Sote-asiat ja koulutus ovat Vihreiden Heli Piiraiselle tärkeitä

Heli Piirainen kertoo kampanjatunnelmien olevan korkealla. Erityiskehut ja kiitokset hän antaa kannustaville taustajoukoilleen.

Heli Piirainen kertoo kampanjatunnelmien olevan korkealla. Erityiskehut ja kiitokset hän antaa kannustaville taustajoukoilleen.

Akaan Vihreiden eduskuntavaaliehdokkaalle Heli Piiraiselle ovat sosiaali- ja terveyspalvelut ja niiden kehittäminen lähellä sydäntä. Akaan valtuustossa ja perusturvalautakunnassa istuvalle Piiraiselle akaalaisten terveyspalvelut ja niiden kipukohdat ovat tulleet tutuiksi.

– Akaan kaupungin henkilöstön viimevuotisten lomautusten satoa korjataan vieläkin. Olen kuullut, että esimerkiksi lääkäriaikojen saaminen on edelleen vaikeaa. Parempaan päin ollaan kuitenkin menossa, mutta tilanteen korjaaminen vie aikaa, Piirainen kertoi viime viikolla Toijalan ABC:llä pidetyssä Maanantaitreffit-tilaisuudessa.

Vanhuksille palveluja Valkeakosken kanssa?

Heli Piiraisen mukaan Akaan kaupungin sote-palveluiden kehittämisessä ollaan hyvällä tiellä. Esimerkiksi hän ottaa perusturvalautakunnassa aloitetun lasten ja perheiden palvelujen kehittämishankkeen.

– Se tarkoittaa sitä, että yhdessä toimipisteessä tehdään palvelutarpeen arviointi, ja tämän jälkeen lapset ja perheet saavat tarvitsemaansa apua mahdollisimman helposti ja nopeasti, Piirainen toteaa.

Myös vanhusten palveluihin on Akaassa tarkoitus panostaa. Piirainen kertoo, että perusturvalautakunnassa pohditaan, olisiko Akaan mahdollista ostaa Valkeakoskelta vuodeosastopaikkoja vanhuksille tai tuottaa niitä yhteistyössä Valkeakosken kanssa.

Piirainen uskoo seuraavan hallituksen vievän maaliin paljon keskustelua aiheuttaneen sote-lain uudistuksen, joskin rahoitusjärjestelyissä on vielä miettimisen varaa. Lisäksi hän on huolissaan siitä, että kuntalaiset eivät saa sote-uudistuksen puitteissa ääntään riittävästi kuuluviin.

Syrjäseutujen koulutusmahdollisuudet turvattava

Erityisopettajanakin työskennelleelle Piiraiselle myös koulutusasiat ovat tärkeitä. Eduskunnassa hiljattain kaatuneesta opintotuen kiristämislaista Piiraisella on vankka näkemys.

– Luojan kiitos se laki ei mennyt läpi. Vaikka opiskelija ei olisi käyttänyt yhtään opintotukikuukautta ensimmäisen korkeakoulututkinnon suorittamiseen, ei hän silti olisi saanut opintotukea toiseen samantasoiseen tutkintoon. Tämä olisi ajanut esimerkiksi alanvaihtajat katastrofaaliseen tilanteeseen.

Eduskunta hylkäsi myös toisen asteen koulutuksen säästöpaketin, joka olisi toteutuessaan johtanut lukioiden ja ammattikoulujen opiskelupaikkojen vähenemiseen. Piiraisen mukaan toisen asteen koulutusverkkoa täytyy toki tarkastella, mutta se ei saa vaikuttaa heikentävästi syrjäseutujen koulutusmahdollisuuksiin. Volyymia tulisi vähentää sieltä missä sitä muutenkin on paljon. Piirainen toteaa, että koulutuksen täytyy pysyä ilmaisena ja mahdollisena kaikille.

Heli Piirainen itse opiskelee tätä nykyä kasvatustiedettä Helsingin yliopistossa. Kansanedustajaehdokkaan omien opintojen eteneminen riippuu pitkälti vaalien tuloksesta.

– Kyllä se gradukin jossain vaiheessa valmiiksi tulee. En lupaa milloin, mutta kyllä se valmistuu, Piirainen naurahtaa.

Tarjolla akaalaista hernesoppaa

Akaassa tapetilla olevista asioista Heli Piirainen kertoo olevansa erityisen innoissaan Akaa Pointista. Valtateiden 3 ja 9 kainaloon kaavoitetun yritysalueen mahdollisuudet ovat hänen mukaansa huikeat.

– Olen varma, että Akaa Point tuo tänne työpaikkoja. Alueen markkinointi on lähtenyt loistavasti käyntiin, ja onhan se logistiselta kannalta katsoen paras mahdollinen paikka Suomessa. Mielestäni Akaan täytyy todella panostaa yrittäjämyönteisen imagon vahvistamiseen.

Heli Piirainen kertoo itsekin tukevansa mielellään paikallista yritystoimintaa. Viime aikoina tukeminen on tapahtunut herneiden muodossa. Vaalitilaisuuksissaan noin 3 000 ilmaista hernekeittolounasta jakanut Piirainen on käyttänyt sopassaan akaalaisen tuottajan herneitä.

– Kyllä on keitto käynyt kaupaksi. Onneksi saimme käyttöömme soppatykin. Ennen sitä keittelin kotona viidentoista litran kattiloissa hernekeittoa sadoille ihmisille kerrallaan. Se oli hikistä hommaa.

 

Tiina Kauppinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?