Rahoitushakemuksia kannattaa jo valmistella

Pirkan Helmessä kannustetaan paikalliseen yhteistyöhön

Heikki Konsala kaipaa paikallisilta toimijoilta enemmän yhteistyötä.

Heikki Konsala kaipaa paikallisilta toimijoilta enemmän yhteistyötä.

Pirkan Helmessä eletään nyt odottavilla mielin. Edellinen Leader-kausi päättyi viime vuonna ja seuraavan alkamista odotellaan.

Tällä tietoa päätöksiä odotellaan saatavaksi tämän vuoden puolella, ja rahoitushaut voisivat alkaa ensi maaliskuussa.

Pirkan Helmi on yksi Suomen 55:stä paikallisesta maaseudun kehittämisyhdistyksestä eli Leader-ryhmästä. Se toimii Akaassa, Urjalassa, Valkeakoskella ja Pälkäneellä. Pirkan Helmen kautta voi hakea rahoituksia yleishyödyllisiin hankkeisiin sekä yrityksille.

Leader-tuki muodostuu EU:n, valtion ja kuntien rahoituksesta. Byrokratian rattaat ovat hitaat, mutta entisen ohjelmakauden päättymisen ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä kenellekään.

Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Heikki Konsala kummasteleekin hiukan sitä, että seuraavan ohjelmakauden aloitus on viivästynyt. Yhdistys toimii nyt säästöliekillä, sillä sen omakin rahoitus on loppumassa.

Tilanne on sama kaikilla Suomen Leader-yhdistyksillä.

– Meillä ollaan hyvässä asemassa siinä mielessä, että meillä on vielä käynnissä 35 hanketta, jotka päättyvät tämän vuoden lopussa. Hoidamme niiden rahoitusta ja seuraamme toteutumista.

Suurin osa hakemuksista menee läpi

Pirkan Helmi on tehnyt Kotiseudun helmet -nimisen strategian. Siinä tavoitellaan 5,7 miljoonan kokonaisrahoitusta vuosille 2014–2020.

Heikki Konsala peräänkuuluttaa tiiviimpää yhteistyötä eri toimijoiden välillä erilaisissa hankkeissa.

– Meillä on paljon opittavaa paikallisesta yhteistyöstä. Paikallisia resursseja pitäisi saada yhdistettyä ja saada sitä kautta vaikuttavuutta. Akaan hunaja-teema on yksi esimerkki onnistuneesta hankkeesta.

Taantuma on vaikuttanut jonkin verran Pirkan Helmeen tulevien hakemusten määrään. Hankehakemustenkin määrä väheni muutama vuosi sitten, mutta pari viime vuotta ovat olleet taas parempia. Hakemuksista noin 70–75 prosenttia menee läpi.

Yritystukia kannattaa hakea etenkin pienten ja aloittelevien yritysten.

– Haluamme pitää kynnyksen matalana, jotta saamme uusia toimijoita mukaan. Nyt kun Pälkänekin kuuluu toiminta-alueeseemme, niin kannustaisin entistä enemmän tekemään paikallista yhteistyötä esimerkiksi matkailun alalla.

Pirkan Helmessä on suunnitteilla myös kansainvälisiä hankkeita, joihin haetaan rahoitusta sitten, kun tuet ovat haettavissa. Oppia haetaan Virosta ja Latviasta esimerkiksi luontomatkailun kehittämisessä.

45Pirkan Helmi 1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?