Ei uutta vuotta ilman SOTEa!

Saila Kallioinen.

Saila Kallioinen.

Vuodet tuntuvat kuluvan entistä nopeammassa tempossa. Vuosi vuodelta joulukiireet yllättävät, vaikka esimerkiksi kaupat aloittavat joulumarkkinansa aina vain aiemmin.

Kaupunginvaltuuston näkökulmasta takana on varsin tapahtumarikas vuosi. Varsinaisten päätöskokousten lisäksi meillä on ollut useita iltakouluja ja valtuustoinfoja, joiden aiheina ovat olleet erityisesti sote-asiat, mutta myös muun muassa kaava-asiat, koulupuolen asiat ja kaupungin kiinteistöt ja niiden kunto ja hoito.

Maan hallitus antoi joulukuun alussa esityksensä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi eduskunnalle. Lain voimaantulon pitäisi varmistua viimeistään maaliskuussa 2015. Mutkia tuntuu kuitenkin olevan matkassa. Lakiesitystä on pitkin matkaa pidetty perustuslain vastaisena.  Kuntaliitto on vastikään laatinut tiukan lausunnon asiasta perustuslakivaliokunnalle. Se on löytänyt lakiesityksestä lukuisia ongelmia liittyen muun muassa kuntien yhteistoimintaan, kunnalliseen itsehallintoon, kansanvaltaisuuteen, kunnan taloudesta päättämiseen ja koko soten rahoitusperiaatteeseen. Sote-uudistuksessa on kyse todella isosta muutoksesta, siirtyyhän kuntien taloudesta keskimäärin 60 prosenttia kunnan päätäntävallan ulkopuolelle. Muutos ei koske pelkästään kuntien sosiaali- ja terveyspalveluita vaan vaikutukset ulottuvat myös niihin liittyviin tukipalveluihin, kuten siivous-, ruokahuolto-, kiinteistönhoito-, palkanlaskenta-, laskutus- ja tietohallintopalveluihin.

Maa on jaettu viiteen sote-alueeseen. Me kuulumme ns. Keskiseen alueeseen, jolla puolestaan on kolme tuottamisvastuussa olevaa kuntayhtymää. Tässä mallissa Akaa kuuluu Pirkanmaan tuottamisvastuualueeseen. Alueen suunnittelua ja käytännön toteutusta varten on Pirkanmaalla päätetty perustaa erityinen projekti.

Projektilla on ohjausryhmä, johon kuuluvat kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat. Lisäksi ohjausryhmään kuuluvat puhe- ja läsnäolo-oikeudella kuntajohtajat, henkilöstön edustajat ja sairaanhoitopiirin edustajat. Tehtävää on paljon ja aikaa suhteessa tehtävän laajuuteen varsin vähän. Uuden maakunnan laajuisen tuottamisvastuuorganisaation pitäisi aloittaa toimintansa näet jo tammikuun alusta 2017. Organisaation tehtäväkenttänä on vastata ehkäisevistä, korjaavista ja hoitavista sekä kuntouttavista ja muista sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluista yhtenäisenä kokonaisuutena.

Sote-uudistuksen tavoitteet ovat hienot – turvata kansalaisille yhdenvertaiset, asiakaslähtöiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut. Käytännössä suurin haaste saattaa olla integraatio sote-palveluiden ja jäljelle jäävien kuntapalveluiden välillä. Useissa kunnissa on jo rakennettu hyviä käytäntöjä muun muassa varhaiseen puuttumiseen ja ennaltaehkäisyyn hallintokuntien yhteistyönä. Nämä napanuorat saattavat katketa uudistuksen myötä.

Ensi vuoden alussa kuntien vastuuta lisätään entisestään muun muassa työllisyydenhoidossa. Tämä merkitsee kuntien työmarkkinatukiosuuden kasvamista. Jotta työllisyyden hoidossa voitaisiin kuntatasolla saavuttaa tuloksia, meidän tulee pystyä hallinnon rajoista riippumatta tekemään eri ammattilaisten kesken saumatonta yhteistyötä. Ilman hallintokuntien yhteistyötä lienee, vaikkapa kuntouttavan työtoiminnan kautta, huomattavan vaikea saada ihmisiä takaisin työmarkkinoille.

Mielestäni samanlaista vahvaa yhteistyötä sote-palveluihin tarvitaan jatkossa myös esimerkiksi päivähoidon ja opetustoimen osalta.

Toivotan Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille lehden lukijoille.

 

Saila Kallioinen

Kirjoittaja on Akaan valtuuston puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?