Isä ja poika ovat Viialan Vuoden Yrittäjiä

Antti ja Jukka Lehtosella on selvä työnjako

Antti Lehtonen (vas.) ja Jukka Lehtonen ovat iloisia valinnastaan Viialan Vuoden Yrittäjiksi ja tyytyväisiä nykyiseen työtilanteeseen.

Antti Lehtonen (vas.) ja Jukka Lehtonen ovat iloisia valinnastaan Viialan Vuoden Yrittäjiksi ja tyytyväisiä nykyiseen työtilanteeseen.

Viialan Kiinteistöhuollon Antti ja Jukka Lehtonen ovat Viialan Yrittäjien valitsemat Vuoden Yrittäjät 2014. Antti tuli yritykseen osakkaaksi vuonna 1988, ja 1990-luvun alusta hän pyöritti firmaa yksin. Vuonna 1993 Viialan Kiinteistöhuolto muutettiin osakeyhtiöksi, ja Antin poika Jukka tuli töihin vuonna 2003.

Osakkaaksi Jukka tuli vuonna 2012, jolloin yrityksen toiminta laajentui kiinteistönhoidosta kuorma-autopuolelle.

– Ostimme silloin eläkkeelle jääneeltä Saaren Eskolta hänen kalustonsa ja aloitimme jätekuljetukset ja muut kuljetukset. Viime vuonna ostimme toisen pakkuriauton, kun jätehuollon asiakkaita alkaa olla niin paljon, Antti kertoo.

Tällä hetkellä Viialan Kiinteistöhuolto tyhjentää viikoittain lähes tuhannen kotitalouden tai taloyhtiön roskikset, ja lisää asiakkaita eri puolilta Akaata tulee viikoittain. Kuljetuspuolesta vastaava Jukka kertoo, että moni kuljetuksensa heille vaihtanut on sanonut haluavansa käyttää paikallista palvelua.

– Lisäksi on niitä, jotka käyttävät muitakin meidän palveluja.

Roskasäiliöiden tyhjentäminen ja muut autokuljetukset tulivat mukaan Viialan Kiinteistöhuollon toimintaan vuonna 2012. Nykyään jätekuljetusasiakkaita on jo vajaa tuhat.

Roskasäiliöiden tyhjentäminen ja muut autokuljetukset tulivat mukaan Viialan Kiinteistöhuollon toimintaan vuonna 2012. Nykyään jätekuljetusasiakkaita on jo vajaa tuhat.

Kiinteistönhoito kuten nurmikoiden leikkuu, lehtien kerääminen, lumityöt ja pienet korjaukset ovat Antin vastuulla. Niitä tehdään sekä taloyhtiöille että omakotiasujille, välillä myös kaupungille. Lehtosten lisäksi yrityksessä työskentelee siivooja ja yksi monitoimimies.

– Tällä porukalla menee aika mukavasti. Välillä on kiire, ja välillä on aikaakin, Antti toteaa.

Oikea ilmastointi pitää homeet loitolla

Isompia ja pienempiä taloja 28 vuotta hoitanut Antti Lehtonen on huomannut, että näinä hometalkooaikoina yksi asia on ylitse muiden.

– Kyllä minä sanoisin, että ilmastointi on kaikkein tärkein. Sen on oltava kohdallaan, kun koneellisia ilmastointeja on laitettu vanhoihinkin rakennuksiin. Tuntuu, että kaikki julkiset rakennukset ovat homeessa joka kylässä. Tai sitten ennen ei ole osattu valittaa homeesta.

Kiinteistönhoitopuolella tulee myös jatkuvasti uusia asioita, jotka pitää opetella. Viime aikoina moni taloyhtiö on vaihtanut lämmityksen maalämpöön, joka onkin toiminut Antti Lehtosen mukaan hyvin.

Vanhemman Lehtosen pitkä ura kiinteistöalan yrittäjänä jatkuu näillä näkymin vielä kolme vuotta. Tähän mennessä kahta samanlaista työpäivää ei ole ollut.

– Emme ole vielä miettineet sukupolvenvaihdosta, mutta olen maksanut vapaaehtoista eläkevakuutusta. Jään eläkkeelle lokakuussa 2017, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Vuoden Yrittäjän palkinto tuli Lehtosille täytenä yllätyksenä ja lämmitti mieltä suuresti.

– Ei sitä osannut kyllä yhtään odottaa. Eikä kukaan yrittäjä varmaan odotakaan vuodesta toiseen, että milloin se tulee, Antti arvelee.

Muiden paikallisten yrittäjien kanssa jutellessa puheet kääntyvät Antin mukaan aina samaan aiheeseen: miten maailma makaa, ja eletäänkö hyviä vai huonoja aikoja.

– Meillä taantuma ei ole näkynyt, vaikka ainahan asiakkaita tulee ja menee, ja kiinteistöpuolella kysellään tarjouksia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?