Vankilavierailijan 16 vuoden työ palkittiin ansioristillä

Erkki Salo kohtaa vangit ihmisinä

Akaalainen Erkki Salo vastaanotti keskiviikkona Vankeinhoidon ansioristin tunnustuksena pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä SPR:n

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka luovutti Vankeinhoidon ansioristin Erkki Salolle keskiviikkona. Pääjohtaja kuvaili Salon saamaa merkkiä yhdeksi Suomen kauneimmaksi kunniamerkiksi.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka (oik.) luovutti Vankeinhoidon ansioristin Erkki Salolle keskiviikkona. Pääjohtaja kuvaili Salon saamaa merkkiä yhdeksi Suomen kauneimmaksi kunniamerkiksi.

vankilavierailijana. Oikeusministeri AnnaMaja Henrikssonin myöntämän kunniamerkin luovutti Salolle Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka Kylmäkosken vankilassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Kylmäkosken Asemalla asuva 76-vuotias Erkki Salo on toiminut vankilavierailijana 16 vuotta. Vapaaehtoistyöstä hän luopui vuosi sitten keväällä.

– Mutta Vesa tietää, että jos minua tarvitaan, olen valmis tulemaan, Salo sanoo ja viittaa vankilapastori Vesa Mäkelään, jonka kanssa Salo on tehnyt paljon yhteistyötä.

Vankilavierailijaksi Salo päätyi SPR:n ystäväkurssin kautta. Kun vankilan silloinen johtaja Rauno Lund kyseli, kuka voisi ryhtyä käymään sellissä, arveli Salo olevansa tehtävään sopiva. Vangit Salo on kohdannut ilman ennakkoluuloja.

– En ole ikinä tuntenut, että olisin jotenkin korkeammalla. Olen samalla tasolla heidän kanssaan ja haluan olla. Me ollaan kaikki ihmisiä.

Salo sanoo oppineensa vankilavierailijana ennen kaikkea kuuntelemaan. Silloin kun vanki ei ole halunnut puhua, on oltu hiljaa.  Salo muistelee ensimmäistä kertaansa tapaamissellissä, kun hän istui huoneessa kahdestaan vangin kanssa.

– Vangilla oli mukana iso muistikirja, mutta me emme puhuneet mitään. Olisiko siinä mennyt 10–15 minuuttia, kun hän nousi ja painoi vartijanappia. Silloin ajattelin, että tällaistako tämä on, mutta kaikki on kaikki mennyt hyvin. Olen erittäin kiitollinen, että olen saanut tällaisen tehtävän.

Salo tapasi samoja vankeja monen vuoden ajan. Kahdesta murhasta elinkautista istuneen vangin kanssa hän on pitänyt yhteyttä myös tämän vapauduttua. Salo ehti käydä 15 vuoden tuomiota istuneen miehen luona vankilassa toistakymmentä vuotta.

Salo ei osaa itse sanoa, miksi hän on pärjännyt vankien kanssa. Vastapäätä kahvipöydässä istuva pääjohtaja Vesterbacka tietää vastauksen.

– Kypsä ihminen.

Erkki Salon seuraajaksi vankilavierailun yksilötoimintaan kaivataan Kylmäkosken vankilassa nyt uutta miestä.

– Vankilavierailijan tehtävä on keskustelua ja kuuntelua. Varsinkin vankeuden alussa vangeilla on tarvetta selvittää omia ajatuksia, mistä on tulossa ja minne on menossa, kertoo vankilapastori Vesa Mäkelä.

Vankilavierailijatoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä SPR:n Hämeen piiriin, Kylmäkosken vankilan työnjohtajaan Seppo Niskaan tai vankilapastori Vesa Mäkelään.

51Erkkisalo7
Auli ja Erkki Salo sekä Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

Auli ja Erkki Salo sekä Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö muisti Erkki Saloa Kylmäkosken vankilan mukilla. Salo on neljäs mukin saanut siviilihenkilö. Myös pääjohtaja Vesterbacka sai muistoksi vankilamukin.

Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö muisti Erkki Saloa Kylmäkosken vankilan mukilla. Salo on neljäs mukin saanut siviilihenkilö. Myös pääjohtaja Vesterbacka sai muistoksi vankilamukin.

Auli ja Erkki Salo. Erkki Salon  mukaan vankilavierailijatoiminta on ollut rikasta aikaa. – Paljon olisi jäänyt elämättä, jos en olisi saanut täällä käydä.

Palkitsemisen jälkeen Auli ja Erkki Salo nauttivat kakkukahvit. Erkki Salon mukaan vankilavierailijatoiminta on ollut rikasta aikaa. – Paljon olisi jäänyt elämättä, jos en olisi saanut täällä käydä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?