Parakeista pyydettiin liian korkeaa hintaa tai pitkäaikaista sopimusta

Rasin koulu siirtyy Asemalle ja Viialan kirjastoon

Rasin puukoulun toiminta siirtyy tämän viikon jälkeen Aseman koululle Kylmäkoskelle sekä Viialan kirjastoon. Evakossa ollaan todennäköisesti ainakin ensi kesään saakka.

Rasin puukoulun toiminta siirtyy tämän viikon jälkeen Aseman koululle Kylmäkoskelle sekä Viialan kirjastoon. Evakossa ollaan todennäköisesti ainakin ensi kesään saakka.

Akaan kaupunki siirtää Rasin koulun toiminnan maanantaina 8. joulukuuta Aseman koululle ja Viialan kirjastoon. Tänä vuonna lakkautetulle Aseman koululle siirtyvät luokat 1–4 ja kirjastolle luokat 5 ja 6. Esikoulu sekä aamupäivä- ja iltapäivätoiminta jäävät Rasille kivikoulun tiloihin.

Asemalla kaksi ryhmää sijoitetaan puukouluun ja kaksi kivikoulun liikuntasaliin ja sen näyttämölle. Liikuntasali pyritään pitämään myös liikuntatunti- ja iltakäytössä, mikäli se on mahdollista.

Viialan kirjastolla koulukäyttöön otetaan Viiala-Sali ja sen yhteydessä oleva näyttelytila.

Rasin koulun toiminta siirretään muualle, koska homeisten kellarien tyhjennyksistä, siivouksista ja korjauksista huolimatta noin kolme neljäsosaa henkilökunnasta ja osa oppilaista on kärsinyt erilaisista sisäilmaoireista. Osaa ihmisistä on kielletty menemästä puukouluun.

Puukoulun tiloista on otettu sivelynäytteitä, ja osassa niistä oli viitteitä bakteereista ja homesienistä. VOC-mittausten arvot sen sijaan olivat normaalilla tasolla, eli niiden mukaan lattiamateriaalit tai niissä käytetyt liimat eivät ole aiheuttaneet sisäilmaongelmaa. Sivelynäytteiden tuloksia arvioidaan vielä tarkemmin. Toiminnan siirryttyä väistötiloihin sekä puukoululla että kivikoululla tehdään lisätutkimuksia, ja niiden perusteella päätetään jatkotoimista.

Väistötiloissa ainakin ensi kesään saakka

Vielä toissa viikolla kaupunki aikoi ratkaista Rasin koulun tyhjennyksen hankkimalla parakkeja viereisen painisalin parkkipaikalle. Niistä pyydettiin tarjousta kolmelta toimittajalta, mutta sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan mihinkään tarjoukseen ei voitu tarttua.

– Kaksi totesi, että joko heillä ei ole sellaista kalustoa mitä tarvitsemme tai sitten heitä ei muuten kiinnosta, koska hanke on liian pieni. Parakit olisi pitänyt vuokrata vuosiksi. Yhden vaihtoehdon hinta oli sellainen, että oli pakko pohtia muita mahdollisuuksia, Oksa sanoo.

Parakit olisivat Oksan mielestä olleet logistisesti paras ratkaisu, mutta toisaalta esimerkiksi Asemalla päästään oikeisiin koulutiloihin.

1.–4.-luokkien oppilaat kuljetetaan Rasin koululta Asemalle ja takaisin päivittäin kahdella bussilla. Bussikohtainen luokkajako on todennäköisesti 1–2 ja 3–4. Koulun kaikkien luokkien lukujärjestykset menevät uusiksi, ja 5.–6. luokan osalta esimerkiksi musiikin, liikunnan ja käsitöiden opetuspaikkoja mietitään vielä. Näiden luokkien ruokailu on tarkoitus järjestää kirjastolla niin, että ruoka tuodaan sinne.

Näillä näkymin nyt tehty Rasin koulun väistötilaratkaisu on voimassa ainakin ensi vuoden kesälomaan saakka.

– Täytyy varautua siihen, että koko kevät mennään tällä. En ajattele niin, että olisi kiire takaisin hinnalla millä hyvänsä. Tehdään rauhassa tutkimukset ja kaikki, mitä pitää, sanoo sivistysjohtaja Jukka Oksa.

”Oppimista tapahtuu kaikissa tiloissa”

Aseman koululla ovat edelleen sisäilmaevakossa myös Pappilan koulun 1.–2.-yhdysluokka ja kolmosluokka, jotka miehittävät kivikoulun varsinaiset luokkatilat. Jukka Oksan mukaan Pappilan evakon pituudesta ei vielä ole tietoa.

Aseman koulurakennus tyhjeni jo koululaisista. Nyt lakkauttamisuhan alla on ryhmäperhepäiväkoti.

Aseman koulurakennus tyhjeni viime keväänä, mutta ensi maanantaista alkaen se on taas täpösen täynnä lapsia. Kivikoulun puolella on neljä ryhmää ja puukoulussa kaksi.

– Vanhempia voi kauhistuttaakin, kun lapset menevät toiselle puolelle kuntaa, mutta kun jututimme Asemalla olevia Pappilan koulun lapsia, he olivat aidosti tyytyväisiä. Matkaa ei kuitenkaan ole kuin noin 20 minuuttia suuntaansa, ja siellä on isot piha-alueet.

Pappilan koululta on edelleen väistyneenä kaksi ryhmää myös Toijalan yhteiskoulun auditoriossa ja mediateekki-tilassa.

– Kun evakkotilalaisia on katsellut eri puolilla kaupunkia, ei siinä ole loppuvaiheessa paljon merkitystä, minkä seinien sisällä koulua käydään. Oppimista tapahtuu kaikissa tiloissa, sanoo sivistysjohtaja.

Mikrobivaurioituneessa Arvo Ylpön koulun Kätevässä alapohjan kuivatus- ja alipaineistuskoneiden asentaminen alkoi tällä viikolla, ja työt pitäisi saada valmiiksi joululoman loppuun mennessä.

Muutenkin tilanahtaudesta kärsivän Arvo Ylpön kolme kuutosluokkaa ovat toistaiseksi Toijalan Monitoimihallilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?