Kätevä saadaan loppiaiseksi käyttöön

Pappilan ryhmät siirtyvät nuorisotilaan

Pappilan kivikoulun nelos- ja vitosluokkalaiset ovat väistymässä remontin jaloista Nuorten toimintakeskukseen.

Pappilan kivikoulun nelos- ja vitosluokkalaiset ovat väistymässä remontin jaloista Nuorten toimintakeskukseen.

Akaan alakoulujen väistötilaruletti pyörähtää kevätlukukauden alussa pari pykälää. Arvo Ylpön koulun Kätevästä Nuorten toimintakeskukseen Myllytielle evakuoitu ryhmä pääsee takaisin omiin tiloihin. Näin Nuorten toimintakeskuksen tilat vapautuvat kahta Pappilan kivikoulun ryhmää varten.

Alapohjan mikrobiongelmasta ja huonosta sisäilmasta kärsineessä Kätevässä tehdään kaupungin vt. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan vielä jouluviikolla niin kutsuttu homesiivous. Kellarissa tehdään joulun ja uudenvuoden välissä alipaineistuskoneiden kytkentöjä.

– Tarkoitus olisi, että uudenvuoden ja loppiaisen välissä rakennus olisi käytettävissä, Jalonen sanoo.

Lisätutkimus aiheutti lisätöitä Pappilassa

Pappilan koululla korjauksia tehtiin jo kesän ja alkusyksyn aikana kevään tutkimusten perusteella. Luokkia on ollut evakossa sekä Toijalan yhteiskoululla että Aseman koululla. Marras–joulukuussa kivikoulusta löytyi Rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonkedon lisätutkimuksissa uusia ongelmia.

– Oleellisinta lisäraportissa oli, että musiikkiluokan varaston lattia jouduttiin ottamaan auki. Myös opettajanhuoneen eteisestä jouduttiin ottamaan lattiaa auki, ja portaiden alla on käyttämättömiä tiloja, joissa on purkamattomia laudoituksia. Ilmavuotojen estämiseksi pitää tiivistää ullakolle meneviä läpivientejä, joissa menee kaapeleita ja iv-putkia, Juha Jalonen luettelee.

Koska korjaustytöt jatkuvat, Valkeakosken terveysvalvonnan näkemys on, että Pappilan kivikoulun kaikki toiminta siirrettäisiin muualle korjausten ajaksi. Vt. terveysvalvonnan johtajan Liisa Savilahden mukaan opetustiloja oli liian vaikea rajata erilleen korjauksia vaativista tiloista.

Koulun rehtorin Matti Koppasen mukaan kivikoululla vielä olleiden neljännen ja viidennen luokan opetus jatkuu 1.7.2015 Nuorten toimintakeskuksessa.

– Olen tehnyt uusiksi lukujärjestyksiä ja kuljetusaikatauluja Asemalle. Kivikoululla on ollut Asemalla käyvien aamu- ja iltapäivätunteja, joita ei pystytä pitämään puukoululla ja asuntolassa. Ne tunnit pidetään jatkossa Asemalla.

Muitakin vaihtoehtoja täytyy miettiä

Jos Kätevä ei valmistu loppiaiseksi ja nuorisotila täten vapaudu, täytyy Pappilan nelos- ja vitosluokille etsiä tiloja Toijalan yhteiskoululta tai muualta.

– Sielläkin on aika täyttä. Olisi hyvä, että kenenkään ei tarvitsisi väistyä pois alta, ja muille tulisi mahdollisimman vähän harmia. Jos yläkoulun lukujärjestyksiä joudutaan muuttamaan, siellä on kaamea paletti. Siihen ei varmaan haluta lähteä, sanoo Pappilan rehtori Matti Koppanen.

Pappilan evakko saattaa loppua heti alkuvuodesta, sillä vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalosen mukaan kaikki koulun korjaukset on tarkoitus saada valmiiksi tammikuun loppuun mennessä. Silloin kaikki luokat voisivat palata Kivikouluun.

– Tällä hetkellä töitä tehdään urakoitsijan ilmoituksen mukaan 3–4 miehen voimin, mutta ilmanvaihdon säätämisessä tarvittavat asiantuntijat tuntuvat olevan kiireisiä.

Jalosen mukaan Pappilan kivikoulun käyttöönotolle tarvitaan korjausten jälkeen terveystarkastajien lupa, koska he ovat olleet myös poistamassa rakennusta käytöstä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?