Helvetinkoneella ylös rapakunnosta

Sairastuminen vei Jari Siltasen sohvan pohjalle

Jari Siltanen ei pelkää uutta sairastumista, mutta myöntää kokemuksen kannustaneen ajattelemaan enemmän itseään.

Jari Siltanen ei pelkää uutta sairastumista, mutta myöntää kokemuksen kannustaneen ajattelemaan enemmän itseään.

Vuodenvaihde on monelle elämäntaparemontin aikaa. Myös Viialan Hannukassa asuva Jari Siltanen, 40, aikoo tänä vuonna käydä ahkerasti kuntosalilla, mutta sen syynä ei ole uudenvuodenlupaus, vaan Siltasen viime kesänä sairastama keuhkoveritulppa. Tulppaa edelsi paha flunssa, johon liittyi korkeaa kuumetta, kovaa yskää ja nuhaa. Kun henki ei meinannut enää kulkea, Siltanen tiesi kyseessä olevan muutakin kuin flunssa. Aiemmin hänellä on ollut veritulppa jalassa.

Työterveyshuolto passitti miehen Valkeakosken sairaalaan. Vajaan viikon sairaalahoitoa seurasi usean kuukauden sairasloma.

– Totta kai siinä meni ihan rapakuntoon. Syksyllä en pystynyt liikkumaan. Pukeminenkin hengästytti niin, etten meinannut saada henkeä. Olin ihan sohvapotilaana, Jari Siltanen kuvailee.

Liikkumaan Siltanen ryhtyi pikkuhiljaa. Saatuaan lääkäriltä luvan hän aloitti marraskuussa kuntosaliharjoittelun Kuntoaskeleen tiloissa Viialassa.

– Alkuun kävin pari kertaa viikossa. Nyt yritän käydä salilla joka toinen päivä. Mutta en aio tehdä siitä pakkopullaa, aikakaan ei aina välttämättä riitä siihen. Tavoitteena on, että pystyisin liikkumaan muutenkin vähän enemmän, saisin peruskuntoa ylös ja samalla pudotettua painoa.

Helvetinkoneesta suosikkilaite

Siltanen on käynyt Kuntoaskeleen salilla ennenkin ja nelisen vuotta sitten aktiivisesti laihduttaessaan. Viime kesän sairastumisen jälkeen edessä on uusi aloitus.

Siltanen harjoittelee liikunnanohjaaja Heli Mattilan laatiman ohjelman mukaan, mihin aikaa menee tunti, puolitoista.

– En katso aikaa kellosta. Teen treenin, mutta jos en jaksa, voin lähteä myös kotiin.

Miehen suosikkilaite on crosstrainer.

– Ensin kyllä sanoin sitä helvetinkoneeksi, kun kahvat menivät edestakaisin, Siltanen nauraa.

Siltanen ei lapsena ja nuorena ole erityisesti urheillut, vaan liikuntaharrastus on alkanut vasta aikuisiällä.

– Nyt kun en ole käynyt salilla niin usein, joutuu vähän tsemppaamaan itseään. Mutta olen ottanut kuntoilun siltä kantilta, että minun on mentävä.

Eroon tupakasta

Siltasen veritulppaan ei ole löytynyt selvää syytä, mutta pahalla flunssalla on epäilty olevan tekemistä sairastumisen kanssa. Siltanen myöntää, että kokemus sai ajattelemaan enemmän omaa oloaan.

– Sen verran siitä oli hyötyä, että pääsin eroon tupakasta ja alkoholista. Vakinaisesti en ole polttanut, mutta silloin tällöin. Alkoholin lääkäri kielsi jo aikaisemmin, kun jalassa oli veritulppa. Saunakaljan tai lasin viiniä voisi ottaa, mutta ei tee mieli.

Siltanen voi tehdä taas töitä putkiasentajana. Perheenisällä puuhaa riittää myös kotona seitsemänvuotiaan Marian ja kahdeksanvuotiaan Villen kanssa. Kahta työtä tekevä vaimo Katja käy töissä Lempäälässä ja Tampereella.

– Olen tyytyväinen, kun jaksan lähteä liikkeelle, kävellä ja touhuta lasten kanssa, Jari Siltanen sanoo.

Koko perheen voimin Siltasilla on tapana tehdä retkiä Arajärven metsään, jossa keitetään kahvit ja paistetaan makkarat. Mukaan lähtevät myös kiinanharjakoirat.  Vipinää talossa riittää, sillä koiravanhemmilla on viisi pentua.

