”Vuonna 2016 on otettava kaikki keinot käyttöön”

Jouko Rytkönen povaa Akaaseen yt-neuvotteluita

Kello 10.00. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen avasi Akaan Hunajahulinat.

Akaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen uskoo, että henkilöstön yt-neuvotteluilla saataisiin parannettua kaupungin toimintaa ja palveluiden tuottamistapoja.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen (kok) on sitä mieltä, että nykyisellä taloudenpidolla Akaa joutuu käynnistämään henkilöstön yt-neuvottelut vuonna 2016. Tuolloin päättyy viiden vuoden irtisanomissuoja, joka alkoi Kylmäkosken liityttyä Akaaseen 1.1.2011.

Rytkönen ei silti usko mahdollisten yt-neuvotteluiden juurikaan johtavan irtisanomisiin. Sen sijaan niillä voidaan tehostaa työn tekemistä.

– Sillä voidaan päästä perkaamaan perusteellisesti kaikki toiminnat ja miettimään uudelleen toimintatapoja ja palveluiden tuottamista. Lisäksi voidaan jättää täyttämättä avoimia toimia, kun henkilöitä eläköityy. Lähtökohta on, että vuodelle 2016 kaikki keinot on otettava käyttöön.

Teknisen toimen organisaatiota on jo uudistettu, ja Jouko Rytkösen mukaan perusturvatoimessa tekemistä käydään parhaillaan läpi konsultin kanssa. Se, mihin ”toimintojen perkaamisella” pitää kaupunginhallituksen puheenjohtajan mielestä tähdätä, on uudenlainen johtaminen.

– Kun itse työskentelen valtion puolella, kaikki kulminoituu johtamiseen, kun ei pysytä budjetissa, Rytkönen sanoo.

Missä päin Akaan kaupungin organisaatiota johtamista sitten pitäisi uudistaa?

– Lastensuojelumenot ovat kasvaneet perusturvatoimessa voimakkaimmin. Odotan, että ennaltaehkäisyn kautta saadaan ulkopuolisia ostoja vähennettyjä. Se on hidas homma kääntää, mutta ensi vuoden alkupuolella täytyy ruveta jo näkymään, Rytkönen toteaa lastensuojeluun palkattujen lisähenkilöiden vaikutuksesta.

Paljonko palveluja voidaan heikentää?

Jouko Rytkönen määrittää Akaan nykyistä taloustilannetta samalla mittarilla kuin toinen kokoomusvaltuutettu Eero Lapinleimu viime kuntavaalien alla.

– Akaan kaupungin keskeinen ongelma on, että tuloihin nähden meillä on runsaat sata henkeä liikaa työntekijöitä. Kaupungille yhden työntekijän palkkakustannukset ovat keskimäärin 40 000 euroa, ja näitä palkkamenoja ei pystytä maksamaan.

Tänä vuonna syntyvää ja ensi vuodelle ennustettua alijäämää Rytkönen paikkaisi kuitenkin mieluummin veronkorotuksella kuin jatkuvilla lomautuksilla. Muista tulonlähteistä kaupungin tarpeettomina pidettyjen kiinteistöjen myynti ei hänen mielestään oikein vedä, ja siitä saatavat tulot eivät olisi merkittäviä.

Käytti Akaa sitten veronkorotuksia, lomautuksia, irtisanomisia, omaisuuden myyntiä tai muita säästökeinoja, tulevaisuuden näkymä on Rytkösen mielestä sama.

– Kaikissa tapauksissa meidän on varauduttava palvelutason heikkenemiseen. Iso kysymys on se, mikä on taso, jonka me kuntalaisina vielä siedämme.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?