Koko Keskustan koulu saadaan käyttöön vasta ensi vuonna

Palloiluhalliin pääsee maaliskuussa

Keskustan koulun peruskorjauksen c-osa eli palloiluhallin siipi valmistuu 23. helmikuuta ja saadaan käyttöön maaliskuun alussa.

Keskustan koulun peruskorjauksen c-osa eli palloiluhallin siipi valmistuu 23. helmikuuta ja saadaan käyttöön maaliskuun alussa.

Keskustan koulun peruskorjauksen ensimmäinen vaihe valmistuu 23. helmikuuta, jolloin kaupunki vastaanottaa urakan AW Rakennus Oy:ltä. Akaan teknisen johtajan Antti Kemin mukaan hankkeen C-osa saadaan käyttöön maaliskuun alussa.

Liikunnan harrastajien kaiholla odottaman palloiluhallin lisäksi C-osassa on juhlasali ja nyt myös musiikkiopetuksen tilat. Pukuhuoneita uusitussa siivessä on neljä. Koska tiloilla on monenlaisia käyttäjiä pitkin päivää, otetaan Keskustan koululla käyttöön Iloq-lukkojärjestelmä.

– Avaimet ovat identtisen näköisiä, mutta niihin voidaan ohjelmoida tieto siitä, mitkä ovet niillä saa auki. Jos avain hukkuu, se voidaan heti poistaa käytöstä tietokoneella, kertoo Antti Kemi.

Säät ja rakenteet viivästyttävät

Keskustan koulun muut osa saadaan käyttöön myöhemmin kuin suunniteltiin. Opetuksen piti alkaa korjatussa koulussa syyslukukauden alussa, mutta tilat ovat käyttökunnossa vuoden 2016 alussa.

AW Rakennus vastaa myös A- ja B-urakkavaiheista. Ne valmistuvat rakennustöiden osalta lokakuun lopussa, minkä jälkeen alkaa kalustaminen.

– Ylemmissä kerroksissa opetustilat ovat valmiit jo kesän lopussa, ja ne voitaisiin ottaa käyttöön. Silloin ensimmäisessä kerroksessa olevat ruokailu, tekninen työ ja tekstiilityö olisi pitänyt järjestää väistötiloissa, joten päätimme siirtää koko muuton vuodenvaihteeseen, tekninen johtaja Antti Kemi kertoo.

Kemin mukaan töiden viivästymiseen on kaksi isoa syytä. Ensimmäinen on ilmastonmuutos.

– Syksy oli sellainen kuin oli, ja nyt on ollut helmikuussa plussaa. Betonilattiat on valettu 17. lokakuuta, ja niiden kuivuminen on kestänyt kaksi kertaa kauemmin kuin yleensä.

Kemin mukaan kuivumista on pakko odottaa, jotta ei toisteta 65 vuoden takaisia virheitä.

– Kun koulua on alun perin rakennettu, on hosuttu, ja jäljet näkyvät vieläkin. Siksi siellä on kosteita paikkoja.

Myös 1990-luvun alun peruskorjauksessa on aiheutettu vahinkoa, jonka vuoksi peruskorjaus on nyt myöhässä aikataulusta. Muun muassa B-osan kantavien rakenteiden teräksiä on katkottu.

– Rakenteita joudutaan nyt vahvistamaan. Se työ on alkamassa. Samasta syystä myös purkutyöt kestivät kauemmin.

Hinta nousee yli kuuden miljoonan

Keskustan koulu poistettiin käytöstä sisäilmaongelmien ja pitkään kestäneen oireilun vuoksi nopealla aikataululla tammikuussa 2013. Kun vanhan koulun korjaamista tai korvaamista suunniteltiin, vaihtoehtoina olivat peruskorjaus, uudisrakennus ja viereisen Hirvialhon koulun laajennus.

Keskustan koulun peruskorjaukseen varatun 5,3 miljoonan euron sijaan hanke tulee maksamaan ainakin kuusi miljoonaa euroa.

Keskustan koulun peruskorjaukseen varatun 5,3 miljoonan euron sijaan hanke tulee maksamaan ainakin kuusi miljoonaa euroa.

Kaupunki päätti peruskorjata vanhan koulun niin, että kuudennen luokan opetus siirtyy Hirvialhon koululle.  Kustannusarvio koko hankkeelle oli 5,3 miljoonaa euroa, mutta rahaa tarvitaan enemmän.

– Näyttäisi, että kokonaiskustannukset menevät yli kuuden miljoonan euron. Tarkkaa summaa ei vielä tiedetä, koska hyvityksiäkin tulee, sanoo Akaan tekninen johtaja Antti Kemi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?