Metallin laserleikkaus on yrityksen vahvuus

HTL-Works toimii lujalla uskolla tulevaisuuteen

HTL-Worksin yrittäjät Pirkko ja Seppo Nieminen pitävät Vuoden yrittäjä -tunnustusta hienona asiana panostusten jälkeen.Yrityksen valmistaman elementtien nostopuomin on tilannut Elematic.

HTL-Worksin yrittäjät Pirkko ja Seppo Nieminen pitävät Vuoden yrittäjä -tunnustusta hienona asiana panostusten jälkeen.Yrityksen valmistaman elementtien nostopuomin on tilannut Elematic.

Metallilevyjen laserleikkaukseen erikoistunut, Pirkko ja Seppo Niemisen omistama HTL-Works Oy on viimeisen parin vuoden aikana investoinut tiloihin ja koneisiin 1,3 miljoonaa euroa. Vajaan 600 neliön laajennus valmistui Pätsiniementielle heinäkuussa, ja konekantaa on täydennetty yli 700 000 euroa maksaneilla uudella laserleikkurilla ja särmäyskoneella. Toijalan Vuoden yrittäjinä palkittujen Niemisten mukaan kasvun on mahdollistanut luja usko tulevaisuuteen.

Talouden vaikeiden aikojen vuoksi HTL-Works lykkäsi laajennusta vuodella, mutta Seppo Niemisen mukaan investointeihin on oltava valmis, jos toimintaa haluaa kehittää. Akaan Seudun haastattelussa joulukuussa 2013 Nieminen kuvaili taistelutahtoa Tuntemattoman sotilaan Lehdon sanoin: Saatanallinen ralli päälle vaan.

Paha vuosi 2009

Vaikka investointitahti on ollut kova, HTL-Works ei ole sekään täysin välttynyt taantuman vaikutuksilta.

– Liikevaihto heilahtelee ylös ja alas. Välillä on hyvinkin vilkasta ja sitten hiukan hiljenee, mutta töitä on kuitenkin koko ajan. Lisäksi toimitusajat ovat tosi lyhyitä. Kaksi viikkoa on jo pitkä aika, Niemisen kuvailevat.

Vuosi 2009 oli yrityksen synkin. Parhaimmillaan 19 työntekijää työllistänyt yritys irtisanoi kaksi henkilöä ja kolme lomautettiin.

– Tosin jouduimme pyytämään lomautettujakin takaisin töihin. Silloin ei tänään tiennyt, onko ensi viikolla töitä. Vuosi 2008 mentiin vielä täysillä, mutta kun vuosi vaihtui, työt vähenivät 60 pinnaa, toisilla jopa enemmän. Vuoden 2009 jälkeen on ollut koko ajan parempaa.

Seppo Niemisen mukaan HTL-Worksin pelastus on ollut erikoistuminen laserleikkaukseen. Uusin kone tekee työn entistä tehokkaammin ja laadukkaammin.

– Kyllähän Toijalassakin on konepajoja, joissa on aika hiljaista. Toiminnassa pitää olla jotain spesiaalia ja meillä se on laserleikkaus.

Alihankintaa akaalaisyrityksille

HTL-Works tekee metallin laserleikkauksen ohella särmäystä, koneistusta, hitsausta ja asennusta. Laserleikkausta yrityksessä tehdään kahdella koneella.

Alihankintayrityksen merkittävimmät asiakkaat ovat Akaassa toimivat SKS Toijala Works, Elematic, Ipeka, Toijala Works ja Extron Engineering. HTL-Works työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi 17 työntekijää, joista kaksi on palkattu tänä syksynä.

Seppo Nieminen on yrityksen toimitusjohtaja ja aiemmin ravintola-alalla työskennellyt Pirkko on toiminut sen talouspäällikkönä vuodesta 2006. Niemiset ovat kokeneet saman työpaikan toimivaksi ratkaisuksi.

– Olen sanonut, että kotona voit sanoa, mitä tykkäät, mutta työpaikalla minä olen pomo, Seppo Nieminen tuumaa.

Tilat nelinkertaistuneet

Aiemmin toisen palveluksessa metallialalla työskennellyt Nieminen osti HTL-Worksin vuonna 2005 yrityksen perustajalta Timo Laakilta.

– Olin katsellut sopivaa kohdetta, joka olisi myytävänä. Tein silloin toiminimellä töitä vähän joka lähtöön. Kun Laakin Timo pyysi minua yritykseensä hitsaamaan, kahvipöytäkeskustelussa kävi ilmi, että yritys voisi olla myytävänä.

Niemisten aikana hallitila on nelinkertaistunut 400 neliöstä lähes 1700 neliöön. Viimeisin laajennus toi yritykselle tuotantotilan ohella lisää uutta toimistotilaa. Toimitusjohtaja kertoo, että toimitilalaajennuksen tekemisessä yritys hyödynsi paikallista osaamista ja liikkeitä.

– Toimitilalaajennuksen tekemisessä käytettiin akaalaisia urakoitsijoita ja ostot keskitettiin paikallisiin liikkeisiin. Näin toivoisin myös kaupungin tekevän päättäessään urakoista ja ostoista. Silloin eurot ja verotulot jäisivät paikkakunnalle.

Nyt Niemiset aikovat pitää hengähdystauon.

– Täytyy vetää vähän happea. Kyllähän mielessä on kaikenlaisia suunnitelmia, mutta katsotaan nyt minne maailma menee. Reagoidaan sen mukaan, toimitusjohtaja miettii tulevaa.

Seppo Nieminen myöntää, että yrittäjyyden alkutaipaleella työpäivät venyivät hyvinkin pitkiksi, mutta nykyisin aikaa jää myös lomailuun. Sen Niemiset käyttävät mielellään matkusteluun ja kesällä moottoriveneilyyn Vanajavedellä.

– Meillä hyvä henkilökunta. Jos haluamme pitää lomaa, se kyllä onnistuu.

45htlworks5 45htlworks3
Seppo Niemistä yrittämisessä kiehtoo vapaus ja mahdollisuus kehittää toimintaa oman näkemyksen mukaan. Pirkko Nieminen toimii yrityksen talouspäällikkönä.

Seppo Niemistä yrittämisessä kiehtoo vapaus ja mahdollisuus kehittää toimintaa oman näkemyksen mukaan. Pirkko Nieminen toimii yrityksen talouspäällikkönä.

Uusin laserleikkuri on maksanut yritykselle lähes puoli miljoonaa euroa.

Uusin laserleikkuri on maksanut yritykselle lähes puoli miljoonaa euroa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?