Valtuustoaloitteet nurin kaupunginhallituksessa

Moottoriurheilulukio ja kirjastoon remontoitavat nuorisotilat jäävät haaveeksi

Akaan lukio ei ole näillä näkymin muuttumassa moottoriuhreilulukioksi. Lukio-opetuksen järjestämisluvat menevät kokonaisuudessaan uusiksi ensi vuonna.

Akaan lukio ei ole näillä näkymin muuttumassa moottoriurheilulukioksi. Lukio-opetuksen järjestämisluvat menevät kokonaisuudessaan uusiksi ensi vuonna.

Akaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se toteaa valtuustoaloitteet Akaan moottoriurheilulukion perustamisesta, Kylmäkosken kirjaston kunnostamisesta nuorisotiloiksi sekä nuorisotilojen aukioloaikojen lisäämisestä loppuun käsittelyiksi.

Salla Bister (sd) teki vuosi sitten marraskuussa valtuustoaloitteen kaupungin nuorisotilojen aukioloaikojen lisäämisestä. Aloitteen allekirjoitti Bisterin lisäksi 15 muuta valtuutettua.

Asiaa kaupunginhallitukselle valmistelleen sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan nuorisotilojen aukioloaikojen tilanne on parantunut valtuustoaloitteen jättämisen jälkeen. Syksyllä 2013 tilat olivat vuoroviikoin auki vain joko yhtenä tai kahtena iltana viikossa sekä Toijalassa että Viialassa. Nuorisotoimen henkilökuntatilanteen selkeydyttyä ja kohennuttua nuorisotilat ovat olleet auki kolmena iltana viikossa sekä Viialassa että Toijalassa vuoden 2014 alusta lukien. Lisäksi Kylmäkoskella on yhteistyössä 4H-yhdistyksen kanssa pidetty nuorisotiloja auki kahtena iltana viikossa syksystä alkaen.

Ministeriö ei rahoita uusia erityislukioita

Valtuutettu Jaakko Leinonen (kok) teki tämän vuoden maaliskuussa aloitteen  moottoriurheilulukion tai -linjan perustamisesta Akaaseen. Aloitteen allekirjoitti yhdeksän muuta valtuutettua.

Sivistysjohtaja Jukka Oksan selvityksen mukaan Akaan lukion noin 220 opiskelijan joukosta voisi olla vaikea löytää tarpeeksi osallistujia moottoriurheilulukion kursseille. Valtakunnallista vetovoimaakin olisi Jukka Oksan mielestä vaikea saada, koska se vaatisi melkoisen organisaation ja valmistelun, vaikka asiantuntemusta kaupungista löytyy. Sivistysjohtajan mukaan kurssimäärärahojen laittaminen moottoriurheilun kursseihin tietäisi rahan ottamista pois muista kursseista, jolloin lukion ryhmäkoot kasvaisivat. Akaan strategiassa Akaan lukio on profiloitunut yleislukioksi, jonka talous on sivistysjohtajan mukaan nyt vakaalla pohjalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaus on, että uusia että uusia erityislukioita ei Suomeen perusteta, joten valtionrahoitusta ei ole luvassa. Lisäksi lukioiden järjestämisluvat tulevat tämän ja ensi vuoden aikana uudelleenhakuun.

– Toivottavasti voimme hyödyntää moottoriurheiluosaamista muissa muodoissa, esimerkiksi vierailujen kautta. Meillä on varmasti lukiossa opiskelijoita, jotka ovat asiasta kiinnostuneita ja tämä voisi olla piristystä teoriapainotteiseen lukio-opiskeluun, sivistysjohtaja toteaa.

Lehtienlukupiste palvelee kahvilassa

Valtuutettu Jouni Vaittinen (kesk) teki maaliskuun 26. päivänä valtuustoaloitteen nuorisotilojen ja lehtien luku- ja lainauspisteen perustamisesta Kylmäkosken kirjaston tiloihin. Aloitteen allekirjoitti kuusi muuta valtuutettua.

Kylmäkosken kirjaston toiminta lakkasi toukokuun alussa ja kirjasto tyhjennettiin tänä kesänä. Akaan vapaa-aikalautakunta päätti 30. tammikuuta ja 27. maaliskuuta, että Kylmäkosken lehtienlukupisteestä tehdään palvelusopimus  kahvilayrittäjän kanssa 1.5.2014 alkaen. Kaupunginkirjaston lehtienlukupiste perustettiin kauppakeskus Millerissä sijaitsevaan kahvilaan. Palvelusopimuksen kustannus on 6000 euroa vuodessa.

Vapaa-aikalautakunta päätti niin ikään maaliskuun 27. päivän kokouksessaan, että vapaa-aikatoimi vuokraa niin sanotun Olkkari-tilan alakerran Kylmäkosken nuorisotiloiksi vuoden 2016 loppuun saakka. Tiloja on pidetty auki yhteistyössä 4H-yhdistyksen kanssa kahtena iltana viikossa syksystä 2014 alkaen. Tilan vuokrakustannus on 6000 euroa vuodessa.

Akaan sivistysjohtaja Jukka Oksan antaman selvityksen mukaan kirjaston kiinteistömenot ovat noin 30 000 euroa vuodessa. Lehtienlukupisteen perustaminen suljettuun kirjastoon vaatisi paikalle työntekijän, kun taas kahvilan tiloissa lehtienlukupiste on avoinna kuutena päivänä viikossa.

– Nuorisotilatoimintaa ajatellen kirjaston tiloihin olisi pitänyt tehdä tilamuutoksia. Kirjaston käyttöönotto nuorisotiloiksi ja lehtienlukupisteeksi ei näin ollen ollut taloudellisesti perusteltua, Jukka Oksa selvittää.

 

Kaupunginkirjaston lehtienlukupiste on toiminut Kylmäkoskella kauppakeskuksen kahvilassa alkukesästä lähtien. Kylmäkosken yrittäjien puheenjohtaja vesa Peltola poikkesi lukunurkkauksessa kesähelteillä.

Kaupunginkirjaston lehtienlukupiste on toiminut Kylmäkoskella kauppakeskus Millerin kahvilassa alkukesästä lähtien. Kylmäkosken yrittäjien puheenjohtaja Vesa Peltola poikkesi lukunurkkauksessa kesähelteillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?