Lasten ja nuorten konsertissa otetaan varaslähtö Sibelius-juhlavuoteen

Puhallinorkesterilaiset harjoittelivat Viialassa kuultavia kappaleita jo syyskuun leirillä.
Puhallinorkesterilaiset harjoittelivat Viialassa kuultavia kappaleita jo syyskuun leirillä. Kuva: Sanna Saarinen.

Valkeakosken musiikkiopiston syyskausi huipentuu suomalaisen musiikin viikolla kolmen orkesterikonsertin kiertueeseen Valkeakoskella, Pälkäneellä ja Akaassa. Akaan konsertti on keskiviikkona 10. joulukuuta kello 18.30 Viialan kirkossa. Illan kokoonpanoissa on mukana soittajia eri puolilta Akaata: Toijalasta, Viialasta, Kylmäkoskelta sekä Valkeakoskelta ja Pälkäneeltä.

Musiikkiopistolla on työskennelty koko syksy Suomi-teemalla ja tämä on myös orkesterikonserttien kantava teema. Sibeliukselta kuullaan kamariorkesterin esittämä iki-ihana Valse triste ja Nocturne sekä kaksi joululaulua. Sisko Lehti Kylmäkoskelta laulaa kestosuosikin En etsi valtaa loistoa ja häntä säestää pianolla Hannamari Rantanen-Nagy. Jo joutuu ilta -laulun esittävät viialalaiset Iina Henttonen, huilu ja Aleksi Tuunainen, piano.

Ohjelmassa on Sibeliuksen lisäksi laaja kirjo suomalaisuutta kansanmusiikista ja joululauluista klassiseen ja kevyempään musiikkiin. Puhallinorkesterin soittamana kuullaan musiikkia kolmelta vuosisadalta. Perinteisempää musiikkia edustaa kaksi sovitusta kuorokappaleista: Toivo Kuulan vuonna 1909 säveltämä Auringon noustessa sekä Fredrik Paciuksen iki-ihana Suomen laulu (1844). Uudempaa suomalaista musiikkia edustaa Janne Ikosen juhlava Andante jubiloso vuodelta 2007. Pienten soittajien yhtyeet esittävät myös lastenlauluja.

Esiintyjinä ovat Akaan Tähtijouset yhdessä ja erikseen Valkeakosken Minijousten kanssa, Akaan Superpuhaltajat, Puhallinorkesteri, Juniorijouset sekä Kamariorkesteri, jossa on jousten lisäksi mukana pidemmällä olevia puhaltajia.

Konserttiin on vapaa pääsy ja ohjelmalehtisestä voi halutessaan jättää vapaaehtoisen maksun oppilaiden stipendirahaston kartuttamiseksi. Ohjelman kesto on reilu tunti ja kuultavaa on kaikenikäisille. Kiertueen muut konsertit ovat ma 8.12. kello 18 Tietolan koululla Valkeakoskella ja 11.12. kello 18 Pälkäneen seurakuntasalilla ja kirkossa.

Leena Mantere