Janita Naskali luisteli tiensä roller derbyn MM-kisoihin

Roller derbyssä bloggerit yrittävät estää jammeria etenemästä. Akaalainen Janita Naskali (kesk.) on nopea luistelija, joten pelipaikka jammerina oli selviö.
Roller derbyssä blockerit yrittävät estää jammeria etenemästä. Akaalainen Janita Naskali (kesk.) on nopea luistelija, joten pelipaikka jammerina oli selviö.

Rullaluistimia, kypäriä, hammassuojia, kirjavia trikoita, tatuointeja, lihaksia ja hikipisaroita. Toppien selkämyksien pelaajanimien käännökset olisivat osin painokelvotonta tekstiä. Meneillään on Tampere Roller Derbyn treenit hervantalaisessa liikuntasalissa. Mitä tyyppejä nämä toisiaan taklailevat ja kaikin voimin tuuppivat mimmit oikein ovat?

Kun akaalainen, entinen taitoluistelija Janita Naskali kolme vuotta sitten luisteli rullaluistimilla ensi kertaa Ajokin hallin säbämuovimatolla ympyrää, oli hän aivan varma, ettei roller derby eikä mikään joukkuelaji ylipäätään ole hänen juttunsa.

– Luistelimme nihkeällä alustalla koko ensimmäisen vuoden ympyrää ja venyttelimme. Olimme tosi notkeita, mutta meitä oli liian vähän, jotta olisimme saaneet edes lajiin tarvittavan joukkueen kasaan.

Facebookin ja positiivisen mediahuomion avulla Tampere Roller Derby sai kuitenkin houkuteltua riveihinsä yhä uusia luistelijoita, ja tänä vuonna täysin harrastuspohjalta ponnistava seura aloitti kolmannen virallisen Fresh Meat -alkeiskurssin vetämisen. Kaksi seuran joukkuetta, A- ja B-tiimi pelaavat molemmat WFTDA:n määrittelemien virallisten sääntöjen mukaan.

Ensi viikolla Janita ”Kira Horpi” Naskali, 28, edustaa Suomea Dallasissa 4.–7. joulukuuta järjestettävissä roller derbyn maailmanmestaruuskisoissa seuratoverinsa Elina ”Ruhoranta” Ruokorannan kanssa. Maajoukkueeseen Janita ja Elina tulivat valituiksi kolmenkymmenen pelaajaan treeniringistä, josta lopulliseen maajoukkueeseen valittiin 19 pelaajaa. Dallasissa tähtäimessä on mitalisija, vaikka vastassa onkin tänä vuonna 30 joukkuetta.

– Vuonna 2011 Suomi sijoittui viidenneksi, mutta siitä lähdetään, että tuota tulosta parannetaan, Janita Naskali kertoo.

Akaalainen Janita Naskali  (kesk.) vetää ensi viikolla päälleen Suomen maajoukkuepaidan roller derbyn maailmanmestaruuskisoissa Dallasissa.
Akaalainen Janita Naskali (kesk.) vetää ensi viikolla päälleen Suomen maajoukkuepaidan roller derbyn maailmanmestaruuskisoissa Dallasissa.

Kovimmat MM-vastustajat ovat isäntämaan lisäksi Englanti. Ensimmäisissä peleissä suomalaiset pelaavat Meksikoa, Skotlantia ja Kolumbiaa vastaan. Maajoukkueen ensimmäinen ja viimeinen harjoituspeli pelattiin Malmössä Euroopan parhaimpia pelaajia vastaan.

– Sen me hävisimme, mutta se oli tosi hyvä koettelemus, koska pelasimme lisäksi yleisön edessä.

Janitan kotiseura Tampere Roller Derby sijoittui juuri päättyneessä Suomen Cupissa pronssille Helsinki Roller Derbyn ja Kallion Rolling Rainbown jälkeen.

– Luistelu oli minulle taustani vuoksi tietenkin helppoa, mutta täällä on monia sellaisia, jotka ovat aloittaneet tämän ihan tyhjästä. Luistelun ja kehonhallinnan opetteleminen kestää, mutta tämä on siitä hyvä laji, että tässä voi kehittyä ihan hurjasti ja tämä sopii monenikäisille ja -kokoisille.

Täyskontaktilaji vaatii uskallusta

Vaikka roller derby on täyskontaktilaji, strateginen pelitaito on luistelun ohella tärkeää. Roller derbyssä puolustetaan ja hyökätään yhtä aikaa ja tavoitteena on kerätä pisteitä. Roller derbyssä kaksi 14 pelaajan joukkuetta ottelee siitä, kumpi saa enemmän pisteitä. Kentällä pelaajia on yhtä aikaa viisi ja viisi, ja pelissä pelataan kaksi 30 minuutin erää aina maksimissaan kahden minuutin pillinvihellyksien välein.

Harjoituksia katsellessa käy selväksi, kun jammeri yrittää päästä blockerien ohitse, pakka voi seota pahan kerran. Lajin hektisyyden vuoksi tuomareitakin tarvitaan pelissä seitsemän.

Pelaajien kehittymisen lisäksi koko laji on tehnyt sekä Suomessa että Pirkanmaalla muutamassa vuodessa huikean nousun maailman parketeille.

– Tämä ei ole mikään sellainen kaksi kertaa viikossa jumppaan -harrastus. Laji vaatii sitoutumista, ja jotenkin tätä kuvaa se, että muun muassa valmennustiimit pyörivät harrastajien voimin. Joukkuetovereista on muodostunut minulle kuin toinen perhe, ja uskon, että jatkan lajin parissa tulevaisuudessa, vaikka en luistimilla olisikaan, Janita Naskali kuvailee.

Syntyjään viialalainen Janita Naskali on akaalainen paluumuuttaja, joka lähti aikanaan Hirvialhon koululta kauppaopistoon. Lajin ohella myös Janitan ammatti on vaihtunut fyysisemmäksi.

– Valmistuin aikuispuolelta maalariksi ja teen työkseni saneeraushommia ja esimerkiksi vuokra-asuntojen muuttoremontteja, joten energiaa saa kulumaan myös sillä puolella, Janita Naskali naurahtaa.

Akaalainen Janita Naskali on nuorempana ujo taitoluistelija. Vaikka laji vauhtui ptikin hampain täyskontakti- ja joukkuelaiiin, vetää "Kira 56" ensi viikolla ylleen maajoukkuepaidan Amerikan MM-kisoissa.
Akaalainen Janita Naskali on nuorempana ujo taitoluistelija. Vaikka laji vauhtui ptikin hampain täyskontakti- ja joukkuelaiiin, vetää ”Kira Horpi” ensi viikolla ylleen maajoukkuepaidan Amerikan MM-kisoissa.

SONY DSC