Korjausvaihtoehtoina tiivistykset tai kokonaan uusi lattia

Rasin koulun alapohja on monin paikoin homeessa

Akaan kaupunki alkaa lähiaikoina pohtia, mitä tehdä vuonna 1912 rakennetun Rasin puukoulun sisäilman pilanneelle ja ihmiset sairastuttaneelle homeongelmalle. Alapohjan ilmavuotokohtia paikattiin viime syksynä, mutta henkilökunnan ja oppilaiden oireilu jatkui.

Akaan kaupunki alkaa lähiaikoina pohtia, mitä tehdä vuonna 1912 rakennetun Rasin puukoulun sisäilman pilanneelle ja ihmiset sairastuttaneelle homeongelmalle. Alapohjan ilmavuotokohtia paikattiin viime syksynä, mutta henkilökunnan ja oppilaiden oireilu jatkui.

Rasin puukoululla Viialassa tehtiin 15. joulukuuta lisätutkimuksia sen jälkeen, kun rakennus oli suljettu henkilökunnan ja oppilaiden sisäilmaoireiden vuoksi. Rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonkedon tarkempi tutkimus paljasti, että koulun alapohja on monin paikoin homeessa. Koulua tutkittiin sekä rossipohjassa ryömimällä että lattiasta sisäkautta otetuilla materiaalinäytteillä.

Ryömintätilan pohjalla ja puupinnoilla on selkeitä mikrobikasvustoja ja lahovaurioituneita puuosia, ja rossipohjan täytteistä otetuista kuudesta materiaalinäytteestä kahdessa oli viitearvot ylittävää mikrobikasvua. Myös muut neljä näytettä sisälsivät runsasta bakteerikasvua, mutta niitä ei pidetä viitearvot ylittävänä mikrobivauriona.

– Yhdessä rakenteen läpi tapahtuvan ilmavirtauksen kanssa ryömintätilassa havaitut ja rossipohjan eristeissä mikrobinäytteillä todetut vauriot aiheuttavat sisäilmahaitan riskin, ja siten ne täyttävät terveydensuojelulain määritelmän terveyshaitasta, todetaan Jommi Suonkedon raportissa.

Eniten hometta oli koulun keskiosissa, kauempana ulkoseinistä olevissa näytteenottopaikoissa. Toinen näistä näytteistä otettiin vintin portaiden alapuolella olevan komeron seinän kohdalta ja toinen ruokasalin ovenpielestä lattian alta.

Lahoa puuta ja kissojen luurankoja

Puukoulun ryömintätilan pohja on syvemmissä kohdissa selvästi ulkopuolista maanpintaa alempana. Etenkin koilliskulmalla eli kivikoulun puoleisessa päädyssä maapohja oli joulukuussakin märkää. Ryömintätilassa näkyi muun muassa peruskorjauksen yhteydessä tehtyjä uusia puisia kotelorakenteita, jotka olivat jo osittain lahoja.

Kissojen luurangot ja tuoreemmat raadot saattavat kuntotukimusraportin mukaan selittää yläpuolella olevan musiikkiluokan hajuhaittoja.

Kissojen luurangot ja tuoreemmat raadot saattavat kuntotutkimusraportin mukaan selittää yläpuolella olevan musiikkiluokan hajuhaittoja. Kuva: Rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonketo

Puukoulun eteläpäässä eli painisalin suunnalla entisen asuntolan alapuolella on tuoreen raportin mukaan runsaasti kotitalousjätteitä. Tilasta löytyi myös kissojen luurankoja sekä yksi uudempi raato. Ne voivat selittää yläpuolisessa musiikin luokassa koettua poikkeuksellista hajua.

Puukoulun vanhan, vuonna 1912 rakennetun osan alapohjassa on raportin mukaan monia kerroksia. Ylhäältä päin lueteltuna lattiassa on uusi muovimatto, neljän sentin betoni- ja tasoitevalu, vanha juuttipohjainen muovimatto, vanha maalattu puulattia sekä vanha noin 40 sentin täyte, jossa on sammalta, sahanpurua, puulastuja ja kiviä. Ryömintätilan puolella eli alimpana on vanha umpilaudoitus.

Suonketo ei suosittele uutta rossipohjaa

Rasin koulun home- ja sisäilmaongelman korjaamiseen esitetään Jommi Suonkedon raportissa kaksi vaihtoehtoa. Toinen on osittain sama kuin syksyllä eli sisäpuoliset tiivistyskorjaukset muun muassa seiniin, savuhormeihin sekä lastulevyjen ja hirsiseinien välisiin rakoihin.

Syksyllä tehdyt tiivistyskorjaukset eivät raportin mukaan vähentäneet riittävästi henkilökunnan kokemaa oireilua. Mikäli tiivistyskorjauksella ei nytkään saavuteta riittävän hyvää lopputulosta, ei alapohjarakennetta ole Suonkedon mielestä järkevää korjata entisen kaltaiseksi puurakenteiseksi rossipohjaksi. Maapohjan kosteuden ja korkeusaseman takia riski rakenteen vaurioitumisesta uudelleen olisi liian suuri.

Joulukuussa 2014 tehtyjen tutkimusten mukaan Rasin puukolun ryömintätilan pohjalla ja puupinnoilla on selkeitä mikrobikasvustoja ja lahovaurioituneita puuosia. Muun muassa tilan ahtauden vuoksi raportissa ei suositella uuden rossipohjan tekemistä vaan maanvaraista lattiaa.

