Akaassa on tehty lähiviikkoina kaksi susihavaintoa

Riista-aidan väärälle puolelle eksynyt eläin yritti useaan kertaan kaivautua riista-aidan ali. Kuva: Mikko Anttila.

Riista-aidan väärälle puolelle eksynyt eläin yritti useaan kertaan kaivautua riista-aidan ali. Kuva: Mikko Anttila.

Jalannin riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Mikko Peräkivi pitää varsin todennäköisenä, että lauantaiaamuna Akaassa 9-tien vieressä Sallinkulman sillalle juossut eläin oli susi. Eläimen kuvasi tabletillaan ohikulkumatkalla ollut forssalainen Mikko Anttila.

– Miehet kävivät tarkistamassa jäljet, ja ilman dna-tutkimustakin sanoisin, että se on silkka susi. Havainto ei ole yllättävä, koska kyllähän tällä seudulla tällaisia kulkijoita on, Peräkivi arvioi.

Peräkivi kertoo, että Akaassa on tehty äskettäin toinenkin susihavainto. Edellisviikolla suden epäiltiin liikkuneen Kylmäkosken Asemalla. Petoyhdyshenkilö arvelee, että kuvan ja jälkien perusteella viime lauantaina 9-tiellä riista-aidan vieressä juossut eläin oli normaalikokoinen tai iso urossusi.

Peräkivi ei lähde veikkaamaan, miksi susi päätyi riista-aidan väärälle puolelle.

– Yleensä eläimet tulevat siltojen ja liittymien kohdalta teille. Sen verran olemme tarkistaneet, että ainakaan peuranraatojen perässä susi ei ole mennyt.

Eläimen myöhempi kulkureitti ei ole tiedossa. Peräkiven mukaan metsän puolella jälkiä ei pystytty seuraamaan. Tiedossa ei ole myöskään, että susi olisi aiheuttanut vahinkoa.

– Varovaisuus ei silti ole koskaan tyhmyyttä eikä ole huono juttu, jos pitää omia eläimiään vähän silmällä. Mihinkään ylivarovaisuuteen en näe tässä suurta syytä. Susihan voi olla jo vaikka missä, tunnissa se taittaa pitkän matkan.

Mikko Anttilan kuvaama susivideo on kerännyt netissä runsaasti katsojia. Anttila kertoo olleensa lauantaina aamukahdeksan jälkeen työporukalla matkalla 9-tietä Kylmäkosken suunnasta kohti Tamperetta, kun kuljettaja jarrutti voimakkaasti ja huudahti ”susi”.

– Eläin lähti juoksemaan auton rinnalla. Kun sen käyttäytymistä katsoi, ei se peruskoiralta vaikuttanut, Anttila kertoo.

Anttilan video päättyy Sallinkulmantien sillalle. Siinä näkyy, kuinka eläin useaan otteeseen yrittää kaivautua riista-aidan ali metsän puolelle. Anttilan mukaan eläin lähti juoksemaan takaisin Kylmäkosken suuntaan.

Anttila ilmoitti väärälle puolelle riista-aitaa eksyneestä eläimestä myös hätäkeskukseen. Eläintä jäi seuramaan myös joukko muita ohikulkijoita.

– Siihen pysähtyi useampi auto. Yksikin mies nousi autosta ja rupesi lähestymään eläintä, mutta menikin lopulta takaisin autoon. Meidän seurueemme jatkoi matkaa, jotta emme olisi aiheuttamassa itse liikennevaaraa.

Urheilukehitys ry:n kehityspäällikkönä työskentelevällä Anttilalla on myös poliisin koulutus. Eräharrastus on miehelle tuttua, mutta sutta hän ei ole aiemmin nähnyt. Anttila toivoo susihavainnosta käytävän kiihkotonta keskustelua.

Video on nähtävissä Akaan Seudun Facebook-sivuilla.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä forssalainen verkkolehti Yhtiönkatu.fi.

 

 

 

Ilves kaatui Riisikkalassa

Petoyhdyshenkilö Mikko Peräkivi kertoo, että Jalannin riistanhoitoyhdistyksen alueelle myönnetyt kaksi ilveksen kaatolupaa on käytetty. Ensimmäinen ilves kaatui peuranmetsästyksen yhteydessä 29.12. Riisikkalan alueella ja toinen viime sunnuntaina Ahlajärven alueella.

Ilveslaskentaa alueella ei ole pystytty lumiolosuhteiden vuoksi vielä toteuttamaan. Peräkiven mukaan ilveskanta alueella on runsas.

 

Mikko Anttila kuvasi eläimen 9-tiellä lauantaiaamulla.

Mikko Anttila kuvasi eläimen 9-tiellä lauantaiaamulla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?