Junaliikenteestä lisää elinvoimaa Akaaseen

Suomalainen joukkoliikenne elää murroskautta. Samaan aikaan kun uudet Onnibussit kilpailijoineen piristävät bussiliikennettä, on mahdollisuuksia vielä hyödyntämättä. Eräs näistä on lähijunaliikenne, joka Suomessa on lapsenkengissä verrattuna muuhun Eurooppaan.

Lähijunaliikenteen mukanaan tuomat mahdollisuudet ovat täällä Akaassa melkoiset: meillä on useampi kuin yksi asema ja melkoisesti väljyyttä.  Hyvänä esimerkkinä vain kivenheiton päässä Viialan pysäkistä sijaitseva Männikön uusi asuinalue. Kun työpaikat syntyvät enenevässä määrin Tampereen ja Helsingin seuduille, korostuvat myös hyvät ja edulliset liikenneyhteydet.

Työmatkoihin soveltuvan raideliikenteen järjestäminen ei kuitenkaan kaikin ajoin näytä kiinnostavan Liikennevirastoa tai VR:ää. Yksi ratkaisu olisi avata liikenne pienemmille toimijoille, kuten Tanskassa ja Ruotsissa. Tähän tarvitaan eduskunnalta aktiivista otetta – samoin kuin raideinvestointien turvaamiseen.

Samalla lähijunaliikenteen matkat pitäisi saada nykyistä huomattavasti edullisemmiksi. Tampereen kaupunkiseudulla käytössä oleva seutu+juna-lippu on hyvä esimerkki työmatkalaisia joustavasti palvelevasta mallista, joka tarjoaa edullisen ja joustavan tavan työmatkaliikenteeseen. Kokeilu tulisi saada koskemaan koko Pirkanmaata.

Myös Akaa voi itse vahvistaa kilpailukykyään ja edistää raideliikenteen käyttöä suuntaamalla monipuolista asuinrakentamista niin Toijalan kuin Viialankin asemanseutujen läheisyyteen. Unohtamatta sitä, että monet akaalaiset käyttäisivät huomattavasti enemmän junaa työmatkoihin, mikäli kaupungin eri osista olisi nykyistä mutkattomampi kulkea niin Viialan kuin Toijalankin pysäkeille. Viime syksynä kaupungin sisäisessä liikennöinnissä otettiin askel kohti valoa, kun sivistysjohtaja Oksa laati koulukuljetusbussit kulkemaan niin, että niistä hyötyvät muutkin kuin koululaiset. Erinomainen alku, etenkin sitten, kun kaupunkilaiset ja palvelu toisensa löytävät.

Raideliikenteenmahdollisuuksia hyödyntävä ja suunnitelmallinen maankäyttö sekä eduskunnasta tulevat järkevät pelisäännöt ja päätökset varmistavat yhdessä myös Akaan tulevaisuutta. Avaimet tähän(kin) onneen ovat monelta osin akaalaisten omissa käsissä!

 

Heli Piirainen

Akaan kaupunginvaltuutettu (vihr.)

kansanedustajaehdokas

Jaakko Stenhäll

maakuntahallituksen varajäsen (vihr.)

kansanedustajaehdokas, Tampere