Viialan kouluista päättävillä pallo pahasti hukassa

Luin Akaan Seudusta huonoja uutisia Akaan kouluista. Epätoivo valtasi mielen, kun taas yksi koulu on homeessa. Vuorossa on Rasin koulu. Kyse ei ole nytkään pikkukorjauksesta. Koulun koko alapohja on homeessa.

Kaikki Viialan kylän ala-astekapasiteetista on evakossa. Keskustan koulun lapset ovat parakissa, kun olivat ensin olleet evakossa koko kevään ympäri kyliä: kirjastolla, Nuokulla, Rasin asuntolassa ja koululla sekä Aseman koululla Kylmäkoskella.

Nyt Rasin koululaiset ovat evakossa Aseman koululla ja kirjastolla. Viialan uudella kirjastolla olevat lapset oireilevat edelleen.

Huhujen mukaan Keskustan ja Rasin koulun vanhoja aineistoja on viety kirjastoon säilöttäväksi. Aineistot olisi pitänyt hävittää kokonaan, koska kirjat ja paperit ovat niin huokoisia, ettei homeitiöitä saada pois pyyhkimällä tai imuroimalla. Keskustan koulun aineistot digitoitiin Lionsien toimesta. Miksi näitä on tarve säilyttää, altistaa lapset epäterveelliselle ympäristölle ja pilata hieno uusi tila?

Keskustan koululta on viety kalusteita ja tavaroita siivoamatta säilöön puhtaisiin tiloihin. Syksyllä myös Keskustan koulua purkamassa olleet rakennusmiehet ramppasivat parakilla ja parakille tuotiin esimerkiksi tietokoneita puhdistamatta, jolloin altistuneet opettajat ja oppilaat oireilivat jälleen. Kaikilla koulutiloista päättävillä ei edelleenkään ole tiedossa tilanteen vakavuus.

Päätös Keskustan koulun korjaamisesta tehtiin luulemalla, että Rasin koulu on terve ja siellä voidaan hyvin. Nyt asia on kuitenkin toisin, joten olisi aika pysähtyä ja harkita Viialan koulujen kokonaiskuvaa: kylällämme on kaksi homeessa olevaa ala-astetta ja yksi yläaste, jossa myös oireillaan. Selvittäessämme asiaa vanhempainyhdistyksen kanssa saimme asiaan vain ympäripyöreitä vastauksia. Pahimmassa tapauksessa kylämme kaikki koulut ovat suurempaa remonttia vailla. Onko tämä oikea tapa panostaa lastemme tulevaisuuteen?

Raha painaa monessa, myös näissä kouluasioissa. Nyt mennään kuitenkin siitä, missä aita on matalin eli halvin mahdollinen, vaikka kolme kertaa ”halpa” remontti kustantaisi tälle kylälle yhden kaikkia koululaisia palvelevan terveen koulun.

Keskustan koulun remontissa puhutaan jo purkuvaiheessa kuuden miljoonan projektista, vaikka alkuperäinen suunnitelma oli 5,3 miljoonaa. Paljonko tuon purkuvaiheeseen käytetyn ylimääräisen kulun korjaaminen lopulta maksaa? Jos jotain on purettu enemmän, kaiketi pitää myös korjata enemmän, joka taas maksaa lisää. Tätä menoa ollaan pian uuden koulun budjetissa. Tähän kun lisätään rasilaisten kuljetukset Kylmäkoskelle, opettajien sairaslomat ja muut, kustannuksilla olisi maksettu jo pitkälle uutta koulua.

Akaan Seudun jutussa mainittiin, että muita home- ja mikrobivaurioasiantuntijoita asiasta ei aiota kuulla. Alkaa hieman jo luottamus kärsiä rakennusinsinööritoimisto Suonkedon suuntaan, koska raportit ovat luokkaa ”ei löydy mitään” ja kuitenkin koko paikka onkin aivan homeessa. Vai johtuuko tämäkin siitä, että kaupunki ei sijoita rahaa tutkimuksiin ensimmäisellä kerralla?

Osviittaa tulevasta antaa myös, että Keskustan koululla remontin aikana käyneet opettajat ovat sairastuneet vierailun aikana ja joutuneet olemaan poissa töistä seuraavina päivinä. Entä jos opettajat eivät pystykään palaamaan remontoituun kouluun? Kuka lapsiamme opettaa?

Onkohan aika laittaa remontit jäihin ja pohtia uudestaan, mikä on järkevää?

 

Janita Puomila

Kahden lapsen äiti

Viiala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?