Sontulasta kenialaiseen meijeriin

Merun koululaiset saavat pian maitoannoksen

Elecsterin maidonpakkausjärjestelmä lähtee Akaan-tehtaan kokoonpanosta kenialaiseen meijeriin kuudessa viikossa. Toimitusjohtaja Jarmo Halosen mukaan Merussa eletään samaa kehitysvaihetta kuin Suomen maaseudulla 1960-luvulla, kun Jarmon äiti sai maitotilin meijeristä ja pikku-Jarmon lasinen eväsmaitopullo rikkoutui usein koulurepun sivutaskussa.

Elecsterin maidonpakkausjärjestelmä lähtee Akaan-tehtaan kokoonpanosta kenialaiseen meijeriin kuudessa viikossa. Toimitusjohtaja Jarmo Halosen mukaan Merussa eletään samaa kehitysvaihetta kuin Suomen maaseudulla 1960-luvulla, kun Jarmon äiti sai maitotilin meijeristä ja pikku-Jarmon lasinen eväsmaitopullo rikkoutui usein koulurepun sivutaskussa.

Pörssiyhtiö Elecsterin Akaan-tehtaalla kootaan paraikaa maidon sterilisaattoria ja kahden aseptisen pakkauskoneen tuotantojärjestelmää. Jarmo Halonen kertoo kauppakirjan allekirjoittamista seuranneiden, Kenian Merussa vietettyjen juhlallisuuksien jäävän yhdeksi helmeksi 26 vuotta jatkuneen toimitusjohtajauran muistojen ketjuun, sillä paikallisen piispan hankkeen siunaus- ja juhlapuhe oli kaikessa hurmoksellisuudessaankin liikuttava ja mieleenpainuva.

Elecsterin maidonpakkausjärjestelmä saapuu kenialaiseen meijeriin toukokuussa.  Yksi pakkauskone pakkaa 12 000 maitopussia tunnissa, ja maito säilyy pusseissa 30 päivän ajan. Edullinen pakkaustapa ei nosta maidon hintaa liian korkeaksi, joten yhä useammilla ihmisillä on varaa myös ostaa sitä.  Pian paikallinen koululainen saa koulupäivänä kahden desilitran annoksen maitoa ja pari lehmää omistava perheenäiti saa meijeristä maitotilin.

Elecsterille kauppa oli lähes kahden miljoonan euron arvoinen.

–Teemme tietenkin tätä työtä ihan kaupallisesti, mutta on meillä myös eettinen rooli, joka tuottaa oikeaa hyvinvointia ihmisille, Jarmo Halonen sanoo.

Siinä on yksi tärkeä syy, mikä toimitusjohtajan mukaan motivoi elecsteriläisiä työssä.

Miksi ostaa kaukaa ja kallista?

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun yhtiön perustaja Tuomo Halonen rakensi parin kaverinsa kanssa autotallissaan maidonpakkauskoneen. Jarmo Halonen sanoo uskovansa, että setä katselee nyt alas Sontulaan jostain pilvenlongalta varsin tyytyväisenä ja ylpeänä.

– Tuomo Halosen unelma maailman valloittamisesta maa kerrallaan oli tuolloin rohkea, suorastaan utopistinen.  Kuitenkin me olemme nyt jo yli 80 maassa.

Yhtiön haasteet ja tavoitteet ovat kuitenkin samat kuin perustamisvuonna. Kun asiakkaat ovat todella kaukana, pitää heillä olla todella hyvä syy ostaa Akaasta. Maailmalla Elecsterin koneita kopioidaan täyttä häkää, mutta toisaalta Euroopasta ei löydy kuin yksi ranskalainen kilpailija, joka valmistaa maidonpakkauskoneita.  Yhtä kaikki, Elecster on alansa kallein vaihtoehto, mikä vaatii sekä reissaavilta myyntimiehiltä, koneiden huollosta vastaavilta, suunnittelijoilta sekä koko henkilökunnalta paljon aktiivisuutta, kekseliäisyyttä ja kokemusta.

–Kokonaisvaltainen vastuu on kuitenkin aina meidän. Myymme toiminnallista turvallisuutta, joten voimme myös nukkua yömme hyvin.  Tapamme on työläs, mutta se on ollut varmin tapa pysyä hengissä, Jarmo Halonen painottaa.

Pörssiyhtiö Elecsterin emoyhtiö sijaitsee Akaan Sontulassa, jossa tehdään maidonpakkausjrjstelmien suunnittelua, markkinointia ja tuotantolinjojen kokoonpanoa. Toimitusjohtaja Jarmo Halonen toteaa Akaan olevan hyvä paikka myös elämiseen.

Pörssiyhtiö Elecsterin emoyhtiö sijaitsee Akaan Sontulassa, jossa tehdään maidonpakkausjrjstelmien suunnittelua, markkinointia ja tuotantolinjojen kokoonpanoa. Toimitusjohtaja Jarmo Halonen toteaa Akaan olevan hyvä paikka myös elämiseen.

Elecster suuntaa Afrikkaan ja Intiaan

Hengissä oleminen tarkoitti Elecsterille viime vuonna 45,8 miljoonan euron liikevaihtoa ja 4,3 miljoonan euron tulosta.  Koska Venäjän kauppa muodostaa merkittävän osan yhtiön liiketoiminnasta, olivat öljyn hinnan lasku ja siitä aiheutunut ruplan kurssin lasku suurimmat huolenaiheet. Ukrainan kriisistä Venäjälle asetetut sanktiot sen sijaan ovat olleet Jarmo Halosen mukaan jopa kiihoke paikallisille toimijoille.  Toisin sanoen esimerkiksi suomalaisen maidon vientikielto Venäjälle vauhditti paikallisten meijerien kanssa solmittuja konekauppoja.

Yhtiö vahvisti viime vuonna asemaansa myös Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Intiassa. Toimitusjohtaja tervehtii sen vuoksi ilolla Euroopan keskuspankin elvytystoimia euron kurssin vakauttamiseksi, vaikka hänen mielestään toimiin olisi pitänyt ryhtyä jo vuosia aikaisemmin. Euroalueen ulkopuolella euron kurssin heikentyminen vaikuttaa yksinomaan positiivisesti konekauppojen syntymiseen.

– Me kun kuitenkin eletään tai kuollaan sillä, tuleeko kauppaa vai ei. Ei se ole intialaiselle asiakkaallemme yhdentekevää, montako kymmentä rupiaa eurosta joutuu pulittamaan.

Eläköitymisbuumi tuo haasteita

Akaan emoyhtiössä ja Sanduddissa on työssä 110 ihmistä ja ulkomailla noin 170, joista suurin osa eli kahdeksankymmentä Venäjällä. Elecsterin työtekijöiden keski-ikä on korkea, 44 vuotta. Toimitusjohtajan mukaan pitkät työsuhteet ja niiden talolle tuoma arvokas kokemus ovat olleet yhtiölle oikein periaate, vaikka toisaalta eläköitymisbuumi tuo mukanaan työllistämishaasteita. Toimitusjohtaja Jarmo Halosen mukaan työelämässä pätevät samat lainalaisuudet kuin elämässä yleensä. Kun tekemisen paikka tulee, silloin pitää tehdä.

– Supermiehiä tai naisia emme tänne hae, mutta välinpitämättömyyttä en hyväksy. Tietoja ja taitoja voi hankkia, mutta asenne on lopulta se mikä ratkaisee, toimitusjohtaja linjaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?