Akaa tasapainottaa taloutta konsultin avulla

Akaan kaupunki jatkaa säästökuuria, ja edessä on uuden talouden tasapainottamisohjelman laadinta. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren mukaan viime vuoden tilinpäätöksestä on tulossa huono ja vuosikate painuu miinukselle.

– Vuodesta 2011 vuoteen 2015 valtion rahoitus kunnille on pienentynyt yli seitsemän miljoonaa euroa. Edellinen neljän miljoonan euron tasapainotuspaketti ei vaan riitä, koko ajan täytyy tehdä lisää, Viitasaari toteaa.

Viime vuonna kaupunki lakkautti muun muassa Kylmäkoskelta kirjaston, Aseman koulun ja ryhmäperhepäiväkodin, lomautti lähes koko henkilöstönsä viikoksi ja kiristi verotusta. Tänä vuonna lomautuksia ei ole tulossa. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren mukaan lomautusten tuoman tilapäisen säästön sijaan talouteen etsitään pysyvää parannusta.

– Silloin harkitaan ennemminkin henkilöstön määrää ja siihen vaikuttamista kuin lomautusvaihtoehtoa. Tarkastelussa ovat kaikki menokohteet ja ylipäätään kaupungin palvelurakenteet ja tietysti toimintatavat ja palvelujen taso.

Kuntaliitosten antama viiden vuoden irtisanomissuoja Akaan kaupungin työntekijöille päättyy tämän vuoden lopussa.

– Ihmisiä eläköityy jatkuvasti ja siirtyy jonkin verran muihin tehtäviinkin. Luontainen poistuma on varmasti ensisijainen keino tässä asiassa, Viitasaari arvioi mahdollisia vähennyksiä.

Edellisen talouden tasapainottamisohjelman laati viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä koottu työryhmä.  Nyt kaupunki turvautuu konsultin apuun.

Tasapainottamisohjelman tekijäksi on valittu BDO Oy vastuukonsulttina erityisasiantuntija, julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajan Minna Ainasvuori. Konsulttiavusta kaupunki maksaa noin 20 000 euroa. Kaupunki edellyttää ohjelmalta yksilöityjä, konkreettisia ja toteuttamiskelpoisia toimenpiteitä.

Tavoitteena on, että tasapainottamisohjelma on valtuuston käsittelyssä kesäkuussa.

 

 

 

Tuulia Passilan mukaan kaupunki voisi säästää asioissa, joita ei ole pakko toteuttaa juuri nyt. Risto Rantalan (takana) mukaan teidenhoidosta ei voi enää säästää.

Tuulia Passilan mukaan kaupunki voisi säästää asioissa, joita ei ole pakko toteuttaa juuri nyt. Risto Rantalan (takana) mukaan teidenhoidosta ei voi enää säästää.

Autoilu loppuu, jos tienpidosta säästetään

Toijalan Sampolassa kerhopäivää viettävien Akaan Seudun Ruskien jäsenten mielestä säästökohteiden sijaan helpompi on nimetä asioita, joista ei saa säästää.

– Tienpidosta ei ainakaan voi säästää. Sitten täytyy lopettaa autoilu, jos reikiä tulee vielä enemmän. Sitten on nämä klassiset kohteet terveydenhuolto ja koulutus. Itse kullakin on jälkikasvua koulussa. Tämä taso pitäisi säilyttää, mikä nyt on, toijalalainen Risto Rantala pohtii.

Viialalaisen Irja Lahden mielestä kaupunki elää jo nyt säästöbudjetilla.

– On niin monta asiaa, mistä ei pitäisi säästää, mutta ei ainakaan terveydenhuollosta, lastenhoidosta ja koululaisista. Koululaisille pitäisi ehkä olla enemmän iltapäivätoimintaa, Irja Lahti luettelee.

Tuulia Passila Toijalasta ei säästäisi ainakaan eläkeläisten jumpista eikä kulttuurin määrärahoista.

– Minun mielestäni voisi säästää asioista, jotka eivät ole välttämättömiä tehdä nyt. Esimerkiksi keskustan kehittämiskilpailu oli tosi hyvä idea, mutta kun mietitään ensi vuoden talousarviota, ei laitettaisi varoja tämäntyyppisiin kohteisiin juuri nyt, jos vaakalaudalla on arkipäivään vaikuttavia asioita.

Passila tiukentaisi seulaa myös harkinnanvaraisen toimeentulotulon jaossa.

– Väitän, että edelleenkin harkinnanvaraista toimeentulotukea saavat myös sellaiset, jotka sitä eivät oikeasti tarvitsevat ja jotka muutenkin tulisivat toimeen.

Toijalalainen Seppo Valkama ei koskisi ikäihmisten, koululaisten eikä sosiaalitoimen resursseihin.

– Osa on tulevaisuutta ja osa vanhoja veronmaksajia, joista yhteiskunnan, ei pelkästään kolmannen, sektorin pitää huolehtia.

Yhdistysaktiivin mielestä maailma on turhan kova ja monessa asiassa eletään rahan ehdoilla. Valkaman mukaan ilman rahaakin voi tehdä hyvää.

– Naapuriapu on ikäihmisille kullanarvoista. Monikaan ei tarvitse taloudellista apua, vaan apua henkiseen vireyteen. Kun monen ikäihmisen omaiset ovat kaukana, meidän pitäisi ottaa itseämme niskasta kiinni ja käydä tervehtimässä heitä. Ovat he sitten laitoksissa tai kodeissa, aina se ilahduttaa. Ystävyys ei maksa mitään.

Seppo Valkama harmittelee maailman olevan turhan kova.

Seppo Valkama harmittelee maailman olevan turhan kova.

Risto Rantala.

Risto Rantala.

Irja Lahden mukaan kaupunki elää jo säästöbudjetilla.

Irja Lahden mukaan kaupunki elää jo säästöbudjetilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?