Avi etsii akaalaisille uutta velkaneuvojaa

Kuluttajaliitto paheksuu Akaan päätöstä lopettaa talous- ja velkaneuvonta

Kuluttajaliiton puheenjohtaja Leena Simonen pitää käsittämättömänä, että Akaan kaupunki lopettaa talous- ja velkaneuvonnan järjestämisen samaan aikaan, kun neuvonta on pahasti ruuhkautunut ja sille on suuri tarve. Kuluttajaliitto on erittäin huolestunut tilanteesta, koska talous- ja velkaneuvonnan kysyntä on kasvanut merkittävästi.

– Nykyinen taloudellinen tilanne ei varmastikaan vähennä kysyntää, päinvastoin. Yhä useammalla on jo käsillä vakava ylivelkaantuminen ja apua haetaan neuvonnasta liian myöhään, liitosta todetaan.

Akaan kaupunginhallitus päätti purkaa sopimuksensa talous- ja velkaneuvonnasta välittömästi, koska Akaan mielestä Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei maksanut riittävää korvausta palvelun järjestämisestä.  Akaa osti käytännön talous- ja velkaneuvonnan palvelut Sastamalan mielenterveysseuralta.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston mukaan akaalaiset ovat joutuneet jonottamaan talous- ja velkaneuvontaan viime aikoina keskimäärin 150 päivää eli viisi kuukautta. Talous- ja velkaneuvonta on lakisääteinen, asiakkaille maksuton palvelu.

Kuluttajaliiton Leena Simonen kehottaa aluehallintovirastoa ja Akaan kaupunkia pikaisesti sopimaan korvauskiistansa, jotta neuvontaa voidaan jatkaa ja jopa laajentaa kuluttajien tarvetta vastaavaksi.

– Talous- ja velkaneuvonnan lopettaminen asettaa vaikeassa asemassa olevat asiakkaat ja palveluun pääsyä odottavat ihmiset entistä tukalampaan asemaan, Simonen linjaa.

Akaan päätös tuli yllätyksenä

Elinkeinovalvontayksikön yksikön päällikkö Jaska Siikavirta Lounais-Suomen aluehallintovirastosta kertoo Akaan kaupunginhallituksen päätöskirjeen saapuneen virastolle maanantaina.

– Akaa on tietysti ihan oikeassa siinä, että vastuu palvelun järjestämisestä on avilla, mutta rahojen riittämättömyys on siinä mielessä hankala peruste, että raha tulee suoraan valtion budjetista ja kunnille jaettava avustus lasketaan suoraan asukasluvun mukaan. Meillä ei yksinkertaisesti ole enempää rahaa jaettavana, Siikavirta selvittää.

Siikavirran mukaan Akaan päätös talous- ja velkaneuvontasopimuksen välittömästä purkamisesta oli yllätys.

– Olimme tehneet Akaan kaupungille vasta ensimmäisen ehdotuksen siitä, miten asiaa voitaisiin parantaa, Siikavirta sanoo.

Hänen mukaansa Akaan tekemä päätös on harvinainen, sillä yleensä sopimukissa on vuoden irtisanomisaika.

– Ei meille ole tullut vastaan vastaavaa tilannetta pitkään aikaan, eikä tällaista välitöntä sopimuksen purkua ole tehty koskaan aikaisemmin, Siikavirta sanoo.

Siikavirran mukaan aluehallintovirasto on välittömästi aloittanut neuvottelut palvelun järjestämisestä kahden eri kunnan kanssa.

– En mene vielä yksityiskohtiin, koska tilanne on niin uusi, mutta tarkoitus on, että pystymme paikkaamaan tilanteen vielä tämän vuoden puolella.

Siikavirran mukaan tämän vuoden korvaukset Akaan kaupungille on kuitenkin maksettu, joten käytännössä neuvonta hoituu hänen mukaansa vielä Sastamalan mielenterveyseuran kanssa.

– Mikäli saamme alueelle riittävän ison palveluntuottajan, uskon, että neuvonnan jonot saadaan purettua, Siikavirta arvioi.

Aluehallintovirasto etsii akaalaisille uutta talous- ja velkaneuvojaa. Viime aikoina lakisääteistä palvelua on saanut jonottaa viisi kuukautta.

Aluehallintovirasto etsii akaalaisille uutta talous- ja velkaneuvojaa. Jonotusaika on tällä hetkellä viisi kuukautta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?