Kaava räätälöidään ostajan tarpeiden mukaan

Kaupunki myy Viialan museon ja puolen hehtaarin tontin

Myynnissä oleva Viialan museo on Akaan teknisen johtajan mukaan poikkeuksellisen ryhdikäs rakennus.

Myynnissä oleva Viialan museo on Akaan teknisen johtajan mukaan poikkeuksellisen ryhdikäs rakennus.

Akaan kaupunki myy Viialan museon rakennukset tarjouskaupalla. Pohjahinta entiselle Viialan kunnan navetalle, sen vieressä olevalle puiselle asuinrakennukselle ja 5 050 hehtaarin määräalalle on 150 000 euroa. Myynti-ilmoituksessa entinen asuinrakennus eli nykyinen varasto on nimetty museon päärakennukseksi.

Akaan teknisen johtajan Antti Kemin mukaan rakennukset ovat peruskorjattavassa kunnossa. Itse museorakennus on kylmäksi ulkorakennukseksi jopa harvinaisen ryhdikäs.

– Täydellinen peruskorjaus niissä on edessä, mutta kyllä niissä hyvä aihio on. Päärakennus on mäennyppylällä, ja puolen hehtaarin alueella on metsää ja vaihtelevuutta.

Alueen tehokkuusluku on 0,3, eli 5 050 neliön määräalalla olisi rakennusoikeutta 1 515 neliötä. Antti Kemin mukaan uuden määräalan kaava räätälöidään sen mukaan, mihin käyttöön ostaja sitä ajattelee. Määräala on samassa korttelissa kuin viereinen Mäntymäen vanhainkoti.

Museo luvataan tyhjentää kuukaudessa

Viialan museon myynnin ensimmäisessä vaiheessa tarjouksia voi jättää torstaihin 15.1. kello 12:een mennessä. Korkeimman tarjouksen euromäärä julkaistaan Akaan kaupungin kotisivuilla määräajan päätyttyä.

Toisessa vaiheessa kaikki tarjouksen jättäneet voivat korottaa tarjoustaan 22. tammikuuta kello 12:een asti. Minimikorotus on 2 000 euroa, ja kohteen myymisestä päättää kaupunginhallitus.

Museorakennuksen lisäksi kauppaan kuuluu viereinsne asuinrakennus, joka toimii tällä hetkellä varastona.

Museorakennuksen lisäksi kauppaan kuuluu viereinen asuinrakennus, joka toimii tällä hetkellä varastona.

Viialan museon irtaimisto ei kuulu kauppaan. Tarjouspyynnössä luvataan, että irtaimisto poistetaan kaupungin toimesta yhden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Antti Kemin mukaan irtaimisto jaetaan tyhjennysvaiheessa kolmeen osaan.

– Siinä on paljon arvokasta, ehdottomasti näytille kuluvaa tavaraa. Sitten on sellaista, minkä kuuluu olla näytillä ehkä jossain toisessa museossa, ja roskalavallekin menevää tavaraa on.

Säilytettävä tavara viedään tässä vaiheessa väliaikaisvarastoon, sillä uutta paikkaa Viialan museolle ei vielä ole. Antti Kemin mukaan ensin täytyy päättää se, mihin Viialan museo jatkossa keskittyy.

– Sehän on kulttuuritoimen alaista hommaa, joten sivistysjohtaja Jukka Oksa on primus motor. Toki myös minä ja kulttuurikoordinaattori olemme mukana miettimässä.

Syyskuussa 2014 Akaan Seutu kertoi, että yksi vaihtoehto Viialan museon uudeksi paikaksi voisi olla entisen Viialan viilatehtaan viilavarasto Vakkistentiellä. Punatiilisen rakennuksen omistaja Leo Tammi oli valmis neuvottelemaan asiasta, ja myös sivistysjohtaja Jukka Oksa piti viilavarastoa varteenotettavana vaihtoehtona Viialan museon uudeksi tilaksi.

– Sehän olisi vähän kuin palaisi kotiin, koska viilatehtaan esineistöä museolla nimenomaan paljon on, Oksa totesi syyskuussa.

Viialan museota pitäisi Jukka Oksan mielestä muutenkin kehittää teollisuusmuseon suuntaan.

– Vaikka lahjoitettua, lähinnä kotiseutumuseotyyppistä tavaraa on, se on niin tavanomaista, että on hyvä keskittyä teollisuusperinteen esilletuomiseen. Villi ajatus on, että sitä voisi laajentaa koko Akaaseen. Myös Kylmäkoskella ja Toijalassa on teollisuusperintöä, mikä varmasti olisi hyvä tuoda esille museoon. Museon täytyy kuitenkin pysyä Viialassa, Oksa totesi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?