Vierailun sisällöstä kahdenlaisia näkemyksiä

Aluehallintovirasto tarkastaa Rasin koulun tiistaina

Rasin koulun puurakennusken puhdoistus aloitetaan opettajienhuoneesta, joka eristetään siksi aikaa muusta koulusta.

Rasin koulun puurakennuksen sisätilojen puhdistus aloitettiin opettajienhuoneesta. Muun koulun siivous jäi korjausten jälkeen syyslomalla jostain syystä kesken.

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto eli Avi tekee tiistaiaamuna työturvallisuustarkastuksen Rasin koululla Viialassa. Akaan kaupungin henkilöstöjohtajan Briitta-Liisa Sinivuoren mukaan kyseessä on rutiinitarkastus, joka ei keskity erityisesti sisäilmaongelmiin.

– Avin työsuojeluvastuualueilla on valvontahankkeita, ja tämä on normaali valvontahankkeeseen kuuluva rutiinitarkastus. Tämä ei kohdistu pelkästään sisäilmaongelmaan, vaan siellä tarkastetaan normaalin rutiinin mukaan tietyt asiat, Sinivuori sanoo.

Hänen mukaansa tarkastuksella käsiteltäviä asioita ovat muun muassa työpaikan perustiedot, käsin tehtävät nostot ja siirrot, työterveyshuollon työpaikkaselvitys, terveystarkastukset erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavassa työssä, sisäilman aiheuttama terveysvaara, häirintä ja epäasiallinen kohtelu, väkivallan uhka, psykososiaalinen kuormitus ja muut esille tulevat asiat.

Oireet palasivat syysloman jälkeen

Rasin koulun rehtori Kirsi Taura kertoi koulun oppilaiden vanhemmille sähköisessä reissuvihossa Wilmassa, että Avin vierailun pääpaino tulee olemaan sisäilma-asiassa. Koulun henkilökunta ja oppilaat ovat kärsineet viime keväänä ja tänä syksynä oireista, joiden arvellaan johtuvan sisäilmaongelmasta. Koulun kellareista löytyikin syyskuussa homeista ja lahoa puutavaraa, joka poistettiin. Sen jälkeen kellaritilat puhdistettiin ja eristettiin.

Syyslomalla koulun tiloissa piti tehdä korjauksia ja koko koulu piti siivota, mutta ainakin siivoukset olivat jostain syystä jääneet kesken. Loman jälkeen oireet palasivat osalla koulun henkilökunnasta.

Akaan henkilöstöjohtajan Briitta-Liisa Sinivuoren mukaan Avin vierailun suorana seurauksena ei voi olla koulun käyttökielto.

– Jos on silmällä ja nenällä aistinvaraisesti huomattu sisäilmaongelma, Avi lähettää siitä tarkastuspöytäkirjan ja kuulee siitä kuntaa tai yksikköä. Sitten vasta se tekee päätöksen. Olen ollut työsuojelupäällikkönä 15 vuotta, eikä minun virkauralleni ole tullut yhtään sulkemista.

Kun Akaan kaupunki sulki ja tyhjensi Keskustan koulun tammikuussa 2012, aloite tuli nimenomaan Aluehallintovirastolta, joka totesi, koulussa on runsaasti mikrobivaurioituneita rakenteita, joista erittyy sisäilmaan toksiineja. Avin mukaan työntekijöillä oli koululla hengen tai ainakin terveyden menettämisen vaara.

– Eihän Avi siitä sulkemisesta päättänyt. Sehän oli kaupungin päätös, Sinivuori sanoo.

– Avihan kyseli, mihin toimenpiteisiin kaupunki aikoo ryhtyä ja millä aikataululla. Kaupunki vastasi, että sulkee koulun ja ryhtyy korjaamaan sitä. Ei Avi määrännyt suoranaisesti, että pitää sulkea, vaan kyseli toimenpiteitä.

Osa Keskustan koulun tiloista poistettiin homeen takia käytöstä jo vuonna 2007, ja vuonna 2010 Aluehallintovirasto oli todennut kosteusvaurioita olevan eri puolilla koulua.

Tammikuussa 2012 Akaan Seutu haastatteli Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojeluvastuualueen johtajaa Arto Terosta siitä, miten koulun tilanteeseen pitäisi reagoida.

– Käyttökielto on ainoa, jolla estetään, että kukaan ei altistu mikrobivaurioille ja muille, mitä sieltä on löytynyt, totesi Teronen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?