Eläinfysioterapeutti Kati Kallio erikoistui akupunktiohoitooon

Eläimetkin saavat akupunktiosta apua vaivoihinsa

Kati Kallio laittoi Roosaan yhteensä 16 akupunktioneulaa. Häntä avusti hoitajaopiskelija Outi Kopola.

Kati Kallio laittoi Roosaan yhteensä 16 akupunktioneulaa. Häntä avusti hoitajaopiskelija Outi Kopola.

Jackrussellinterrieri Roosa seisoo kiltisti paikoillaan, kun eläinfysioterapeutti Kati Kallio pistelee siihen akupunktioneuloja. Koiraa selvästi vähän jännittää, mutta pian se alkaa rentoutua. Osa neuloista on kipua lievittäviä ja osa rentouttavia.

Kohta Roosaa jo haukotuttaa, kun rentouttavat neulat alkavat vaikuttaa.

Seniori-ikäiselle koiralle haetaan apua vanhuudenjäykkyyden tuomiin vaivoihin, joihin se on joutunut syömään ajoittain kipulääkettä. Jos akupunktiosta on apua, Roosalle ei ehkä jouduta enää antamaan lääkettä.

Kallio mainitsee yhdeksi akupunktion hyviksi puoliksi juuri sen, että sen avulla saatetaan päästä eroon joistain lääkityksistä.

– Akupunktiota käytetään useimmiten kivunhoidossa esimerkiksi kun eläimellä on nivelrikkoa, erilaisia selkävaivoja tai lihasperäisiä vaivoja. Se saattaa auttaa myös hermopinteisiin tai halvausoireisiin, Kati Kallio luettelee.

Hän tietää mistä puhuu. Fysioterapeutti erikoistui juuri eläinakupunktioon. Koulutuksen järjesti Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta, ja pääsyvaatimuksena olivat aikaisemmat eläinfysioterapeutin opinnot sekä perehtyminen myös ihmisten akupunktioon.

Kurssitus oli ensimmäinen Suomessa fysioterapeuteille järjestetty. Tätä ennen akupunktiota ovat eläimille antaneet lähinnä harvat asiaan perehtyneet eläinlääkärit.

Kissoista hevosiin

Kati Kallio hoitaa fysioterapeuttina sekä ihmisiä että eläimiä. Hän suoritti aikoinaan perusopintojen päälle eläinfysioterapeutin erikoistumisopinnot. Nykyään hän työskentelee osa-aikaisesti Univet Toijalassa.

Akupunktiota käytetään koirien lisäksi esimerkiksi kissoille, kaneille ja isommille eläimille kuten hevosille. Neulojen laittaminen ei juuri tunnu, joten yleensä eläinasiakkaat saadaan pysymään hyvin paikoillaan. Rapsutukset ja makupalat auttavat asiaa.

– Jotkut eläimet jopa nukahtavat käsittelyssä. Neulat laitetaan yleensä seisoma-asennossa, mutta sen jälkeen eläin saa käydä istualleen. Pieni liikehdintä ei irrota neuloja, kunhan potilas ei liikaa ravistele itseään, Kallio selvittää.

Neuloja pidetään paikoillaan 20–30 minuutin ajan.

Ensimmäiset hoitokerrat annetaan yleensä viikon välein, minkä jälkeen tahtia harvennetaan. Usein kolmesta kuuteen hoitokertaa kerrallaan riittää. Hoitojaksoja saatetaan joutua uusimaan myöhemmin sen mukaan, millaisesta vaivasta on kyse.

Hyvä hoitovaste

Akupunktion vaikutus eläimillä on yksilöllinen kuten ihmisilläkin. Jos vaikutusta ei huomata kolmen hoitokerran jälkeen, ei hoitoa kannata jatkaa. Tutkimusten mukaan tuki- ja liikuntaelinsairauksissa hoitovaste akupunktiolla on kuitenkin jopa 70–95 prosenttia.

Eläimillä ei ole akupunktiosta ennakko-odotuksia kuten ihmisillä. Siksi hoito tehoaa niihin jopa paremmin.

– Ihmiset ovat varauksellisempia. Eläin ottaa hoidon vastaan sellaisena kuin se on. Eläimille ei myöskään tule lume-efektiä eli että hoidon vain kuviteltaisiin auttavan.

Eläin päätyy akupunktiohoitoon usein eläinlääkärin suosituksesta. Kati Kallion mukaan ammattilaisen antama diagnoosi ennen hoitoa on toivottava, jotta hoidetaan varmasti oikeaa vaivaa.

Toisaalta hoidosta ei yleensä ole haittaakaan, jos ei apuakaan.

Eläimillä on samat akupunktiopisteet kuin ihmisillä. Neulojen sijaintipaikat määritellään käyttämällä apuna esimerkiksi luuston rakennetta. Yhdellä akupisteellä voidaan joskus hoitaa useampaakin vaivaa. Toisinaan jokin allergia on lievittynyt sivutuotteena, kun ollaan hoidettu eläimen kipua.

Roosan omistaja Susanna Kallio raportoi muutama päivä ensimmäisen hoitokerran jälkeen, että koiravanhuksen olemus on nyt virkeämpi, ja hypytkin luonnistuvat aikaisempaa paremmin.

9Eläinakupunktio 4 9Eläinakupunktio 3 9Eläinakupunktio 2

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?