Sotilaan taidot -kurssi järjestetään kolmannen kerran

Sotilastaitoja harjoitellaan Parolassa jälleen 21. maaliskuuta. Viime syksynä MPK järjesti Parolan Ilveskallion alueella Ilves 2014 -harjoituksen. Kuva: Jarmo Ahonen.

Sotilastaitoja harjoitellaan Parolassa jälleen 21. maaliskuuta. Viime syksynä MPK järjesti Parolan Ilveskallion alueella Ilves 2014 -harjoituksen. Kuva: Jarmo Ahonen.

Sotilastaitoja hiotaan ja päivitetään jälleen Parolan panssariprikaatissa järjestettävällä Sotilaan taidot -kurssilla lauantaina 21. maaliskuuta. Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon ja Toijalan Seudun Reserviläisten ideoima ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen MPK:n toteuttama koulutuspäivä järjestetään jo kolmannen kerran.

Kurssi on avoin kaikille reserviläisille, ja osallistuja saa siitä yhden kertausharjoituspäivän.

Koko päivän kestävä koulutus toteutetaan rastikoulutuksena, jossa aiheet ovat ryhmän etenemismuodot, partion toiminta rakennetulla alueella, maalinpaikannus ja lämpökameran käyttö, taisteluensiapu sekä pitkälanka-antenni. Kouluttajina on edellisvuosien tapaan myös akaalaisia. Kurssinjohtajana toimii Jukka Yrjölä, varajohtajana Ossi Reini ja vääpeleinä Jarmo Ahonen ja Jouni Ijäs.

– Koulutuspäivä sopii erittäin hyvin myös niille, jotka ovat olleet mukana edellisillä Sotilaan taidot -kursseilla. Aiheet vaihtelevat, Jukka Yrjölä ja Ossi Reini toteavat.

Aiemmin mukana ollut ja myös tulevaan koulutuspäivään ilmoittautunut reserviupseerien puheenjohtaja Matti Koppanen sanoo kurssin tarjoavan sekä kertausta että uutta.

– Esimerkiksi viimeksi mukana oli käytännön harjoitus, jossa harjoiteltiin toimintaa tarkistuspisteellä ja kaikkea sitä, mitä pitää ottaa huomioon, kun tehdään tiesulku. Varusmieskoulutuksessa asioita ei käyty näin tarkasti läpi. Myös tekniset asiat ovat olleet mielenkiintoisia, esimerkiksi ilmatorjuntakiväärin käsittely, kertoo Koppanen, joka on suorittanut armeijan vuonna 1987 Heikkilän kasarmilla Turun ilmatorjuntapatteristossa.

Kurssinjohtajan Jukka Yrjölän mukaan nykymuodossaan Sotilaan taidot järjestetään nyt viimeisen kerran.

– Jatkossa otamme ehkä aselajiteeman tai muun ajankohtaan liittyvän aiheen.

Ilmoittautuminen Sotilaan taidot III -kurssille päättyy 1. maaliskuuta. Ilmoittautuminen tapahtuu MPK:n nettisivujen kautta www.mpk.fi.

Euroopan turvallisuustilanne esillä yhteiskoululla

Toijalan Seudun Reserviupseerikerho ja Toijalan Seudun Reserviläiset järjestävät keväällä myös muita tapahtumia, joihin voivat osallistua yhdistyksiin kuulumattomat.

Reserviupseerit kutsuvat keskiviikkona 18. maaliskuuta kello 18 Toijalan yhteiskoulun auditorioon kuulemaan Helsingin ilmatorjuntarykmentin komentajan, everstiluutnantti Jyri Raitasalon ajatuksia Euroopan turvallisuustilanteesta ja Suomen turvallisuuspolitiikasta.

Toijalan Seudun Reserviläiset puolestaan järjestää huhti-, toukokuussa lähitaistelukurssin, joka on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille armeijan suorittaneille. Ohjelmassa on harjoittelua sekä kuntosalilla että Saajanmajalla sekä taistelupäivä.

– Kunnon kohotus on pääasia. Kurssilta saa myös itsepuolustustaitoa, tietoa reserviläistoiminnasta ja hyvää seuraa, toteaa järjestävän yhdistyksen varapuheenjohtaja Ossi Reini.

Molemmat reserviläisyhdistykset sekä Toijalan Urheiluampujat järjestävät Akaassa Reserviläisurheiluliiton valtakunnalliset ilma-asekilpailut 7.–8. maaliskuuta. Kilpailupaikkana on Toijalan yhteiskoulun sali.

 

 

 

Taitokilpailuja ja arkista puurtamista

Toijalan Seudun Reserviupseerikerhoon kuuluu 157 ja Toijalan Seudun Reserviläisiin 150 jäsentä. Kummallakin yhdistyksellä on vakiintuneet toimintamuotonsa.

Toijalan Seudun Reserviupseerikerho keskittyy vuosittain pariin, kolmeen koko jäsenistölle suunnattuun päätapahtumaan, joita ovat vuorovuosin järjestettävät sotilastaito- ja herrasmieskilpailut sekä matkat sotahistoriallisiin kohteisiin.

Reserviupseerien puheenjohtajan Matti Koppasen mukaan jäsenkehitys on ollut Akaassa plusmerkkinen, vaikka valtakunnallisesti ja Hämeen piirissä reserviupseeriyhdistysten jäsenmäärät ovat vähentyneet. Uusia tulijoita kerho on saanut muun muassa toimintansa lopettaneesta Viialan reserviupseereista.

Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Jarmo Ahonen kuvailee oman yhdistyksensä toimintaa arkiseksi puurtamiseksi. Siitä kassaan kertyneitä varoja yhdistys käyttää jäseniensä kouluttamiseen.

Toijalan Seudun Reserviläisten järjestyksenvalvojat ovat mukana tapahtumissa ja Toijalan sataman vartiointia yhdistys on hoitanut vuodesta 1974.

– Se on meidän jokakesäinen talvisotamme, 105 päivää, Ahonen toteaa.

Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Jarmo Ahonen (vas.), varapuheenjohtaja Ossi Reini, Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon koulutusupseeri Jukka Yrjölä ja reserviupseerien puheenjohtaja Matti Koppanen kertovat, että Sotilaan taidot -päivän suunnittelu on aloitettu vuosi sitten.

Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Jarmo Ahonen (vas.), varapuheenjohtaja Ossi Reini, Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon koulutusupseeri Jukka Yrjölä ja reserviupseerien puheenjohtaja Matti Koppanen kertovat, että Sotilaan taidot -päivän suunnittelu on aloitettu vuosi sitten.

Sotilastaitoja hiotaan Parolassa jälleen 21. maaliskuuta. Viime syksynä Parolan Ilveskallion alueella järjestettiin Ilves 2014 -harjoitus. Naisten kurssilla vääpelinä toimi Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Jarmo Ahonen, joka on mukana myös maaliskuun koulutuspäivässä. Kuva: Jarmo Ahonen.

Sotilastaitoja hiotaan Parolassa jälleen 21. maaliskuuta. Viime syksynä Parolan Ilveskallion alueella järjestettiin Ilves 2014 -harjoitus. Naisten kurssilla vääpelinä toimi Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja Jarmo Ahonen, joka on mukana myös maaliskuun koulutuspäivässä. Kuva: Jarmo Ahonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?