Savikoskella hiihdetään Pirkanmaan parhaimmilla laduilla

Esko Niemi käy hiihtämässä Savikoskella lähes päivittäin. Niemi hiihtää perinteisellä tyylillä.

Esko Niemi käy hiihtämässä Savikoskella lähes päivittäin. Niemi hiihtää perinteisellä tyylillä.

Akaan Seudun Valopilkku-sarjan avaa kiitelty Kylmäkosken Veikkojen majan latuverkosto Savikoskella. Latua on maastossa viiden kilometrin verran, josta valaistua 4,5 kilometriä. Savikoskella voi hiihtää sekä vapaalla että perinteisellä tyylillä.

– Tämä on aivan loistava lenkki, josta löytyy nuoremmillekin haastetta. Latu on vaihteleva ja kevyemmillä pelto-osuuksilla voi meikäläinenkin luistella, kiittelee kylmäkoskelainen Esko Niemi.  

Niemi on kuullut, että Savikosken latuja on kehuttu jopa Pirkanmaan parhaiksi. Melkein päivittäin majan maastossa sivakoiva Niemi aloitti oman hiihtokautensa joulupäivänä. Miehelle kertyy kilometrejä majan laduilla sekä Savikoskella sijaitsevalla metsäautotiellä vuodessa kolmisensataa sekä satakunta jokatalvisella Lapin-reissulla. Ennätystalvina hiihtokilometrejä on ollut kasassa kahdeksansataa.

Tänä vuonna 64 vuotta täyttävä Niemi kuuluu siihen ikäluokkaan, joka on vielä hiihtänyt kouluun. Nyt hiihtäminen on hyvää lääkettä selkävaivoille.

– Hiihtämisestä selkä tykkää.

Makkara- ja kahvipalkalla

Kylmäkosken Veikkojen majan latuverkoston kunnossapitämiseksi tehdään paljon talkootyötä. Valmistautuminen hiihtokauteen alkaa jo kesällä, jolloin samoissa maastoissa pelataan frisbeegolfia.

Esko Niemi käy hiihtämässä Savikoskella lähes päivittäin. Niemi hiihtää perinteisellä tyylillä.      Latutalkoissa mukana olevat Jussi Halonen (vas.), Esko Rupponen ja Mauri Maijala ovat hiihtomiehiä itsekin. Halonen on hiihtänyt jo 150, Rupponen kolmisenkymmentä ja Maijala 70 kilometriä.

Esko Niemi käy hiihtämässä Savikoskella lähes päivittäin. Niemi hiihtää perinteisellä tyylillä.
Latutalkoissa mukana olevat Jussi Halonen (vas.), Esko Rupponen ja Mauri Maijala ovat hiihtomiehiä itsekin. Halonen on hiihtänyt jo 150, Rupponen kolmisenkymmentä ja Maijala 70 kilometriä.

– Tämä talvihomma on pientä siihen verrattuna, että kesällä aletaan tasoittaa pohjia ja ajetaan purua. Frisbeegolf-porukka jelppii meitä siinä mielessä, että hekin tasoittavat, raivaavat pusikoita ja ajavat ruohoja. Se auttaa paljon laduntekohommaa. Koritkin on nyt niin, ettei niitä tarvitse siirtää pois, talkooporukkaan kuuluva ja latuja ajava Mauri Maijala kertoo.

Latu on ollut hiihdettävässä kunnossa joulupäivästä lähtien. Lumenpuutetta on paikattu itse rakennetulla lumitykillä kahteen otteeseen. Tykkilumi kestää myös huonoja sääoloja luonnonlunta paremmin. Talkoolaiset Mauri Maijala, Esko Rupponen ja Jussi Halonen myöntävät harrastuksen tulevan kalliiksi, jos euroja alettaisiin laskea.

– Meillä oli lunta levittämässä 18-tonninen kaivuri, kaksi traktoria ajoi ja yksi tasoitti. Jos kaikki laskuttaisi normaalin liksan mukaan, kymppitonni olisi varmaan mennyt rahaa jo tähän mennessä, arvelee Mauri Maijala.

– Saatinhan me syödä makkarat ja emäntäs keitti kahvit, huikkaa väliin Esko Rupponen.

Akaan kaupunki maksaa seuralle 7000 euron latuavustusta, mutta se ei riitä kattamaan kuluja, seura kun ylläpitää Kylmäkoskella vielä joukon muitakin latuja. Rahan sijaan Mauri Maijala, Esko Rupponen ja Jussi Halonen osallistuvat talkoisiin rakkaudesta lajiin.

– Jos ei olisi latuja, ei pääsisi itsekään hiihtämään, hiihtomiehet tuumaavat.

Miesten mukaan Savikosken laduille on löytänyt moni muukin.

– Väkeä on käynyt ihan älyttömästi. Parkkipaikoista alkaa olla iltaisin jo pulaa.

Pimeän tullen valot saa päälle majan nurkalta ja ne sammuvat iltakymmeneltä tai viimeinen sammuttaa valot. Maijala käy ajamassa ladut tarpeen mukaan itse rakennetulla latukoneella.

Itse rakennettua lumitykkiä on käytetty tänä talvena kahteen otteeseen.

Itse rakennettua lumitykkiä on käytetty tänä talvena kahteen otteeseen.

 

 

Hyvää työtä vähällä rahalla

Kylmäkosken Veikkojen puheenjohtajan Vesa Vainion mukaan urheiluseurojen tekemä työ on kaupungille halpaa liikuntapaikkojen ylläpitoa.

– Ymmärrän, että raha on tiukassa. Ajatellaan, että kaikkien säästöjen pitäisi näkyä heti, mutta kun käydään lenkillä ja hiihdetään, ei se näy huomenna eikä ensi vuonna, vaan vasta 10–15 vuoden päästä terveydenhuollon kuluissa. Pitäisi katsella pidemmälle, Vainio toteaa.

 

 

Akaan Seutu etsii valopilkkuja

Akaan Seutu aloittaa Valopilkku-sarjan, jossa kerrotaan ihmisistä, asioista ja ilmiöistä, jotka tavalla tai toisella ilahduttavat akaalaisia. Valopilkku voi olla yhtä hyvin pieni tai iso ilonaihe akaalaisessa arjessa. Mikä tai kuka on sinun mielestäsi Akaan valopilkku? Ehdotuksia voi tehdä Akaan Seudun toimitukselle sähköpostilla osoitteeseen toimitus@akaanseutu.fi tai soittamalla numeroon 044 7557 211.

3veikotMiehet6 3veikotmiehet4 3Veikotmiehet3 3veikotMiehet2 3VeikotMiehet1 3veikotEskoLaine2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?