Kanadalainen vaihto-oppilas Trynn Roy pitää blogia kokemuksistaan

Trynn Roy kaipaa kotimaastaan eniten kissojaan, mutta Börje-koira on uusi mukava tuttavuus.

Trynn Roy kaipaa kotimaastaan eniten kissojaan, mutta Börje-koira on uusi mukava tuttavuus.

Kanadalainen Trynn Roy tuli elokuussa Toijalaan vaihto-oppilaaksi ja hämmästyi sitä, että suomalaiset eivät olekaan ujoja ja sisäänpäin kääntyneitä. Näin häntä varoiteltiin etukäteen.

Suomi oli toisella sijalla maista, jotka hän listasi toiveisiinsa hakiessaan vaihto-oppilaaksi Rotary-järjestön kautta. Ykkösenä oli Hollanti, mutta Trynn sanoo olevansa iloinen siitä, että hän tuli juuri Suomeen.

– Perheessäni on ollut vaihto-oppilaita Ruotsista, Ranskasta ja Argentiinasta. Olen ystävystynyt heidän kanssaan ja ajattelin, että haluan itsekin kokea millaista on olla vaihto-oppilas. Suomessa minua kiinnosti luonto järvineen sekä talvi, Trynn juttelee.

Hän tosin kummastelee Suomen vähälumisuutta. Kotikaupungissa Brittiläisessä Kolumbiassa on ollut lunta jo hyvän aikaa.

Trynn asuu tällä hetkellä Lajusuon perheessä Pätsiniemessä. Kaikkiaan hän tulee asumaan neljässä eri perheessä.

– On kiva, että saan asua erilaisissa perheissä. Hekään eivät ehdi kyllästyä minuun, kun en asu samassa paikassa koko vuotta. Olen tuntenut olevani osa perhettä täällä.

Salmiakkiinkin tottuu

Trynn on ehtinyt käydä jo Lapissa, joka teki häneen suuren vaikutuksen. Hän odottaa innokkaasti seuraavaa matkaa sinne.

Kanadassa Trynn pelasi jääkiekkoa ja koripalloa. Etenkään koripalloa ei pelata Suomessa läheskään niin paljon kuin Kanadassa, eikä pelejä näytetä juuri televisiostakaan. Koripallon sijaan poika on pelannut Suomessa frisbeegolfia.

17-vuotias nuorukainen käy Akaan lukiota. Hän on mukana monilla englannin tunneilla muiden oppilaiden apuna. Muut tunnit koulussa pidetään luonnollisesti suomeksi, mutta liikuntaa, matematiikkaa ja maantiedettä pystyy opiskelemaan, vaikka kieli ei vielä täysin hallussa olekaan.

– Aluksi ajattelin, että suomea on mahdotonta oppia, mutta alan pikkuhiljaa ymmärtää kuulemaani. Minulla on suomen kielen oppitunti kerran viikossa. Perheeni nuoremmat veljet auttavat minua opiskeluissani.

Suuria kulttuurishokkeja ei ole ollut. Salmiakki maistui aluksi pahalta, mutta Trynn on sinnikkäästi opetellut syömään sitä. Ruoka on muuten melko samanlaista kuin Kanadassa, mutta täällä syödään leipää paljon enemmän kuin vaihto-oppilaan kotimaassa.

– Sopeutuminen on ollut paljon helpompaa kuin kuvittelin. Olen saanut ystäviä, ja kaikki puhuvat täällä hyvää englantia. Toijalasta pääsee junalla kätevästi eri kaupunkeihin. Käyn usein ystävieni kanssa esimerkiksi Tampereella ja Hämeenlinnassa, Trynn sanoo.

Hän ikävöi hiukan perhettään mutta ennen kaikkea kahta kissaansa. Halipulaa helpottaa Lajusuon perheen koira Börje.

Trynn pitää blogia kokemuksistaan Suomessa. Se löytyy osoitteesta http://trynnjogsandblogs.wordpress.com

49Vaihtari 2 49Vaihtari 1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?