Satu Lehtonen voitti SM-kullan ylivoimaisesti

Sari Lehtonen iski nyrkkeilyn Suomen mestariksi jo toistamiseen.
Sari Lehtonen iski nyrkkeilyn Suomen mestariksi jo toistamiseen.

Akaan Iskun Satu Lehtonen toisti viikonloppuna viimevuotisen temppunsa ja nyrkkeili 51-kiloisten Suomen mestariksi.

– Tämä oli sellainen kruunaus. Viime vuonna olin yllättäjä ja yllätin itsenikin. Nyt oli hyvä, että sain mestaruuden varmasti. Ei jäänyt epäselvyyksiä, Lehtonen kuvaili finaalin ratkettua.

Lisämausteen kilpailuihin toi se, että SM-nyrkkeilyt olivat ensimmäiset, joissa miehet ja naiset ottelevat Suomen mestaruuksista saman viikonlopun aikana. Aiemmin miehillä ja naisilla on ollut omat, erilliset kilpailunsa.

Satu Lehtonen sai kunnian avata ottelullaan historialliset kilpailut.

– Tämä oli kivaa! Kun minulla oli vielä kunnia aloittaa koko kisat, se oli erityisen hieno juttu, Lehtonen iloitsi.

Lehtoselle ei jäänyt viikonlopusta mitään hampaankoloon.

– Ihana viikonloppu. Valmistautuminen meni tosi hyvin, ja paino oli kunnossa. Kun oli vielä Turussa TUL-turnaus muutama viikko sitten, sai turnauskokemusta ja tiesi mitä odottaa.

Kolme ottelua, kolme selvää voittoa

Avausottelussa Lehtonen peittosi Rovaniemen Reippaan Fatma Hajizadehin, jota vastaan hän on otellut aiemminkin, kuten viime SM-kisoissa. Hajizadeh oli painoluokan ranking-listalla toisena, mutta voitto irtosi Lehtoselle tuomariäänin 3–0. Silti Lehtonen kuvaili ottelua tahmeaksi.

– En pyrkinyt keskeyttämään ottelua. Olin hiukan hätäinen, ja olisin voinut tehdä ottelusta itselleni helpomman. Kun oli intoa lyödä, niin lyötiin sitten, Lehtonen kertoi.

Semifinaalit olivat Lehtosen näytöstä, eikä neljättä erää tarvittu.
Semifinaalit olivat Lehtosen näytöstä, eikä neljättä erää tarvittu.

Lauantain semifinaali oli täysin Lehtosen näytös. Akaalainen sai jatkuvasti iskuja sisään niin ikään Rovaniemen Reipasta edustavan Iiris Kestilän suojauksen läpi, eikä Kestilä pysynyt mukana.

Ottelu päättyi kolmannessa erässä tekniseen tyrmäykseen.

– En ollut Iiriksen kanssa ikinä otellut, mutta se oli itselle helpompi ottelu, kun sieltä ei tullut kovaa iskua takaisin. Sai kokeilla omia juttuja, joita on salilla harjoiteltu. Olisin siinäkin halunnut ottaa kaikki neljä erää, mutta oli niin hyvä draivi päällä, että minähän löin, Lehtonen naurahti.

Myös finaalissa Lehtosen vastustaja tuli pohjoisesta, kun vastaan asettui Kemin Innon Virpi Kekäläinen. Kekäläistäkään vastaan Lehtonen ei ollut ennen otellut, sillä kemiläinen tuli sarjaan ylemmästä painoluokasta. Neljän erän taistelun jälkeen Lehtonen julistettiin voittajaksi jälleen äänin 3–0.

– Vähän ajattelin, että miten saa osumaan, kun on itseä pidempi likka, mutta toisaalta lähes aina sparrinikin ovat olleet isompia, Lehtonen kuvaili finaalia.

Semifinaaleissa sinisessä asussa otellutta Lehtosta valmentaa mies Jussi Mäkelä.
Semifinaaleissa sinisessä asussa otellutta Lehtosta valmentaa mies Jussi Mäkelä.

