Kylmäkosken vankilassa alkaa puolitoista vuotta kestävä remontti

Neljä vuotta odotettu putkiremontti alkaa Kylmäkosken vankilassa alkuvuodesta. Puolitoista vuotta kestävän remontin aikana kupariset

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka (vas.) vieraili Kylmäkosken vankilassa viime keskiviikkona. Isäntänä toimi vankilan johtaja Harri Rämö.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka (vas.) vieraili Kylmäkosken vankilassa viime keskiviikkona. Isäntänä toimi vankilan johtaja Harri Rämö.

vesijohdot uusitaan koko talossa. Lisäksi vankila saa uudet päällekarkaus- sekä sellikutsujärjestelmät ja sellit varustetaan automaattisella palonsammutus- eli sprinklerijärjestelmällä. Keittiössä uusitaan lattian pinnoite ja selleissä tehdään pintamaalausta. Remontin kustannukset ovat noin 1,3 miljoonaa euroa.

Töiden toteutuksesta vastaa vankilatilat omistava Senaatti-kiinteistöt, joka maksaa remontista putkitöiden osuuden. Muut kulut jäävät Kylmäkosken vankilalle, ja ne sisällytetään Senaatti-kiinteistölle maksettavaan vuokraan 10 vuoden takaisinmaksuajalla.

Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö kertoo, että tutkimusten mukaan Kylmäkosken kunnan vesi on syövyttänyt 20 vuotta vanhan vankilan kupariputket etuajassa. Vedenlaadun ongelma poistui jo Kylmäkosken kunnan aikana.

– Tilojen omistaja eli Senaatti-kiinteistöt on tutkituttanut putket VTT:llä. VTT on todennut, että kupariputket, joita vankilassa on käytetty, ovat olleet hyviä, mutta Kylmäkosken vesi on aikanaan ollut sellaista, että se on syövyttänyt putket koko talossa.

Yhden hengen selleihin kaksi vankia

Vesijohtotyöt toteutetaan vankiosastoilla siipi kerrallaan, jolloin vankien käytössä on vain yksi siipi. Töiden vuoksi noin puolen vuoden ajaksi vankilan virallinen paikkaluku laskee 113:sta 68:een. Johtaja Harri Rämön mukaan sijoittamalla kaksi vankia yhden hengen selleihin vankilassa voidaan remontinkin aikana pitää noin 110 vankia. Rämön mukaan järjestely sopii myös vangeille.

– Henkilökunta on sitoutunut siihen, että remontin aikana voi noin 40 vankia olla ylipaikoilla. Jokaiseen yhden hengen selliin tulee kerrossänky ja kaksi vankia. Olen jutellut asiasta myös vankien kanssa ja kertonut heille, että vaihtoehtona on joko siirto pois Kylmäkoskelta tai sopeutuminen tähän. Kaikki sanovat sopeutuvansa siihen, että yhden hengen selleissä on kaksi vankia.

Korjausten vuoksi toimistohenkilökunta siirtyy väistötiloihin vankilan liikuntasaliin. Vielä ratkaisematta on, miten vankilan ruokahuolto järjestetään 2–3 kuukautta kestävän keittiöremontin aikana. Harri Rämö aikoo selvittää, voisiko keittiöhenkilökunta valmistaa ruokaa jossain Akaan kaupungin keittiöistä. Muita vaihtoehtoja ovat soppatykki tai turvautuminen ostopalveluun.

 

Remontti takaa vankilan jatkon 10–15 vuodeksi

Kylmäkosken vankilassa keskiviikkona vierailleen Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajan Esa Vesterbackan mukaan vankilan pienimuotoinen peruskorjaus takaa sen tulevaisuuden 10–15 vuodeksi eteenpäin.

– 10–15 vuodeksi tulevaisuus on ilman muuta selvä. Mitä päätöksiä sen jälkeen tehdään, on vaikea tässä vaiheessa sanoa, Vesterbacka toteaa.

Säästöpaineiden kanssa kamppailevan Rikosseuraamuslaitoksen toimitilavisio vuoteen 2025 valmistui vuosi sitten. Tänä syksynä Rikosseuraamuslaitos päivitti oikeusministeriölle toimitilavisioesitystään vuosille 2015–2018. Kustannussäästöä haetaan laitosverkostoa koskevilla muutoksilla sekä henkilöstövähennyksillä, jotka pyritään toteuttamaan ensisijaisesti luonnollisen poistuman kautta. Kylmäkosken vankilan osalta visioon sisältyy pian alkava putkiremontti sekä samassa yhteydessä tehtävät korjaukset, joiden aloittamiseen pääjohtaja kertoo antaneensa luvan pari viikkoa sitten. Vankiloiden lakkautuksista päätetään vaalien jälkeen.

Vuoteen 2025 ulottuvan toimitilavision laadinnan yhteydessä esiin nousi Pirkanmaan vankilan perustaminen Tampereen alueelle, mikä tarkoittaisi Kylmäkosken ja Hämeenlinnan vankiloiden lakkauttamista. Lopulliseen toimitilaversioon Pirkanmaan suurvankilahanke ei kuitenkaan päätynyt. Pirkanmaan maakuntahallitus puolestaan esitti Kylmäkosken vankilan laajentamista.

Vesterbackan mukaan puheet suurvankilasta ovat tällä hetkellä spekulaatiota.

– Se ei ole mitenkään valmistelussa.

Mutta jos suurvankilaa suunniteltaisiin, Vesterbackan mukaan todennäköisin sijoituspaikka olisi lähellä Tamperetta.

– Se on suurempi kasvukeskus, joka mahdollistaa myös lähellä olevat paremmat palvelut.

Vankilan johtaja Harri Rämö kertoo valaneensa henkilökuntaan tulevaisuudenuskoa näkemyksellä, että Pirkanmaan alue tarvitsee kasvukeskuksena vankilan, jotta etäisyydet eivät veny liian pitkiksi.

– Meillä on vuokrasopimus voimassa vuoteen 2023. Vankila toimii näillä sijoilla ainakin siihen asti.  Tänä päivänä kun asioita keskitetään, pidän mahdollisena, että Kylmäkosken vankilaa ei lakkauteta, mutta voi olla, että se 10–15 vuoden päästä siirtyy 40 kilometriä pohjoisemmaksi, Rämö toteaa.

51vankila1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?