Myös Rasin kivikoulu on homeessa

Rasin puukoulun korjausvaihtoehtoja mietitään vielä

Rasin puukoulusta löytyi viime vuonna terveydelle vaarallisia mikrobikasvustoja, ja rakennus on tällä hetkellä pois käytöstä. Akaan vt. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan sisäilmatyöryhmä päättää, mitä rakennukselle tehdään.

Rasin puukoulusta löytyi viime vuonna terveydelle vaarallisia mikrobikasvustoja, ja rakennus on tällä hetkellä pois käytöstä. Akaan vt. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan sisäilmatyöryhmä päättää, mitä rakennukselle tehdään.

Akaan Vt. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan sisäilmaongelmien vuoksi suljetun Rasin puukoulun korjaustapa on vielä avoin. Kuntotutkimusraportissa vaihtoehtoina on esitetty tiivistyskorjausta tai alapohjan purkamista ja peruskorjausta. Koulun sisäilmatyöryhmä käsitteli eri vaihtoehtoja kokouksessaan viime perjantaina.

– Sisäilmatyöryhmälle esiteltiin eri vaihtoehtoja kustannusten osalta. Alapohjan purkaminen ja uudelleen rakentaminen täyttöineen on kustannuksiltaan noin kolminkertainen tiivistyskorjaukseen verrattuna. Suurista rahoista puhutaan, Juha Jalonen toteaa.

Tiivistyskorjausten hinnaksi on arvioitu noin 30 000 euroa ja lattian purkaminen ja tekeminen maanvaraisena maksaisi noin 80–90 000 euroa, mihin lisäksi tulevat vielä putki- ja sähkötöiden kustannukset.

Joukko viialalaisia vanhempia on tehnyt koulun korjaamisesta kuntalaisaloitteen. Sen allekirjoittajat eivät pidä tiivistyskorjausta turvallisena ja pitkäaikaisesti toimivana vaihtoehtona. Aloitteessa esitettiin myös perinnerakentamisen asiantuntijoiden kuulemista yli 100-vuotiaan koulun korjaamista suunnittelussa.

Vt. kiinteistöpäällikön mukaan ennen ratkaisua korjaustavasta päätetään kuntalaisaloitteessa esitettyjen asiantuntijoiden käytöstä.

– Päätös korjaustavasta tehdään sisäilmatyöryhmässä, kun kaikki asiat ovat selvillä.

Vt. kiinteistöpäällikkö ei näe tarvetta tehdä rakennuksessa uusia kuntotutkimuksia.

– Se on kohtuullisen perusteellisesti tutkittu. Mutta luonnollisesti jos terveysviranomaiselta tulee määräys tutkia, sitten tehdään lisätutkimuksia.

Sisäilmatyöryhmään kuuluu muun muassa edustajat teknisestä toimesta ja sivistystoimesta sekä koulusta ja vanhempainyhdistyksestä. Perjantain kokouksessa terveystarkastaja ei ollut paikalla, koska sai tiedon kokouksesta viime tipassa, minkä Jalonen myöntää omaksi virheekseen. Perjantaina paikalla oli myös kuntotutkimusraportin tekijä, talonrakennustekniikan diplomi-insinööri Jommi Suonketo.

Kivikoulusta löytyi kattovuotoja ja mikrobikasvustoja

Kaupunki on saanut äskettäin käyttöönsä myös Rasin kivikoulun kuntotutkimusraportin. Vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalosen mukaan Rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonkedon tutkimuksissa rakennuksessa todettiin kattovuotoja sekä välipohjan materiaalinäytteissä mikrobikasvustoa.

Henkilökunta ja lapset ovat oireilleet myös Rasin kivikoulussa. Tuoreissa tutkimuksissa rakennuksesta löytyi mikrobikasvustoa, ja talon tutkimuksia jatketaan. Vt. kiinteistöpäällikön mukaan koulu aiotaan pitää käytössä.

Henkilökunta ja lapset ovat oireilleet myös Rasin kivikoulussa. Tuoreissa tutkimuksissa rakennuksesta löytyi mikrobikasvustoa, ja talon tutkimuksia jatketaan. Vt. kiinteistöpäällikön mukaan koulu aiotaan pitää käytössä.

– Niiden osalta aloitetaan välittömät korjaustoimenpiteet. Pyrimme korjaamaan mahdollisimman paljon niitä asioita, jotka ovat korjattavissa.

Jalosen mukaan myös ilmanvaihto vaatii korjausta ja säätöä. Alapohjan kuntoa on tarkoitus vielä tutkia tarkemmin tehtävän tarkastusluukun kautta, koska tällä hetkellä ryömintätilaan ei ole kulkutietä. Tutkimusraportin mukaan ryömintätilassa on laajamittaisesti mikrobikasvun mahdollistavat olosuhteet.

Jalosen mukaan kivikoulun tähänastiset tulokset eivät edellytä rakennuksen tyhjentämistä.

– Eivät ainakaan tällä tietoa. Kivikoulussa ei ole päällä viranomaisvelvoitteita, vaan kaupunki korjaa sitä ihan vapaaehtoisesti ja sillä perusteella, että siellä on esiintynyt oireilua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?