Tampereella vastaavasta talosta olisi saanut pulittaa satatuhatta enemmän

Tarja Korte ja Jari Manninen löysivät toiveidensa kodin Akaasta

Tarja Korte ja Jari Manninen muuttivat Ketunpesille tammikuun lopulla viime vuonna. Paikkakunta oli pariskunnalle ennestään tuttu mökkireissuilta.

Tarja Korte ja Jari Manninen muuttivat Ketunpesille tammikuun lopulla viime vuonna. Paikkakunta oli pariskunnalle ennestään tuttu mökkireissuilta.

Kun tamperelaiset Tarja Korte ja Jari Manninen viime vuoden tammikuussa allekirjoittivat kauppakirjat Akaassa Ketunpesillä sijaitsevasta omakotitalosta, huusivat iltapäivälehtien lööpit Akaan olevan tutkimuksen mukaan Suomen epäsuosituin kunta.

– Ajattelin, että äkkiäpä se kävi. Heti kun Manninen muutti tänne, taso huononi saman tien. Tampereella varmaan se vastaavasti sitten nousi, Jari Manninen vitsailee.

Pientä ihmistä kuunnellaan

Pariskunnan kokemukset Akaasta ovat olleet ihan muuta kuin, mitä otsikot antoivat olettaa. Tarjan ja Jarin mielestä palvelutkin ovat yllättävän monipuolisia. Tarja on tyytyväinen, että kotikaupungista löytyy hyvinvointialan yrittäjää, kampaajaa, silmälasikauppaa, suutaria ja hyviä ruokakauppoja. Teristen kartanon lihatilaa uudet akaalaiset kehuvat mielettömäksi.

– Kun tarvitsimme putkiliikettä, saimme apua heti seuraavana päivänä. Puhallusvillan laittaminen oli puhelinsoitto paikalliselle yrittäjälle, ja hetken päästä oli auto pihassa. Paljon paremmin täällä palvellaan kuin Tampereella. Ehkä se on pienen paikkakunnan etu, Jari sanoo.

Pariskunta on saanut monta kertaa hämmästyä saamastaan huomiosta. Ohikulkijat tulivat sanomaan käsipäivää, kun huomasivat asukkaiden talossa vaihtuneen. Kun Jari kirjoitti Akaan Seudun yleisönosastolle Rapusaarentien hidasteista, asiassa aloitteen tehnyt valtuutettu otti häneen yhteyttä ja kertoi taustoista. Kaupunginpuutarhuri puolestaan tuli käymään, kun Jari kyseli lupaa raivata viereistä, hoitamatonta kaupungin tonttia.

– Minä tein työn ja kaupunki vei risut pois. Täällä otetaan aika hyvin pienikin ihminen huomioon, Jari toteaa.

Viiden vuoden projekti

Atalassa rivitalossa asuneet Tarja ja Jari etsivät viitisen vuotta sopivaa omakotitaloa Tampereelta etelään. Tärkeä tekijä asuinpaikan valinnassa oli lähellä Akaan, Urjalan ja Hämeenlinnan rajaa, Kokkijärven rannalla sijaitseva talviasuttava mökki, jossa Tarja ja Jari viettävät paljon aikaa. Siellä Jari kalastaa ja toimii kalastuksenvalvojana.

Akaassa Tarja ja Jari olivat tottuneet asioimaan mökkireissuillaan. Plussaa oli myös moottoritien läheisyys ja junayhteydet. Tarja työskentelee Steiner-koulun keittiövastaavana Tampereella ja baarimestarin työt jättänyt Jari keikkailee tanssimusiikkia soittavan Lumumba-yhtyeen kanssa ympäri Suomea.

Rakkautta ensisilmäyksellä

Talon etsinnässä Tarja teki esityön, kiersi kohteet ja valitsi parhaat ehdokkaat myös Jarin arvioitaviksi. Ketunpesien taloon Tarja tutustui ensi kertaa jo elokuussa 2013 järjestetyillä Asuminen Akaassa -messuilla, joilla se oli yhtenä esittelykohteena. Talo tuntui heti mieleiseltä, mutta ostopäätös jäi odottamaan vanhan asunnon myyntiä.

– Seurailin asuntopörssiä ja pelkäsin, että talo onkin myyty, Tarja kertoo.

Talolla oli muitakin ostajaehdokkaita, mutta Tarja ja Jari saivat ennen muita rivitaloasuntonsa myytyä ja pääsivät sopimaan talokaupoista.  Vuonna 2000 valmistuneessa tiilitalossa on 165 neliötä, joista asuinneliöitä on 115.

– Jos kehua saa, saimme erinomaisen talon. Hinnasta voi sanoa sen verran, että tämä oli satatuhatta halvempi kuin vastaava talo Tampereella, Jari kertoo.

Sisustusta ja puutarhanhoitoa harrastava Tarja iloitsee talon lisäksi pihasta, jota voi laittaa mieleisekseen. Jarin on saanut haaveilemansa nikkarointitilan autotalliin.

– Joku ehdotti, että kai hommaat tännekin veneen. Olisihan täältä lyhyt matka järvelle ja hyvät satamat. Jos rupeaisinkin itse nikkaroimaan venettä, Jari pohtii.

Tarjan harrastuksia ovat sisustus ja puutarhanhoito. – Keväällä nähdään, kuinka sipulikukat lähtevät kasvamaan.

Tarjan harrastuksia ovat sisustus ja puutarhanhoito. – Keväällä nähdään, kuinka sipulikukat lähtevät kasvamaan.

 Kun Jari ja Tarja muuttivat Ketunpesille, ohikulkijat tulivat sanomaan käsipäivää. Jarin mukaan Tampereella sellaisesta on turha haaveilla.


Kun Jari ja Tarja muuttivat Ketunpesille, ohikulkijat tulivat sanomaan käsipäivää. Jarin mukaan Tampereella sellaisesta on turha haaveilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?