Seppo Valkama jatkaa veteraaniyhdistyksen puheenjohtajana

Toijalan ja ympäristön sotaveteraanit ry:n vuosikokouksessa sytytettiin kynttilät viimeiseen iltahuutoon kutsuttujen jäsenten muistoksi. Seisten kuultiin poisnukkuneiden nimet, joita oli viisitoista. Heistä oli kymmenen tunnuksen omaavaa veteraania, kaksi veteraanin leskeä ja kolme sotilaspoikaa.

Yhdistyksen naisjaoston lakkauttaminen viime vuonna oli aluksi monelle naisjäsenelle ikävä asia, mutta nyt on jo totuttu siihen, että muutos ei käytännössä ole suuri. Naistoimikunta toimii edeltäjänsä tavoin. Puheenjohtaja Merja Lehtonen palkittiin kokouksessa Suomen Sotaveteraaniliiton hopeisella ansiomerkillä.

Yhdistyksen sihteeri ja taloudenhoitaja Veijo Riikonen sai pitkän sihteerityön kiitokseksi ja syntymäpäivälahjaksi hopeisen kynttilänjalan. Lahjan arvoa nostaa vielä se, että Veijolle luvattiin helpotusta työmäärän vähentämiseksi niin, että hänelle jatkossa jäävät vain taloudelliset asiat.

Ennen varsinaista kokousta piirin toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen puhui liiton ja piirin tuista veteraaneille. Tarjontaa on, pitää olla aktiivinen ja hakea tukea, kun siltä tuntuu. Von Hertzen selosti myös piirin tulevaa toimintaa, johon Toijalan yhdistys on mallikkaasti osallistunut.

Toiminnan loppuminen lähestyy

Toijalan ja ympäristön sotaveteraanien vuosikokouksessa varsinaisen kokouksen johti kannattajajäsen Juha Arvonen. Ison osan kokouksen kulusta muodosti sihteerin esittämä toimintakertomus vuodelta 2014. Seitsemän sivun pumaska oli tarkka kertomus toiminnasta, jota on ollut todella paljon.

Kulmakiven muodostavat nykyään tiistaitiimat, joita oli edellisvuonna 17 kertaa. Niissä kaikissa oli korkeatasoiset esitelmät tai muu ohjelma. Tuleva toiminta esitettiin toimintasuunnitelmassa vuodelle 2015. Se sisältää parikymmentä tapahtumaa tiistaitiimojen lisäksi.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Seppo Valkama. Jäseniksi valittiin Arvo Mäkinen, Eila Pennanen, Kauko Alamäki, Veijo Riikonen, Juha Arvonen, Markku Lapinleimu, Merja Lehtonen ja Juuso Hyvärinen.

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa valittiin Arvo Mäkinen varapuheenjohtajaksi, Juuso Hyvärinen sihteeriksi ja Veijo Riikonen taloudenhoitajaksi. Muina asioina oli muun muassa juhlatoimikunnan muodostaminen 50 -vuotisjuhlaa varten.

Näinä aikoina puhuttaa yhdistyksessä myös veteraanien vääjäämätön poismeno. Oman yhdistyksen 50-vuotisjuhlaa vietetään keväällä 2016, mutta toiminnan loppuminen lähestyy, ja piiri lakkautetaan 2018. Miten sitten Toijalassa jatketaan ja kuinka kauan? Suunnitelmia asiasta jo on. Siirtyminen perinneaikaan tapahtuu veteraanien ehdoilla niin, että heidän työnsä jää ikuisesti mieliimme.

 

Markku Lapinleimu