 

 

Unohda tekosyyt, lähde liikkeelle

 Kuntoaskel Oy:n yrittäjien Heli Mattilan (vas.) ja Päivi Rouvalin mukaan liikunnan pitäisi olla kivaa. – Jos se ei ole miellyttävää ja mukavaa, se lässähtää.


Kuntoaskel Oy:n yrittäjien Heli Mattilan (vas.) ja Päivi Rouvalin mukaan liikunnan pitäisi olla kivaa. – Jos se ei ole miellyttävää ja mukavaa, se lässähtää.

Akaan kaupungin Vuoden 2014 yritykseksi valitun Kuntoaskel Oy:n yrittäjät Heli Mattila ja Päivi Rouvali kannustavat aloittamaan elämäntaparemontin pienin askelin.

– Itselleen ei kannata laittaa liian suuria tavoitteita eikä aloittaa niin, että koko elämä menee uusiksi. Itselleen pitää antaa aikaa ja tehdä yksi pieni muutos kerrallaan. Jokainen tietää, että jos päättää, että nyt syön vain näin ja teen seitsemän kertaa viikossa noin, niin luultavasti sitä jaksaa tehdä viikon.  Tavoitteiden pitää olla realistiset ja sellaiset, että ne mahtuvat omaan ajankäyttöön.

Repsahduksesta ei kannata lannistua eikä verrata itseään muihin.

– Kannattaa aloittaa lajista, josta tykkää. Sellainen jää aina kesken, mitä tekee ikään kuin muiden halusta. Liikunnasta pitää oppia nauttimaan. Jotta kunto kohenee, liikunnan pitää olla säännöllistä ja tehon itselleen sopiva, mutta nousujohteinen. Rasitusta lisätään pikkuhiljaa, liikunnanohjaaja Heli Mattila ja fysioterapeutti Päivi Rouvali opastavat.

Hyvinvoinnin ammattilaiset kehottavat miettimään, mikä omalla kohdalla sitouttaa parhaiten liikkumaan. Toisille sopii yksin liikkuminen, toinen taas liikkuu mieluummin ryhmässä tai kaverin kanssa. Siinä missä aktiivisuusranneke tai älypuhelimen liikuntasovellus ahdistaa toista, toista se motivoi liikkumaan. Elämäntaparemontti vaatii rehellisyyttä.

– Tekosyiden keksiminen pitää lopettaa. Se ei hyödytä ketään, jos ei ole rehellinen itselleen.

Heli Mattilan ja Päivi Rouvalin mukaan rapakuntoisenkaan ei tarvitse ajatella, ettei hänestä ole mihinkään. Päinvastoin.

– Heillä, jotka lähtevät pohjalta, tulokset näkyvät nopeasti. Muutokset huomaa jaksamisessa ja kaikessa muussakin.

Hyvä tasapaino syntyy aerobisesta liikunnasta kuten kävelystä, uinnista ja pyöräilystä, sekä lihaskunnon kehittämisestä.

Arkiliikunta kunniaan

Palkitut yrittäjät korostavat, että arkiaktiivisuus on vähintään yhtä tärkeää kuin varta vasten tehdyt treenit. Silti suunta on ollut päinvastainen, sillä tutkimusten mukaan lihaskato alkaa olla diabetekseen verrattavissa oleva ongelma. Heli Mattilan ja Päivi Rouvalin mukaan hyvää liikuntaa saa edelleen tekemällä lumitöitä, käyttämällä hissin sijaan portaita, ulkoilemalla lasten kanssa ja tekemällä kauppareissut kävellen tai pyörällä.

– Älypuhelimet, tabletit ja televisiot ovat koukuttavia lapsista aikuisiin. Niistä täytyisi malttaa välillä luopua. Tekemisen ei tarvitse olla mitään ihmeellistä, jo lautapelien pelaaminen on virkistystä aivoille. Mutta se, että ensin ollaan kännykällä Facebookissa ja sitten surffaillaan tietokoneella ja jatketaan katsomalla telkkaa, on huono asia vauvasta vaariin.

Heli Mattila muistuttaa, että hyvä fyysinen kunto tukee myös henkistä rasitusta niin koulussa kuin töissä. Liikunnan lisäksi kunnon rakennusaineita ovat ruoka, riittävä uni ja lepo.

1kuntoaskel1

 

1jariSiltanen4 1jarisiltanen2 1JariSiltanen1 1jarisiltanen6

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?