Mestaruutta ei juhlita

Viime SM-kullan jälkeen Lehtosen valmentaja ehti vaihtua, kun Akaan Iskun puheenjohtajanakin toimiva Raimo Sinkkonen siirtyi valmentajan roolista sivuun. Valmennusvastuun otti jo viime vuonna toisena valmentaja toiminut Lehtosen puoliso Jussi Mäkelä.

Mäkelän sekä perheen 8-vuotiaan tyttären Amandan tuki on ollut kallisarvoista Lehtoselle, joka otteluiden ja kovan harjoittelun ohella käy kolmivuorotyössä lähihoitajana.

– Siitä asti kun aloitin nyrkkeilyn, Amanda on ollut mukanani reissuilla ja leireillä. Me ollaan porukassa.

Seuraavaksi edessä on kansainvälisiä kilpailuja, kun maaliskuun lopulla on Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Tampereella ja Irlanti-maaottelu Dublinissa kuukautta myöhemmin. Kilpailut vaativat joustavuutta niin töiden kuin perheenkin osalta.

– Ne nyt ovat ainakin sellaisia, joihin olisi tarkoitus osallistua. Pitää yrittää hankkia rahoitusta ja töistä vapaata. Toivottavasti pääsisin osallistumaan.

Tuoretta Suomen mestaruutta Lehtonen ei juhli.

Lehtosen nyrkkeilyperhe juhli sadun mestaruutta maanantaisella uimhallireissulla.
Lehtosen nyrkkeilyperhe juhli sadun mestaruutta maanantaisella uimhallireissulla.

– Me mennään kotiin ja pestään pyykkiä. Huomenna mennään uimaan, kuten joka maanantai, Lehtonen hymyili pokaali toisessa kädessä ja toinen käsi Amandan harteilla.

Akaaseen myös toinen mitali

Akaan Iskulle tuli myös toinen mitali kilpailuista, sillä 91-kiloisissa otelleen Aki Matilaisen kaulaan ripustettiin pronssi. Matilainen pääsi sarjan osanottajamäärän vähyyden vuoksi suoraan semifinaaleihin, joissa hän taipui Viipurin nyrkkeilijöiden Tomi Hongalle tuomariäänin 3–0. Jokainen erä oli kuitenkin tiukka.

– Meillä oli taktiikkana, että lähdetään liikkumaan paljon. Vaikka Honka hallitsi, hän ei saanut oikein osumia, Matilaista valmentava Raimo Sinkkonen kuvaili.

Sonia Grönroosille pettymys

Tampereen Voimailuseuraa edustava, vahvan Akaa-taustan omaava Sonia Grönroos ei päässyt SM-rinkiin ollenkaan. Mestaruutta himoinnut Grönroos joutui jättäytymään pois loukkaantumisen takia.

– Oikeassa kädessä kämmenluu on todennäköisesti murtunut. Sama vaiva oli aiemmin toisessa kädessä. Se tuli samalla tavalla harjoitellessa valmentajan kanssa pistehanskoilla, ja se näytti samalta. Käsi kuvataan piakkoin, Grönroos harmitteli.

Poisjäänti oli Grönroosille suuri pettymys.

– Olisin halunnut mestaruutta paljon. Olihan se hirveä pettymys. Mutta positiivisena ihmisenä on vain pakko katsoa eteenpäin, Grönroos kertoi.

Otteluita Grönroosilla ei ole vielä kalenterissa tulevaisuuden varalle, mutta tamperelainen aikoo kuntouttaa käden ja jatkaa harjoittelua.

Punaisiin finaalissa pukeutunut Lehtonen hallitsi myös viimeistä otteluaan.
Punaisiin finaalissa pukeutunut Lehtonen hallitsi myös viimeistä otteluaan.
Kemin Innon Virpi Kekäläinen joutui seuraamaan sivusta akaalaisjuhlia.
Kemin Innon Virpi Kekäläinen joutui seuraamaan sivusta akaalaisjuhlia.