Tukikoulutus veti tuvan täyteen Metsälinnassa

Akaalaisviljelijät arvioivat tulojen putoavan

Arto Arola (vas.), Tiina Saarni, Tapani Knuutila ja Lauri Seppälä aikovat paneutua tukipapereihin huolella. Arto Arolan mukaan kaikki vanha on heitetty romukoppaan.

Arto Arola (vas.), Tiina Saarni, Tapani Knuutila ja Lauri Seppälä aikovat paneutua tukipapereihin huolella. Arto Arolan mukaan kaikki vanha on heitetty romukoppaan.

MTK-Pirkanmaan yhteistyössä maaseutuhallinnon kanssa järjestämä viljelijöiden tukikoulutus täytti Viialan Metsälinnan viime torstaina. Akaasta, Lempäälästä, Urjalasta, Valkeakoskelta, Vesilahdesta ja Nokialta tulleet viljelijät saivat päivän aikana tietoa uuden ohjelmakauden maataloustukien hakemisesta, ehtojen noudattamisesta ja perusteista. Tukihaku alkaa huhtikuun alussa ja päättyy kuun lopussa.

– Jos aikoo viljellä tulevana kesänä ja seuraavan viiden vuoden aikana, eikä ole vielä ehtinyt perehtyä tukiin, alkaa olla kiire, sanoo järjestöagrologi Jaakko Ahola MTK-Pirkanmaasta.

Aholan mukaan lähes kaikki muuttuu.

– Päättyneeseen kauteen verrattuna on monta uutta asiaa ja on samoja asioita, joista puhutaan eri nimillä. On myös toisiaan poissulkevia tukielementtejä. Perustavaa laatua olevana muutoksena näitä myös valvotaan ja näitä täytyy noudattaa eri tavalla. Tässä vaiheessa viljelijän olisi ensiarvoisen tärkeää tietää, mitä toimenpiteitä hän voi valita, että hän pystyy ylipäätään viljelemään. Lisäksi vielä on epävarmojakin asioita. Toivottavasti muutoksia ei tule enempää, järjestöagrologi toteaa.

Päätöksenteossa Venäjän malli

Koulutuspäivään osallistuneet akaalaiset viljelijät Arto Arola ja Tiina Saarni Kurisjärveltä, Tapani Knuutila Toijalasta sekä Lauri Seppälä Taipaleelta ovat yhtä mieltä siitä, että tukipapereihin on paneuduttava huolella.

– Aika hyvin täytyy ottaa asioista selvää, ettei tee mitään väärin. Esimerkiksi se on periaatteessa rikos, jos kylvät sadan hehtaarin tilalle 80 hehtaaria ruista. Kun menee yli 75 prosentin, tulee sanktiot, Tapani Knuutila huomauttaa.

Arola ja Saarni viljelevät vehnää, ohraa ja heinää, Knuutila vehnää, ohraa ja hernettä ja Seppälä vehnää, ohraa ja kauraa. Viljelijät ovat laskeneet, että tukimuutokset tietävät tulojen putoamista. Arto Arola laskee tulotason putoavan 15 prosenttia.

– Tuskin kukaan muu palkansaaja, joka on onnistunut työpaikkansa pitämään, suostuisi palkkojen pienentämiseen, Lauri Seppälä toteaa.

Arto Arolan ja Tiina Saarnin mukaan myös tukien maksu joulukuussa ja vasta seuraavan vuoden puolella tekee verosuunnittelun hankalaksi. Saarni harmittelee ailahtelevaa päätöksentekoa.

– Huomenna jokin asia voikin olla ihan päälaellaan.

– Venäjän malli, Tapani Knuutila huomauttaa.

Urjalan Säätiötalolla järjestetään viljelijätuki-info perjantaina 27.3.

12maataloustuottajat1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?