Henna Rantanen ja Jari Hakala muuttivat viimeisen kerran

Näkymä Nahkialanjärvelle palkitsi pitkän odotuksen

Valo ja avaruus yhdistävät sisätiloja ja niistä avautuvaa näkymää.

Valo ja avaruus yhdistävät sisätiloja ja niistä avautuvaa näkymää.

Henna Rantanen ja Jari Hakala ovat kumpikin syntyperäisiä toijalalaisia. Hakala on ollut jo 23 vuotta töissä TTT:llä, ja Rantasen edelliset työpaikat ovat olleet Tampereella ja Hämeenlinnassa. Tammikuun alussa oli taas Tampereen vuoro, kun hän aloitti Pihlajalinnan hankintapäällikkönä. Perheen tytär, 13-vuotias Julia käy Toijalan yhteiskoulua.

Perheen edellinen oma koti oli vuonna 1998 Lontilan avariin peltomaisemiin rakennettu hirsitalo. Kun asuminen lähempänä keskustaa alkoi houkutella, talo pantiin myyntiin, mutta kaupat syntyivät vasta yli kaksi vuotta myöhemmin.

Talon myyntiä seuraavat pari vuotta perhe vietti vuokrakaksiossa, kun sopivaa tonttia tai valmista taloa ei meinannut löytyä. Kiikarissa oli muun muassa kaupungin tontti Uudestakylästä, mutta arpaonni ei suosinut. Kompromisseihin ei haluttu ryhtyä.

Tonttikauppoja hierottiin hyvä tovi

Koska muutto pois Toijalasta ei tullut mieleenkään, Henna Rantanen otti välittömästi yhteyttä myyjään, kun kuuli Nahkialantiellä kaupan olevasta yksityisestä tontista. Neuvotteluista tuli pitkät, mutta lopulta nimet saatiin papereihin viime vuoden maaliskuussa.

Henna Rantanen asui sairaanhoitajaksi opiskellessaan hetken Hyvinkäällä, mutta Jari Hakala on muuttanut vain Toijalan sisällä. Hänelle ja Julia-tyttärelle uusi koti on ensimmäinen junaradan pohjoispuolella.

Henna Rantanen asui sairaanhoitajaksi opiskellessaan hetken Hyvinkäällä, mutta Jari Hakala on muuttanut vain Toijalan sisällä. Hänelle ja Julia-tyttärelle uusi koti on ensimmäinen junaradan pohjoispuolella.

Toukokuussa talopakettivertailu johti kauppoihin Honkatalojen ekopuutalosta, kesäkuun alussa kädessä oli kaupungin rakennuslupa, ja pari viikkoa myöhemmin alettiin kaivaa talon pohjia.

Perheen tavoitteena oli päästä muuttamaan vuodenvaihteessa, eikä siitä jääty kuin kuukausi.

– Rakentajat kävivät välillä poroerotuksessa, kuuluu Hakalan selitys.

Vaikka kotiosoite vaihtui vasta toissa viikonloppuna, avattiin vieraalle pari päivää myöhemmin ovi taloon, jossa muuton jälkiä ei juuri näkynyt. Ensikertalaisen jalat pysähtyvät keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen avaraan yhdistelmään ja silmät ainutlaatuiseen näkymään Nahkialanjärvelle.

– Tämän takia tähän haluttiin. Ehkä tämä oli meidän lottovoittomme, Rantanen sanoo ja viittaa hieman tonttikauppojen jälkeen Akaaseen osuneeseen 57 miljoonan osumaan.

Hakala kertoo monen arvelleen, että he kuuluivat voittajaporukkaan, mutta näin ei ollut.

Suurimmat kiitokset sisustussuunnittelijalle

Henna Rantanen ja Jari Hakala eivät halunneet talostaan yli 150-neliöistä. Muihin lähtövaatimuksiin kuuluivat keittiö–ruokailutila–olohuone-yhdistelmä, tarpeeksi iso sauna, terassi ja makuuhuoneiden omat vessat. Perheen yhteiset tilat korostuvat, kun makuuhuoneita on vain kaksi, ja tv-huoneessakin televisio on Rantasen sanojen mukaan niin lähellä, että sen näkee vähän sokeampanakin.

