Keskioluen myynnin rajoittaminen olisi hallitsematon riski

Keskioluen myynnin siirto kaupoista ja kioskeista Alkoon olisi vaikutuksiltaan vaikeasti ennakoitavissa. Tutkijat voivat toki tehdä ennustuksia, ja me päättäjät voimme puhua tiedolla johtamisesta. Ongelma vain on, että ihmiset eivät toimi tutkijoiden toivomalla tavalla rationaalisesti varsinkaan alkoholin ollessa kysymyksessä.

Vuonna 1969 tapahtui suomalaisen alkoholihistorian yksi suurimmista muutoksista. Keskioluen vapauttaminen johti siihen, että oluen kulutus nousi 125 prosenttia vuodessa ja alkoholin kokonaiskulutus 47 prosenttia.

Väkevien juomien kulutus nousi 90 prosenttia vuosina 1969–1974. Muutokset olivat yllätyksellisiä ja suunnitelmien vastaisia.

Eduskunnan silloinen alkoholivaliokunta pyrki supistamaan kulutusta ohjaamalla käyttöä väkevistä mietoihin juomiin, kuten keskiolueen. Lain muotoilussa sanottiin, että ”keskioluen kauppaa järjestettäessä on pyrittävä siihen, että alkoholista aiheutuvat haitat ja vauriot muodostuvat mahdollisimman vähäisiksi.”

Alkoholin kokonaiskulutus ja haitat eivät vähentyneet. Uudet juomatavat tulivat entisten väkevien päälle korvaamatta niitä, kuten tutkijat ja päättäjät olivat toivoneet.

Keskioluen myynnin rajoitusten laajat muutokset olisivat nykyaikana entistä vaikeammin ennakoitavissa. Uudet rajoitukset johtaisivat kauppakuolemiin ja mahdollisesti hallitsemattomiin käyttötottumusten muutoksiin. Näin riskialtis päätös olisi vastuutonta politiikkaa.

Pauli Kiuru

kansanedustaja (kok)

Alko Oy:n hallintoneuvoston jäsen