Pitkäaikaisvangit nousivat lavalle Kylmäkoskella

Kun vapauden kaipuu muuttuu Vapauden kauhuksi

Pääroolia näytelleen Martti Gröndstrandin mukaan työryhmässä oli hyvä ilmapiiri projektin ajan.

Pääroolia näytelleen Martti Gröndstrandin mukaan työryhmässä oli hyvä ilmapiiri projektin ajan. Kuva Sami Koljonen.

– Rupesin tämän projektin avulla miettimään oikeasti elämääni. Pitää pystyä luopumaan menneistä, pitkäaikaisvanki Ville Hinkkanen kuvailee Vapauden kauhu -projektin antia.

Vapauden kauhu on Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Kiasma-teatterin yhteinen dokumentaarinen taideprojekti, jossa Kylmäkosken vankilasta on ollut mukana seitsemän pitkäaikaisvankia. Kylmäkosken osalta projekti huipentui viime viikolla, kun vangit esittivät yhdessä teatteriammattilaisten kanssa kootun demonäytelmän. Vangit kertoivat näytelmässä kipeitäkin asioita omasta elämästään. Tavoitteena olikin muun muassa vaikuttaa vankien itsetuntoon ja vuorovaikutustaitoihin.

– Meillä on ollut tunnustuksellinen ilmapiiri. Alussa tehtiin erilaisia harjoituksia, purettiin keskustelun avulla hierarkiaa ja puhuttiin kunnioituksesta. Tabuista keskusteleminen mursi sitten jään, näytelmän ohjannut Tuija Minkkinen kuvailee.

Henkisiä muureja kaadettiin

Vankilassa vangin ympärille kasaantuu helposti vahvatkin henkiset muurit, kun tunteita ei näytetä. Projektin avulla henkisiä muureja on opeteltu kaatamaan.

Projekti sai Ville Hinkkasen (kesk.) miettimään tulevaisuuttaan. Kuva Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen.

Projekti sai Ville Hinkkasen (kesk.) miettimään tulevaisuuttaan. Kuva Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen.

– On se ollut vaikeaa saada muurit alas, mutta kyllä projektin avulla olen oppinut poistamaan niitä. Ilmapiiri on ollut koko ajan hyvä. Sekin on helpottanut, Ville Hinkkanen kertoo.

– Teatterissa pitää pystyä tekemään itsestään naurunalainen, mikä ei ole ihan ykkösjuttu vankilassa. Projektin aikana tapahtui tässä suhteessa ilmapiirin muutos. Se jo kertoo onnistuneesta projektista, kenttädramaturgina toimiva Jyrki Koskelo kuvailee.

Kaikille vangeille lähtökohdat ja projektiin lähtemisen syyt eivät olleet samankaltaisia.

– Palo esiintymiseen oli syy. Tässä saa purkaa itseään. Ja aina on jotain hyötyä ja iloa, kun pääsee tekemään muutakin kuin lusimaan sellissä, näytelmän pääroolia näytellyt Martti Gröndstrand kuvailee.

Vangit saivat eväitä jatkoa varten

Itse näytelmä jakaantui kahteen osioon. Gröndstrand käsitteli yhdessä myös lavalle nousseen Minkkisen kanssa katumista, Suomen vankeinhoitojärjestelmää sekä vapautumista vankilasta. Etenkin pitkäaikaisvangit jäävät usein tyhjän päälle vapauduttuaan, eikä tuomion päättyminen ole kaikille aina pelkästään iloinen asia.

Ohjaaja Tuija Minkkinen hyppäsi myös lavalle, jotta Martti Gröndstrandin hahmon mielipiteille saatiin vastapainoa. Kuva Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen.

Ohjaaja Tuija Minkkinen hyppäsi myös lavalle, jotta Martti Gröndstrandin hahmon mielipiteille saatiin vastapainoa. Kuva Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen.

– Vapautumisesta ei välttämättä haluta edes keskustella, koska se koetaan ahdistavaksi. Se on kipeä aihe ajatellakin, teatteripedagogiikkaa opiskeleva Minkkinen kertoo.

Toisessa osiossa kuusi muuta vankia seisoivat yleisön edessä, ja taustanauhalta kuului tarinoita heidän omasta elämästään heidän itsensä kertomina. Tilanne oli vaikuttava niin yleisölle kuin vangeille itselleenkin.

– Nauhoista kuuluu vilpittömyys. He kertovat avoimesti, Gröndstrand kuvailee muiden vankien tarinoita.

Esitystä seuraamassa oli Kansallisteatterin väkeä sekä toimittajia. Lisäksi erillinen esitys järjestettiin muille Kylmäkosken vangeille, jotka olivat halukkaita näkemään esityksen. Enempää esityksiä ei ole.

– Ei ole tärkeää, mitä yleisö saa, vaan mitä vangit saavat. Koen, että vangit saivat paljon eväitä jatkoa varten, Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö kuvaili esitystä.

Yhteensä Kylmäkoskelta osallistui projektiin seitsemän vankia. Kuva Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen.

Yhteensä Kylmäkoskelta osallistui projektiin seitsemän vankia. Kuva Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen.

Sami Koljonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?