Puusepällä on töitä enemmän kuin viiteentoista vuoteen

Harri Marjamaa etsii jatkajaa yritykselleen

Harri Marjamaa on viime aikoina kunnostanut Viialassa muun muassa helsinkiläisen arkkitehtitoimiston ikkunoita.

Harri Marjamaa on viime aikoina kunnostanut Viialassa muun muassa helsinkiläisen arkkitehtitoimiston ikkunoita.

Viialan vanhalla nahkatehtaalla, nykyisessä Yritystalo Parkissa verstastaan pitävä Harri Marjamaa on tyytyväinen työtilanteeseen. Ovia ja ikkunoita entisöivä puuseppä urakoi tälläkin hetkellä neljää kohdetta Helsingissä, missä työt muutenkin lähes järjestään ovat.

Marjamaan merkittävin asiakas on Helsingin seurakuntayhtymä, jonka kirkkoja, seurakuntataloja ja asuinkerrostaloja Marjamaa on kunnostanut jo vuosia. Marjamaan kädenjälki näkyy muun muassa Kallion kirkon, Johanneksen kirkon, Vanhan kirkon ja Pitäjänmäen kirkon ovissa.

Aiemmin projektit on hoidettu yksi kerrallaan, mutta nyt Marjamaalla on seurakuntayhtymän kanssa vuosisopimus. Niinpä töitä tulee kuin liukuhihnalta.

– Viiteentoista vuoteen ei ole ollut näin paljon töitä. Tällä hetkellä teen muun muassa kerrostalon pyörävaraston ovia ja asuintalon ikkunoiden kunnostusta. Lisäksi kunnostamme Kustaankadulle arkkitehtitoimistoon ikkunoita ja ovia ja teemme sinne yhden uuden oven vanhan mallin mukaan.

Useimmiten ovet tai ikkunat tuodaan Viialaan kunnostettaviksi ja kuljetetaan sitten takaisin Helsinkiin. Välillä vanha on niin huonossa kunnossa, että se kannattaa korvata uudella. Paitsi silloin, jos asiakas välttämättä haluaa muuta.

– Tamminiemen saunan ikkunat kunnostettiin, vaikka uudet täysin samanlaiset olisivat tulleet viisi kertaa edullisemmiksi, Marjamaa sanoo.

Jatkajalle tarjolla viiden vuoden tuki

Harri Marjamaan puusepänyritys työllistää tällä hetkellä kolme apulaista ja tilapäisiä siivoojia ja ikkunanpesijöitä. Marjamaa olisi jo halukas jättäytymään sivuun vetovastuusta mutta voisi tehdä sen vaiheittain.

Helsingin seurakuntayhtymän omistamaan kerrostaloon tulee uusi, vanhan kaltainen pyörävaraston ovi.

Helsingin seurakuntayhtymän omistamaan kerrostaloon tulee uusi, vanhan kaltainen pyörävaraston ovi.

– Olen etsinyt nuorta tekijää jatkamaan yritystä ja luvannut, että minä hommaan työt ja jään tähän viideksi vuodeksi. Oma poikani Niko on välillä ollut apuna sekä kunnostamassa vanhaa että tekemässä uusia ovia, mutta hän on vasta 18, ja kuljetusala vetää puoleensa.

Vaikka ajoa Akaan ja Helsingin välillä on kertynyt jopa 7 500 kilometriä kuussa, Marjamaa ei siirtäisi yritystään lähemmäs työkohteita.

– Siinä ei olisi mitään järkeä. Olen kotoisin Mäntsälästä, ja sielläkin pelkkä tontti olisi maksanut 100 000 euroa. Täällä olen saanut myös ammattikouluista harjoittelijoita ja voinut näin auttaa koulujakin.

Verstastilojakin parempana sijoituksena Marjamaa pitää kaksi ja puoli vuotta sitten tehtyä vatsalaukun ohitusleikkausta eli niin sanottua lihavuusleikkausta.

– Se on ollut paras investointi. Olen pysynyt paremmassa kunnossa, ja painoa lähti 56 kiloa, Marjamaa iloitsee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?