Hankkeen avulla kehitetään palveluita ja henkilökunnan hyvinvointia

Lapsiperheitä halutaan auttaa ajoissa

Akaan perusturvajohtaja Elina Anttilan mukaan henkilökunta on innolla mukana akaalaisten lasten ja perheiden palveluita kehittävässä hankkeessa. Perusturvajohtaja muistuttaa, että muutos vie oman aikansa. – Tämäntyyppiset ongelmat eivät ratkea sormia napsauttamalla, kun koko palvelurakenne pitää muuttaa.

Akaan perusturvajohtaja Elina Anttilan mukaan henkilökunta on innolla mukana akaalaisten lasten ja perheiden palveluita kehittävässä hankkeessa. Perusturvajohtaja muistuttaa, että muutos vie oman aikansa. – Tämäntyyppiset ongelmat eivät ratkea sormia napsauttamalla, kun koko palvelurakenne pitää muuttaa.

Akaan kaupungin perusturvatoimessa on käynnistynyt hanke lasten, nuorten ja perheiden palvelujen sekä henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseksi.

Työsuojelurahaston rahoittamassa Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeessa ovat mukana perusturvan alaisuuteen kuuluvat lasten ja perheiden palvelut eli lastensuojelun sosiaalityö, perhetyö, lapsiperheiden kotipalvelu, perhekeskus sekä kuraattori- ja psykologipalvelut.

– Hankkeen tavoitteena on, että henkilöstö voisi paremmin siitä syystä, että palvelu on oikea-aikaista, ja henkilökunta voi tehdä työnsä hyvin. Sitä kautta sijoitukset ja lastensuojelun kustannukset vähenevät. Perheet saavat palvelua silloin, kun he sitä tarvitsevat, kertoo Akaan perusturvajohtaja Elina Anttila.

Perhekeskuksen jatko omana yksikkönä harkitaan

Perusturvajohtajan mukaan tavoitteet vaativat palvelu- ja johtamisrakenteen perusteellista läpikäymistä.

– Meidän pitää keskittyä enemmän varhaiseen tukemiseen ja löydettävä toimintatapoja ja -malleja, joilla siirretään painopistettä siihen suuntaan. Tavoitteena on, että lastensuojelussa olisivat vain ne asiakkaat, jotka tarvitsevat lastensuojelua sen takia, etteivät tule autetuksi muulla tavalla ei siksi, ettei muita keinoja ole käytössä.

Yksi mietittävä asia on, jatkaako perhekeskus omana erillisenä yksikkönään.

– Vai onko meillä lasten ja perheiden palveluja, joissa on erilaisia osaajia ja toimijoita. Perhekeskuksen purkaminen on ihan mahdollista, Anttila pohtii.

Hankkeessa ei tavoitella lisää resursseja vaan tavoitteisiin pyritään nykyisellä henkilöstöllä ja mahdollisesti tehtäviä muuttamalla.

– Minusta henkilöstömäärät ja resurssit ovat tällä hetkellä ihan hyvät erityisesti sosiaalityön puolella, Anttila sanoo.

Palvelurakenne vääristynyt

Anttilan mukaan muutosta tarvitaan, koska kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on Akaassa suuri, mikä näkyy lasten ja perheiden palveluiden menoissa. Työtaakka ja -paineet sekä raskaiden toimenpiteiden painottuminen työssä ovat vaikuttaneet myös työviihtyvyyteen. Työntekijöiden vaihtuvuus on ollut suurta.

– Henkilökunnalta tuli aika paljon viestiä siitä, että palvelurakenne on vääristynyt. Lastensuojelun sosiaalityöntekijät kokivat, että he ovat hirvittävän työtaakan alla ja asiakkaat tulevat heille ihan liian myöhään, kun varhaisempi puuttuminen ja tukemisen malli on puuttunut. Nyt tätä kaikkea lähdetään yhdessä kehittämään.

Yhteistyö toimivaksi

Perusturvajohtaja näkee yhtenä ongelmana palvelujen hajanaisuuden ja jakautumisen eri sektoreille.

– Esimerkiksi Akaassa on hyvin resursseja psykologipalveluissa, mutta ne ovat hajallaan koulupuolella, perhekeskuksessa ja terveyskeskuksessa. Siihenkin pitäisi keksiä toisenlainen johtamismalli.

Anttilan mukaan muutos vaatii toimivan yhteistyön sosiaalityön, päivähoidon, terveydenhuollon ja koulutoimen johdon välille. Hän näkee myös tarpeellisena, että sosiaalityössä lasten ja perheiden palveluissa johtajuutta jaetaan. Tällä hetkellä yksi esimies vastaa koko paketista.

Anttilan mukaan lasten ja perheiden palveluiden rakenne ei ole vääristynyt yksin Akaassa, vaan ehkäisevät palvelut ovat valtakunnallisestikin jääneet vähemmälle.

– Kyllähän myös yhteistyön puuttuminen näkyy. Täällä ei ole ollut sellaista toimintakulttuuria, että tehtäisiin kovin paljon yhteistyötä.

Yli 50 lasta sijoitettuna

Sosiaalityön johtajan Pirjo Kukkosen mukaan lastensuojelussa on jo tapahtunut muutosta parempaan. Lastensuojeluun saatujen lisävakanssien ansiosta asioihin on pystytty tarttumaan heti ensimmäisen lastensuojeluilmoituksen saavuttua.

– Perheet saavat apua nopeammin, mutta varhaiseen tuleen ja ennaltaehkäisevään työhön eivät resurssit vielä riitä. Korjaava työ vie vielä lähes kaiken työajan, Kukkonen kertoo.

Vuodenvaihteessa kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna 53 akaalaislasta, kun alkuvuodesta 2014 määrä oli 59. Vuonna 2013 sijoitettuna oli 52 ja vuonna 2012 38 lasta. Lastensuojeluilmoitusten määrä laski viime vuoden aikana. Kun vuonna 2013 ilmoituksia tehtiin 411, viime vuonna niitä oli 281.

Lasten ja perheiden palveluiden menot olivat vuonna 2011  noin 2,7  miljoonaa, vuonna 2013  4,3 miljoonaa ja ennakkotiedon mukaan viime vuonna 4,5 miljoonaa

 

Lapsiperheet mukaan kehittämään palveluja

 

Myös käyttäjiä kaivataan mukaan kehittämään lapsiperheiden palveluja. Onnistunut työ tekee hyvää -hankkeen ohjausryhmään etsitään lapsiperheiden edustajaa.

– Mukaan haetaan perheitä, jotka tarvitsevat palveluita. Kyse ei ole pelkästään lastensuojelusta, vaan koko palvelurakenteesta. Toivomme, että saamme mukaan käyttäjien näkökulmaa. Perheet parhaiten tietävät, mikä olisi hyvää apua, toteaa perusturvajohtaja Elina Anttila.

Kehittämistyötä edistävä ja ohjaava ryhmä kokoontuu 4–5 kertaa vuodessa. Tehtävästä ei makseta palkkaa, mutta matkakulut korvataan.

Ohjausryhmän muut edustajat ovat päivähoidosta, koulusta, koulun erityistyöstä, terveystoimesta, nuorisotoimesta, sosiaalityöstä, perhetyöstä, perheneuvolasta ja perusturvalautakunnasta.

Tehtävästä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Elina Anttilaan sähköpostilla elina.anttila@akaa.fi tai soittamalla numeroon 040 335 4270.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?