Kylmäkoskella alkaa luentosarja naisista kirkon historiassa

Kylmäkosken kirkossa alkaa tiistaina 24.3. kello 18 raamattuluentosarja teemalla Naisia kirkon historiassa. Ensimmäisellä kerralla teologian tohtori Outi Lehtipuu luennoi aiheesta Maria ja muut naiset ylösnousemuksen todistajina.

Lehtipuu kuvailee teemaa näin: Maria Magdaleena on yksi Uuden testamentin tunnetuimpia naisia, mutta mitä hänestä oikeastaan tiedetään? Hänet on usein kuvattu prostituoituna, toisinaan opettajana ja julistajana, joskus myös Jeesuksen rakastettuna tai vaimona.

– Kerron, mitä varhaisimmissa lähteissä kerrotaan Mariasta ja esittelen sanoin ja kuvin, millaiseksi Maria on taiteessa ja kristillisessä perimätiedossa tulkittu, Lehtipuu sanoo.

Kaksi viikkoa myöhemmin, tiistaina 7.4. kello 18, luennoitsijana on teologian maisteri Sini Mikkola aiheenaan Eevan tytär vai viisas Ester? Mikkola käsittelee reformaatioajan naistentoiminnan mahdollisuuksia.

– Kristuksessa ei ole miestä tai naista, totesivat monet reformaatioajan naiset selittäessään aktiivista toimintaansa yhteiskunnassa. Nainen ei elä oman vapaan tahtonsa mukaan, huomautti puolestaan Martin Luther selittäessään sukupuolten valtasuhteita. Millaisia ennakkoasenteita naiset kohtasivat 1500-luvulla? Entä millä tavoin he vastasivat näihin haasteisiin ja ennakkoluuloihin?

Kevään viimeinen luennoitsija tiistaina 21.4. kello 18 on teologian tohtori Päivi Salmesvuori. Hänen aiheenaan on horrossaarnaaja Helena Konttinen ja hänen yleisönsä.

– Helena Konttinen eli vuosina 1871–1916 ja oli Suomen kuuluisin horrossaarnaaja. Häntä kutsuttiin myös unissasaarnaajaksi. Hän nousi suurlakon jälkeen noin 1905 kuuluisuuteen, ja hänen suosionsa kasvoi koko ajan. Kuollessaan 1916 hän oli yhä arvostettu uskonnollinen johtaja. Pohdin esitelmässäni, miksi hänestä tuli kansan suosikki ja keistä hänen yleisönsä muodostui, Salmesvuori kertoo.

Luennot kestävät noin 1,5 tuntia, ja yleisöllä on mahdollisuus tehdä kysymyksiä luennoitsijoille.