Joulukuussa 2014 tehtyjen tutkimusten mukaan Rasin puukolun ryömintätilan pohjalla ja puupinnoilla on selkeitä mikrobikasvustoja ja lahovaurioituneita puuosia. Muun muassa tilan ahtauden vuoksi raportissa ei suositella uuden rossipohjan tekemistä vaan maanvaraista lattiaa. Kuva: Rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonketo

Jos peruskorjaukseen ryhdytään, Suonketo suosittelee alapohjarakenteen muuttamista maanvaraiseksi lattiaksi. Tämä tarkoittaa lattian puurakenteiden purkamista kokonaan, kaikkien lattiapinnan alapuolisten väliseinärakenteiden korottamista harkkomuurauksen avulla lattiapinnan tasolle sekä vanhojen hormiperustusten purkamista. Ulkoseinien alahirsien kunto tulisi kartoittaa, ja vaurioituneet tai liian matalalla sokkelilla olevat osat pitäisi korottaa harkkomuurauksen avulla.

– Hirsiseinien alaosien osalta puurakenne voidaan tehokkaasti erottaa sisäpuolisista täytöistä, ja koska rakenteella on edelleen kuivumismahdollisuus ulospäin, ulkoseinien korottaminen ei ole vaurioitumattomilta osin pakollista, raportissa todetaan.

Vanhan ryömintätilan pohja on puhdistettava kaikesta orgaanisesta aineksesta, tehtävä tarvittavat soratäytöt ja asennettava soratäyttöön radon-putkisto. Uuden lattian pohjaksi tulisi valaa normaali alapuolisella solumuovieristeellä varustettu maanvarainen betonilaatta.

Kivikoulua tutkitaan tarkemmin helmikuussa

Akaan kaupunki ilmoitti marraskuussa, että myös Rasin koulun kivikoululla tehdään tarkempia tutkimuksia. Kivikoulussa toimii esikoulu sekä alaluokkien aamu- ja iltapäivätoiminta , ja myös siellä on oireiltu. Juha Jalosen mukaan kivikoulua tutkitaan helmikuun aikana, ja samalla halutaan lisätietoja puukoulusta.

Puukoulun kaakkoiskulmassa maa oli alapohjassa joulukuussakin kosteata ja uudemmatkin puurakenteet lahonneita. Takana näkyvä kivikoulu kärsii sekin sisäilmaongelmasta, ja sen kuntoa tutkitaan tarkemmin helmikuun aikana.

Puukoulun kaakkoiskulmassa maa oli alapohjassa joulukuussakin kosteata ja uudemmatkin puurakenteet lahonneita. Takana näkyvä kivikoulu kärsii sekin sisäilmaongelmasta, ja sen kuntoa tutkitaan tarkemmin helmikuun aikana.

– Olemme lähestyneet Jommi Suonketoa, että samalla kun hän tulee tutkimaan kivikoulua, hän konsultoisi, millä on viisasta lähteä liikkeelle puukoulun kanssa.

Muitakin vaihtoehtoja on kuin päätös siitä, tiivistetäänkö rakennusta vai tehdäänkö uusi lattia.

– Koko koulun kohtalo on avoin tässä vaiheessa. Yksi vaihtoehto on, että tutkitaan rakennuksen kuntoa lisää, ennen kuin tehdään lopullista korjaussuunnitelmaa. Kevätlukukausi mennään joka tapauksessa näillä tiloilla.

Rasin koulun luokat 1–4 ovat väistötiloissa lakkautetulla Aseman koululla Kylmäkoskella ja luokat 5–6 Viialan kirjastolla.

 

Terveystarkastajalla ei ole tuloksia

Akaan vt. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan kaupunki kokoaa pikapuolin Rasin koulua varten kohdekohtaisen sisäilmatyöryhmän. Siihen tulee edustus koulupuolelta ja teknisestä toimesta sekä tarvittavissa määrin asiantuntijoita. Muita home- ja mikrobivaurioiden asiantuntijoita kuin Jommi Suonketo ei aiota kuulla.

Koulun pohjapiirustukseen on raportissa lisätty muun muassa alapohjassa ryömimällä tutkittu reitti ja paikat, joissa alapohjan eristeistä otettiin näytteitä yläkautta poratuista rei'istä.

Koulun pohjapiirustukseen on raportissa lisätty muun muassa alapohjassa ryömimällä tutkittu reitti ja paikat, joissa alapohjan eristeistä otettiin näytteitä yläkautta poratuista rei’istä. Kuva: Rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonketo

Akaa ei viime vuonna lähettänyt Valkeakosken ympäristöpalveluille Rasin koulun materiaalinäytteiden tuloksia, joita terveystarkastaja Milla Ikonen vaati syyskuussa 2014 tekemänsä tarkastuksen jälkeen ja uudestaan loppuvuodesta. Näytteitä ei silloin edes otettu. Tuoreessa kuntotutkimusraportissa tuloksia olisi, mutta kaupunki ei ole lähettänyt sitäkään Ikoselle.

– Yksi vaihtoehto on, että terveystarkastaja kutsutaan tähän sisäilmatyöryhmään, Juha Jalonen sanoo ja kertoo, että raporttia ollaan lähettämässä lähiaikoina.

Valkeakosken kaupungilta kollegoidensa kanssa vuoden vaihteessa Tampereen leipiin siirtynyt Ikonen odottaa jo kutsua.

– Vielä ei ole tullut pyyntöä, mutta uskon ja toivon, että semmoinen tulee, terveystarkastaja totesi maanantaina.

Uudesta kuntotutkimusraportista kuultuaan Ikonen toteaa, että tutkimukset alkavat nyt olla sen suuntaisia, mitä syksyllä vaadittiin.

– Valvonta tämän kohteen osalta jatkuu. Terveydensuojeluviranomainen ei saa määrätä korjaustapaa, mutta lopputuloksen pitää olla se, että käyttäjät eivät saa altistua mikrobeille tai niiden osasille. Korjaustavan pitää olla kestävä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?