Kylmäkosken kirkon loppiaismessussa katsellaan kuvia

54visuaalinenmessu
Lennart Segerstrålen Maailman valo on islantilaiseen kirkkoon tehty alttaritaulu. Segerstråle on maalannut myös Viialan kirkon alttaritaulun.

Kylmäkosken kirkossa järjestetään loppiaisena 6.1. Visuaalinen messu, jossa jumalanpalveluksen aikana kirkon etuseinälle heijastetaan päivän aiheeseen liittyviä kuvia.

Visuaalisen messun on ideoinut akaalainen taidehistorioitsija Minna Polus yhteistyössä Kylmäkosken kappalaisen Riina Saastamoisen kanssa.

– Seinälle heijastettavat kuvat ovat taidekuvia ja kristillisiä taidekuvia eri ajoilta, keskiajalta 1800-luvulle. Nykytaidetta ei ole mukana. Tekijöinä on ollut taiteilijoita Suomesta ja vähän muualtakin Euroopasta, Minna Polus kertoo.

Polus muistuttaa, että luvassa ei ole jatkuvasti räpsyvää kuvashow´ta, vaan kuvia näytetään rauhalliseen tahtiin. Taidehistorioitsijan mukaan visuaalinen kokemus voi täydentää kuultua sanomaa.

– Aika monien meistä on helpompi aistia visuaalisesti tai monen aistin kautta. Jos mietitään sitä, miten kellekin Jumala jumalanpalveluksissa puhuu, visuaaliset yksityiskohdat, alttaritaulut ja värit, voivat välittää toisille jotain, mikä toisille tulee musiikin tai saarnan kautta.

Loppiaismessu Kylmäkosken kirkossa alkaa kello 10. Musiikillisesti messun pääpaino on virsien sijaan hengellisissä lauluissa.