Korjausvaihtoehdoiksi esitetään tiivistyksiä tai kokonaan uutta lattiaa

Rasin koulun alapohja on homeessa

Joulukuussa 2014 tehtyjen tutkimusten mukaan Rasin puukolun ryömintätilan pohjalla ja puupinnoilla on selkeitä mikrobikasvustoja ja lahovaurioituneita puuosia.

Joulukuussa 2014 tehtyjen tutkimusten mukaan Rasin puukoulun ryömintätilan pohjalla ja puupinnoilla on selkeitä mikrobikasvustoja ja lahovaurioituneita puuosia. Kuva Rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonkedon raportista.

Rasin puukoululla Viialassa tehtiin 15. joulukuuta lisätutkimuksia sen jälkeen, kun rakennus oli suljettu henkilökunnan ja oppilaiden sisäilmaoireiden vuoksi. Rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonkedon tutkimus paljasti, että koulun alapohjassa on sekä silminnähtävää hometta että eristeissä olevaa mikrobikasvustoa. Koulua tutkittiin sekä rossipohjassa ryömimällä että lattiasta sisäkautta otetuilla materiaalinäytteillä.

Ryömintätilan pohjalla ja puupinnoilla on selkeitä mikrobikasvustoja ja lahovaurioituneita puuosia. Rossipohjan täytteistä näytteitä otettiin kuusi, ja niistä kahdessa oli viitearvot ylittävää mikrobikasvua. Myös muut neljä näytettä sisälsivät runsasta bakteerikasvua, mutta niitä ei pidetä viitearvot ylittävänä mikrobivauriona.

– Yhdessä rakenteen läpi tapahtuvan ilmavirtauksen kanssa ryömintätilassa havaitut ja rossipohjan eristeissä mikrobinäytteillä todetut vauriot aiheuttavat sisäilmahaitan riskin, ja siten ne täyttävät terveydensuojelulain määritelmän terveyshaitasta, todetaan Jommi Suonkedon raportissa.

Koulun pohjapiirustukseen on raportissa lisätty muun muassa alapohjassa ryömimällä tutkittu reitti ja paikat, joissa alapohjan eristeistä otettiin näytteitä yläkautta poratuista rei'istä.

Koulun pohjapiirustukseen on raportissa lisätty muun muassa alapohjassa ryömimällä tutkittu reitti ja paikat, joissa alapohjan eristeistä otettiin näytteitä yläkautta poratuista rei’istä.

Eniten hometta oli koulun keskiosista otetuissa näytteissä. Toinen näistä näytteistä otettiin vintin portaiden alapuolella olevan komeron seinän kohdalta ja toinen ruokasalin ovenpielestä lattian alta.

Lahoa puuta ja kissojen luurankoja

Puukoulun ryömintätilan pohja on syvemmissä kohdissa selvästi ulkopuolista maanpintaa alempana. Etenkin koilliskulmalla eli kivikoulun puoleisessa päädyssä maapohja oli joulukuussakin märkää. Ryömintätilassa näkyi muun muassa peruskorjauksen yhteydessä tehtyjä uusia puisia kotelorakenteita, jotka olivat jo osittain lahoja.

Puukoulun eteläpäässä eli painisalin suunnalla entisen asuntolan alapuolella on tuoreen raportin mukaan runsaasti kotitalousjätteitä. Tilasta löytyi myös kissojen luurankoja sekä yksi uudempi raato. Ne voivat selittää yläpuolisessa musiikin luokassa koettua poikkeuksellista hajua.

Puukoulun vanhan, vuonna 1912 rakennetun osan alapohjassa on raportin mukaan monia kerroksia. Ylhäältä päin lueteltuna lattiassa on uusi muovimatto, neljän sentin betoni- ja tasoitevalu, vanha juuttipohjainen muovimatto, vanha maalattu puulattia sekä vanha noin 40 sentin täyte, jossa on sammalta, sahanpurua, puulastuja ja kiviä. Ryömintätilan puolella eli alimpana on vanha umpilaudoitus.

Kaupunki kokoaa sisäilmatyöryhmän

Rasin koulun home- ja sisäilmaongelman korjaamiseen esitetään Jommi Suonkedon raportissa kaksi vaihtoehtoa. Toinen on osittain sama kuin syksyllä eli sisäpuoliset tiivistyskorjaukset muun muassa seiniin, savuhormeihin sekä lastulevyjen ja hirsiseinien välisiin rakoihin.

Syksyllä tehdyt tiivistyskorjaukset eivät raportin mukaan vähentäneet riittävästi henkilökunnan kokemaa oireilua. Mikäli tiivistyskorjauksella ei nytkään saavuteta riittävän hyvää lopputulosta, ei alapohjarakennetta ole Suonkedon mielestä järkevää korjata entisen kaltaiseksi puurakenteiseksi rossipohjaksi. Maapohjan kosteuden ja korkeusaseman takia riski rakenteen vaurioitumisesta uudelleen olisi liian suuri.

Jos peruskorjaukseen ryhdytään, Suonketo suosittelee alapohjarakenteen muuttamista maanvaraiseksi lattiaksi. Tämä tarkoittaa lattian puurakenteiden purkamista kokonaan, kaikkien lattiapinnan alapuolisten väliseinärakenteiden korottamista harkkomuurauksella lattiapinnan tasolle sekä vanhojen hormiperustusten purkamista. Ulkoseinien alahirsien kunto tulisi kartoittaa, ja vaurioituneet tai liian matalalla sokkelilla olevat osat pitäisi korottaa harkoilla.

– Hirsiseinien alaosien osalta puurakenne voidaan tehokkaasti erottaa sisäpuolisista täytöistä, ja koska rakenteella on edelleen kuivumismahdollisuus ulospäin, ulkoseinien korottaminen ei ole vaurioitumattomilta osin pakollista, Suonketo kirjoittaa.

Peruskorjauksen yhteydessä vanhan ryömintätilan pohja on puhdistettava kaikesta orgaanisesta aineksesta, tehtävä tarvittavat soratäytöt ja asennettava soratäyttöön radon-putkisto. Uuden lattian pohjaksi tulisi valaa normaali alapuolisella solumuovieristeellä varustettu maanvarainen betonilaatta.

Akaan vt. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan kaupunki kokoaa pikapuolin Rasin koulua varten kohdekohtaisen sisäilmatyöryhmän. Siihen tulee edustus koulupuolelta ja teknisestä toimesta sekä tarvittavissa määrin asiantuntijoita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?