Tulevaisuutta on mietitty muutenkin.

Koska 2200 neliön tontin hinta meni yli budjetoidun, Henna Rantanen ja Jari Hakala pohtivat ensin, josko myisivät puolet siitä pois. Koko tontti pidettiin kuitenkin itsellä, ja näin saatiin maalämpöpumpun 500 metriä pitkän lämmönkeruuputkisto kaivettua omaan maahan. Nahkialanjärven ympäristön talot ovat rakentuneet vähitellen, eikä rakennustapaohjetta ole. Kaupungin rakennustarkastuksen kanssa keskusteltiin uuden talon katon suunnasta, mutta sitä ei tarvinnut muuttaa, koska harjaa, pulpettia ja mansardia on naapurustossa jo joka lähtöön ja ilmansuuntaan.

Koska 2200 neliön tontin hinta meni yli budjetoidun, Henna Rantanen ja Jari Hakala pohtivat ensin, josko myisivät puolet siitä pois. Koko tontti pidettiin kuitenkin itsellä, ja näin saatiin maalämpöpumpun 500 metriä pitkän lämmönkeruuputkisto kaivettua omaan maahan.
Nahkialanjärven ympäristön talot ovat rakentuneet vähitellen, eikä rakennustapaohjetta ole. Kaupungin rakennustarkastuksen kanssa keskusteltiin uuden talon katon suunnasta, mutta sitä ei tarvinnut muuttaa, koska harjaa, pulpettia ja mansardia on naapurustossa jo joka lähtöön ja ilmansuuntaan.

– Emme me tästä enää muuta. Siksi tämä on yhdessä kerroksessa, ja väylät ovat niin isoja, että voimme asua tässä rollaattori-iässä, Rantanen naurahtaa.

Kumpikin kehuu niin paikallista pääurakoitsijaa JS-Talonrakennusta kuin akaalaisia alihankkijoita ja tavarantoimittajiakin hyvästä työstä. Hennan ja Jarin isät puolestaan ovat uurastaneet muun muassa autotallin kimpussa. Suurimmat kiitokset saa sisustussuunnittelija Maarit Pirttijoki.

– Hän suunnitteli kaikki värit ja materiaalit ulkovuorauksen harmaata myöten. Tämä on se raamattu, mitä täällä on luettu. Tämä raha tulee moninkertaisesti takaisin, Rantanen sanoo 3D-kuvia näyttäessään.

Julia sai itse päättää huoneensa seinälle tulevan kuvan.

Julia sai itse päättää huoneensa seinälle tulevan kuvan.

Akaasta hiljattain Pirkkalaan muuttanut Kärävä on tehnyt sisätilojen katot lämpökäsitellystä haavasta. Jokainen rima on kiinnitetty yksitellen mustaksi maalattuun levyyn.

Akaasta hiljattain Pirkkalaan muuttanut Kärävä on tehnyt sisätilojen katot lämpökäsitellystä haavasta. Jokainen rima on kiinnitetty yksitellen mustaksi maalattuun levyyn.

Kylmäkosken Asemalta kotoisin oleva PK on kotiutunut hyvin Nahkialanjärven rantamaisemiin.

Kylmäkosken Asemalta kotoisin oleva PK on kotiutunut hyvin Toijalaan ja myös uusimpaan kotiinsa.

Juuri kasatun saunan kiukaasta puuttui vielä viime viikolla kivet.

Juuri kasatun saunan kiukaasta puuttui vielä viime viikolla kivet.

Kylpyhuoneen seinien laatta oli Henna Rantasen valinta.

Kylpyhuoneen seinien laatta oli Henna Rantasen valinta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juuri kasatun saunan kiukaasta puuttui vielä viime viikolla kivet.

 

Henna Rantanen asui sairaanhoitajaksi opiskellessaan hetken Hyvinkäällä, mutta Jari Hakala on muuttanut vain Toijalan sisällä. Hänelle ja Julia-tyttärelle uusi koti on ensimmäinen junaradan pohjoispuolella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?