Tulppa-ryhmässä saa tietoa, tukea ja tuttuja

 Tulpparyhmäläinen Kaija Sajakoski on lisännyt liikuntaa. Sajakosken mukaan Toijalassa on ihania kävelylenkkejä.


Tulpparyhmäläinen Kaija Sajakoski on lisännyt liikuntaa. Sajakosken mukaan Toijalassa on ihania kävelylenkkejä.

– Olen aktiivisesti roikottanut koiraa naurussa ja se minua.  Olen skarpannut ja päässyt kutimen luota pihalle. Painokin on pudonnut vähän, mutta saisi se pudota vieläkin, 68-vuotias Sajakoski tuumaa.

Toijalassa asuva Sajakoski lähti mukaan Tulppa-ryhmään sydänoireiden ja ylipainon takia sydänhoitajan ohjaamana.

– Olen tykännyt. Ryhmässä on ollut kauhean mukavia ihmisiä. En tuntenut ennen Toijalasta ketään, kun olen muuttanut tänne Lempäälästä. Omat tapahtumani ovat edelleen Lempäälässä sekä Tampereella, jossa olen ollut töissä.

Jokaisella osanottajalla on yksi tavoite

Kymmenen kertaa kokoontuva Tulppa-avokuntoutusryhmä on tarkoitettu erityisesti sydänsairauksiin sairastuneille, mutta myös aivoverenkiertohäiriöistä kärsiville sekä henkilöille, joilla on sairastumista lisäävä riskitekijä.

– Se voi olla kakkostyypin diabetes, korkea kolesteroli, korkea verenpaine tai liikkumattomuus, fysioterapeutti Jaana Pösö luettelee.

Viimeisimpään Tulppa-ryhmään osallistui yhdeksän akaalaista, joista kahdeksan naisia. Jokainen tulppalainen on asettanut itselleen yhden tavoitteen.

– Suurimmalla osalla se ovat liikkumisen lisääminen tai painonpudotus. Aiemmissa ryhmissä on onnistunut myös tupakoinnin lopettaminen, Pösö kertoo.

Tavoitteen saavuttamista voi vauhdittaa jokin hyvin konkreettinen päämäärä.

– Yksi rouva toivoi, että voisi solmia nauhakengät. Jollakin taas oli kesämekko, johon halusi mahtua.

Kymmenen kokoontumiskerran jälkeen tavoitteiden toteutumista seurataan 6 ja 12 kuukauden kuluttua.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos henkilö lisää liikuntaa, hän alkaa usein kiinnittää huomiota myös syömiseen. Esimerkiksi pitämällä ruokapäiväkirjaa huomaa heikot kohdat, Jaana Pösö toteaa.

Uuteen ryhmään odotetaan osanottajia

Fysioterapeuttien Jaana Pösön ja Auli Turusen vetämissä kokoontumisissa on opeteltu myös elvyttämistä sekä tunnistamaan sydäninfarktin ja aivoverenkiertohäiriön oireet, tunnustelemaan pulssia sekä puhuttu ruuasta ja vaihdettu hyväksi havaittuja reseptejä.  Lähes joka kertaan on kuulunut myös liikuntaosio.

– Ihmisillä on kyllä tietoa. Kyse onkin enemmän motivaation löytymisestä ja tukemisesta, että pääsee harkinnasta toteutukseen, Jaana Pösö kiteyttää.

Akaan terveyskeskus aloittaa uuden Tulppa-ryhmän heti, kun riittävä määrä osanottajia on koossa. Fysioterapeutti Jaana Pösön mukaan töissä käyville on mahdollista perustaa ryhmä, joka kokoontuu ilta-aikaan.

8tulppa3
 Tulppa-ryhmän viimeinen kokoontuminen Toijalan terveysasemalla päätettiin kuntosalille. Ryhmä tapaa toisensa vielä 6 ja 12 kuukauden päästä, jolloin arvioidaan tavoitteiden toteutumista. Uusi ryhmä aloittaa heti, kun tulijoita on riittävästi.

Tulppa-ryhmän viimeinen kokoontuminen Toijalan terveysasemalla päätettiin kuntosalille. Ryhmä tapaa vielä 6 ja 12 kuukauden päästä, jolloin arvioidaan tavoitteiden toteutumista. Uusi ryhmä aloittaa heti, kun tulijoita on riittävästi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?