”Ymmärrämmekö taaskaan, että olemme kehityksen kärjessä?”

Kaupunkisuunnittelu ei synny talkootyönä

Ympyrätalo ja sen takana oleva Ratamestarin talo ovat suojeltuja rakennuksia. Monissa arkkitehtuurikilpailun töissä alue jäisi vihreäksi keitaaksi, johon mahtuisi rakentamaan myös lisää asuntoja.

Ympyrätalo ja sen takana oleva Ratamestarin talo ovat suojeltuja rakennuksia. Monissa arkkitehtuurikilpailun töissä alue jäisi vihreäksi keitaaksi, johon mahtuisi rakentamaan myös lisää asuntoja.

Henna Rantanen (sd) on Akaan kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja. Siinä roolissa hän rohkaisi toissa vuonna kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkista viemään eteenpäin Toijalan keskustan arkkitehtuurikilpailua.

– Sanoin, että tuo se lautakuntaan, niin katsotaan, kuinka pitkälle poliittinen tahto riittää.

Lautakunnassa tahto riitti, koska siellä ajatellaan Rantasen mukaan yhtenäistä Akaata eikä nähty, että kilpailu jakaisi taajamia eri asemiin. Kaupunginhallitus poisti kilpailun viime vuoden budjettiesityksestä, mutta valtuustossa se ja 50 000 euron määräraha äänestettiin läpi.

Kilpailu toteutettiin, siihen tuli 86 ehdotusta ja kärkisijoilla oli palkittuja tekijöitä ja monta ulkomaalaistakin arkkitehtia. Suitsutusta tuli niin kilpailijoilta kuin Suomen arkkitehtiliitolta, josta kerrottiin monen haluavan seurata Akaan esimerkkiä.

– Se oli loistava kilpailu. On poliittisen urani positiivisin ja isoin asia, että tämä vietiin läpi ja siihen riitti uskoa, sanoo Henna Rantanen.

Nyt suunnitelmista pitäisi kasata paras mahdollinen kokonaisuus ja toteuttaa se. Epäileviä tuomaita kuitenkin riittää edelleen.

– Ymmärrämmekö me taaskaan, että olemme kehityksen kärjessä? Jotkut sanovat, että tämä olisi pitänyt tehdä talkootyönä ja kaupunkilaisten ideariihenä. Talkoilla voimme perustaa koirapuiston, Rantanen sanoo.

Henna Rantanen pitää Toijalan keskustan arkkitehtuurikilpailua poliittisen uransa isoimpana ja positiivisimpana asiana. Valtuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja ei asetu enää ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa.

Henna Rantanen pitää Toijalan keskustan arkkitehtuurikilpailua poliittisen uransa isoimpana ja positiivisimpana asiana. Valtuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja ei asetu enää ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa.

Myös osa Akaan nuorisovaltuuston jäsenistä on vastustanut arkkitehtuurikilpailua ja ihmetellyt, miten siihen riittää rahaa mutta kouluruoka loppuu kesken.

– Käyttötalousmenot ja investointimenot ovat kaksi eri asiaa. Mutta sitä ei aina valtuustotasollakaan tajuta, Rantanen lohduttaa.

Nykyinen tori on kuollut

Henna Rantanen toteuttaisi kilpailutöiden ideoista ainakin torin siirron.

– Parasta töissä oli, että tori siirrettäisiin kaupungintalon vierelle, käännettäisiin kaupungintalon julkisivu Valtatielle päin ja räjäytettäisiin välistä rakennukset pois. Valitettavasti nykyiselle torille kävi niin, että se kuoli. Se ei palvele eikä ole viihtyisä.

Viihtyisyyttä ja puistikkoja Rantanen toivoo muutenkin lisää.

– Meillä on vain Metsolanpuisto, jossa oli kesällä pulien leiri. Siellä oli teltat ja grillit. Vanhoilla ihmisillä ei ole mitään paikkaa, missä levähtää, Rantanen manaa.

Moottoritieltä Toijalaan tulevan vastaanottaa tämä näkymä. Tukkipinojen takaa pilkottaa marketin teräspyloni ja kirkontornin huippu.

Moottoritieltä Toijalaan tulevan vastaanottaa tämä näkymä. Tukkipinojen takaa pilkottaa marketin teräspyloni ja kirkontornin huippu.

Ratamestarin talon alueelle Rantanen on itsekin ajanut vahvempaa kaavaa ja nykyisten rakennusten purkamista. Mieli on muuttunut. Se saisi hänen mielestään jäädä puistomaiseksi asuinalueeksi, jonne ei enää ajettaisi autolla Miljoonasillalta.

Toijalan jälkeen sama uudistusajattelu pitää Rantasen mielestä levittää myös Viialaan.

– Viialan aseman seutu pitää suunnitella samalta pohjalta. Sekin ympäristö pitää saada näyttämän siltä, että ollaan kaupungissa.

Olisi siis aika tehrä Akaasta numero.

– Ehkä me olemme olleet liian vaatimattomia ja olemme vieläkin. Mutta kaupunkisuunnittelun virkamiehet ovat ainakin motivoituneita ja innokkaita, ja heillä on hyviä ideoita. Ei tämmöinen arkkitehtuurikilpailukaan olisi tullut poliitikoilla mitenkään mieleen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?