Sisällissodassa oli lapsivankeja Toijalassakin

11Sisällissota

Tuulikki Pekkalainen on kirjoittanut kirjoja vuoden 1918 sisällissodasta.

Vuoden 1918 sisällissota ei säästänyt lapsiakaan. Aihe on ollut kovin vaiettu, mutta tietokirjailija Tuulikki Pekkalainen on tutkinut asiaa ja perehtynyt vankileireillä olleiden lasten kohtaloihin. Hän kertoi aiheesta Akaan pääkirjastossa torstaina 12. maaliskuuta.

Punaisten ja valkoisten välisessä sodassa uhreiksi joutui jopa vauvoja. Vangittuina oli suuri joukko myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät olleet sen paremmin valkoisia kuin punaisiakaan. Lapsia oli vankeina kymmenillä eri leireillä lähes 1 500. Osa heistä kuoli sairauksiin tai nälkään ja osa ammuttiin.

Kaikkiaan lähes tuhat alaikäistä kuoli vankileireillä.

Köyhien työläisperheiden asema oli heikko tuohon aikaan. Tästä kertoo se, että alle kymmenvuotiaat lapsetkin olivat olleet jo työssä. Pekkalainen löysi vankilistoista maininnan niinkin nuoresta kuin viisivuotiaasta pojasta, jonka ammatiksi oli merkitty puuseppä.

Vankileireille viedyt lapset otettiin kuulusteluihin. Heiltä kysyttiin muun muassa, miten he olivat ottaneet osaa sotatoimiin. Tuomari kirjoitti lapsesta lausunnon, jossa hän kertoi mielipiteensä, onko tämä vaaraton vai vaarallinen, eli pitääkö hänet pitää edelleen vangittuna tai ampua.

Kuulustelujen jälkeen pyydettiin lausunnot lapsen kotikunnasta tämän luonteesta.

– Ylen annettu hurjapää, ehkä vähän vailla järkeä, suurkiihottajaperheestä, nuori amatsooni, Pekkalainen luettelee esimerkkejä luonnehdinnoista, joita ei voine pitää kovin objektiivisina.

Yhteiskoulu vankileirinä

Surmatuista lapsista kaksi kolmasosaa oli punaisia. Punaisia naisia halveksittiin yleisesti.

Vankileireillä oli myös raskaana olevia naisia, ja leireillä syntyi lapsia. Olot leireillä olivat kurjat. Ruoasta oli pulaa.

– Kalat laitettiin keittoon sisälmyksineen. Ihmiset söivät nälissään hevosen raatoja ja kaivoivat maasta matoja syötäväkseen. Voi vain kuvitella, miten surkeat lasten olot olivat, Pekkalainen sanoo.

Vuoteen virkaa saattoi toimittaa ovi, jonka päällä maattiin. Vartijat olivat ankaria ja kostonhimoisia.

Leireiltä ei juuri tullut tietoa julkisuuteen. Sensuuri oli ankaraa, eikä leirejä sopinut arvostella.

Lapsia oli kaikkiaan 35 leirillä. Nuorin ammutuista lapsista oli yhdeksänvuotias.

Myös Toijalassa oli vankileiri, jossa oli yli 500 vankia. Heistä lapsia oli 14. Vankien säilytyspaikkana käytettiin silloista yhteiskoulua. Siellä teloitettiin ainakin yksi 15-vuotias poika.

Akaalaisia lapsia oli myös muun muassa Hämeenlinnassa sijaitsevalla suurleirillä.

Punaisten kärsimykset eivät loppuneet sodan jälkeenkään. Punaisten lapsia kiusattiin yleisesti koulussa ja jopa pyhäkoulussa. Opettajat ja papit eivät antaneet lasten unohtaa taustaansa.

– Opettaja saattoi kysyä seitsemänvuotiailta lapsilta näiden ensimmäisenä koulupäivänä, että ketkä teistä ovat kirkosta eronneiden lapsia. Viha on jatkunut näihin päiviin asti, kirjailija Tuulikki Pekkalainen sanoo.

Häntä kuulemassa ollut Markku Saliniemi sanoo isänsä kertoneen, kuinka Rasin koulussa oli eräs opettaja, joka kiusasi erityisesti punaisten lapsia.

11Sisällissota 3

3: Tämä tunnistamaton äiti lapsineen teloitettiin Kuusankosken vanhan hautausmaan alueella vuonna 1918. Kuva: Työväen arkisto.

11Sisällissota 4

4: Vasemmalla valkoisiin kuulunut 14-vuotias juoksupoika Onni Kokko Helsingistä. Hän oli mukana useissa taisteluissa ja haavoittui Tampereella 3.4.1918. Hän kuoli sairaalassa. Oikealla 13-vuotias punakaartin lähetti tyrvääläinen Arvo Koivisto, joka vangittiin ja lopulta teloitettiin 7. tai 8. kesäkuuta 1918. Kuva: Tuulikki Pekkalainen Museokeskus Vapriikin näyttelystä Tampere 1918.

11Sisällissota 5

5: Savonlinnan Taivassalon ”suojeluskunta”. Nuorimmat lapsista lienevät korkeintaan neljävuotiaita. Kuva: Museoviraston kuva-arkisto.

11Sisällissota6

6: Valkeakoskelaisen, 1920-luvulla syntyneen Eila Viinikaisen molemmat vanhemmat olivat olleet punavankeja. Viinikainen sai monien muiden lasten tavoin kokea nöyryyttävää kohtelua jo ensimmäisenä koulupäivänään vanhempiensa taustan takia. Kuva: Tuulikki Pekkalainen.

 

 

11Sisällissota 2

Tilaisuuden yleisö seurasi Tuulikki Pekkalaisen esitystä kiinnostuneena Akaan pääkirjastossa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?