Topan 13-vuotiaat olivat kesän jalkapallohelmi

Suomen Palloliiton Tampereen piirin jalkapallosarjat on pääosin saatu päätökseen. Akaan alueen joukkueiden saavutukset on siis hyvä käydä tiivistetysti läpi. Tässä käsitellään nimenomaan piirin sarjamuotoisiin kilpailuihin osallistuneita joukkueet eli 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat ikäryhmät.

Uskomaton määrä hienoja hetkiä niin pelikentillä kuin joukkueiden harjoituksissa on kauden aikana koettu. Mutta myös tappiot ja muut takaiskut kuuluvat elämään. Eikä poikkeusta tee jalkapallokaan. Kaikesta oppii, ja katse on aina suunnattava tulevaisuuteen.

TP-49 D-13 yhtenäinen ja vahva

Jo ennakkoon kaikista juniorijoukkueista odotukset keväällä kauden alkaessa kohdistuivat Toijalan Pallon 2001-syntyneiden ryhmään. Olihan joukkueella jo kevät-talvelta saavutuksena futsalin piirinmestaruus.

Piirinmestarijoukkue Toijalan Pallo -49:n D13-joukkue takarivi vasemmalta: Mari Mäkinen (huoltaja), Marko Ahlman (joukkueenjohtaja), Rasmus Mäkinen, Valtteri Ahlman, Veikko Lamminmäki, Otto Kesonen, Juuso Virtanen, Santtu Hakanen, Tony Naskali, Viljo Valoma, Samuli Ahvenjärvi ja Juri Virtanen (valmentaja). Eturivi vasemmalta Samu Hakanen, Joona Miekka, Antton Koski (c), Jussi-Pekka Lana, Ville Jokela, Kalle Koskinen ja Akseli Halme.
Piirinmestarijoukkue Toijalan Pallo -49:n D13-joukkue takarivi vasemmalta:
Mari Mäkinen (huoltaja), Marko Ahlman (joukkueenjohtaja), Rasmus Mäkinen, Valtteri Ahlman, Veikko Lamminmäki, Otto Kesonen, Juuso Virtanen, Santtu Hakanen, Tony Naskali, Viljo Valoma, Samuli Ahvenjärvi ja Juri Virtanen (valmentaja).
Eturivi vasemmalta
Samu Hakanen, Joona Miekka, Antton Koski (c), Jussi-Pekka Lana, Ville Jokela, Kalle Koskinen ja Akseli Halme.

Kevätkierros sujui joukkueelta hyvin, ja saaliina oli 7 voittoa 9 ottelusta. Ryhmän tasaisuudesta kertoo se, että jokainen pelaaja oli tehnyt vähintään yhden maalin. Joukkueen johtokaksikko, vastuuvalmentaja Juri Virtanen sekä joukkueenjohtaja Marko Ahlman, saivat luottavaisina viedä joukkueensa kohti syksyn ratkaisupelejä.

Kesätauolla pelitempoon sekä puolustuspelaamiseen kiinnitettiin erityishuomio, ja tuiki tärkeissä syksyn koitoksissa joukkueen tekeminen vain parani entisestään.

Tätä tarvittiin, kun kotiotteluun Lastumäen kentälle saapui vastustajista ehkä pahin, Hämeenlinnan Jalkapalloseura. Sarjan kovin kamppailu nähtiin, kun peli päättyi 2–2-lukemiin. Tämä tarkoitti sitä, että loput kuusi ottelua Topan pitäisi voittaa tavoitteen saavuttamiseksi.

Eihän joukkue halunnut pettää odotuksia. Ne voitot otettiin. Näin juniorit antoivat niin kannattajilleen kuin joukkueen johdollekin ennenaikaisen joululahjan, piirinmestaruuden. Edellä mainittujen Virtasen ja Ahlmanin lisäksi joukkueen huollosta vastasi Mari Mäkinen. D 13:n saldo syyskierroksella oli 9 ottelua, 8 voittoa ja yksi tasapeli. Maalisuhde oli 44–6.

HJS oli kova kilpakumppani, niin kova, että piirinmestaruus ratkesi Topan paremman maalisuhteen ansiosta. Molemmilla joukkueilla oli pisteitä 25. Kolmas sarjassa oli FC Kangasala 18 pisteellä.

Naispalloilu nousussa

Naisjoukkueita piirinsarjoihin osallistui kolme. Viialan Peli-Veikkojen Pallopimut naisten 7v7-sarjaan sekä Toijalan Pallon B-tytöt B-tyttöjen 11v11- III-divisioonaan ja B-tyttöjen 7v7 sarjaan.

Pallopimujen sarjaan osallistui 10 joukkuetta. Pimujen valmentajalla Juha Lehtimäellä ei varmaan isoja menestysodotuksia ollut. Olihan joukkue sekoitus kokemattomuutta ja jonkin verran aas kokemustakin. Yhteisiä pelivuosia on aika vähän. Yksinkertaisen alkusarjan jälkeen Pimut oli kuitenkin komeasti neljäntenä 11 pisteellä. FC Nokian harraste vei alkusarjan 25 pisteellä.

Sarjan lopputurnauksessa akaalaisilla kävi melkoinen tuuri. FC Nokian joukkue joutui luovuttamaan ottelunsa Pimuja vastaan. Näin Akaan joukkueelle oli tarjolla vähintään kakkossija. Pimujen ja Lammin Vedon finaaliottelu oli tiukkaa taistelua aivan loppuun asti. Lopulta Pimujen urheaa taistelua ei palkittu parhaalla mahdollisella tavalla. Veto vei finaalin 4–2.

Topan B/C-tyttöjen vahvuus kauden aikana oli 20 pelaajaa, joista C-ikäisiä (-99 syntyneitä tai nuorempia) oli kymmenen. Joukkueille pelit olivat haastavia. Kertaakaan tällä tai edelliskaudella ei päästy pelaamaan oman ikäisiä vastaan, vaan aina vanhempia vastaan.

Vaikeuksia oli toki muillakin seuroilla. Muun muassa TPV Tampereelta joutui luovuttamaan kauden loppusuoralla. Kuuden joukkueen 11v11-sarjassa Topa oli viides. 7v7-sarjassa pelasi 6 joukkuetta. Topan tasaiset suoritukset palkittiin kolmannella sijalla.

B-tyttöjen joukkueita valmensivat Niko Sulin ja Erja Rantala. Joukkueen huoltajana ja eräänlaisena äitihahmona toimi Tarja Nieminen.

Voidaan sanoa, että naisjalkapallo nostaa tasoaan pikkuhiljaa. Töitä on tehty Hirsikankaan molemmin puolin. Kaudelle 2015 kuviot muuttuvat. Naisten joukkueen suunnitelmissa on lähteä pelaamaan nelosdivisioonaa Toijalan Pallon alla. Valmennusvastuun ottavat Juha Lehtimäki ja Hannu Salokannas.

– Haastava ja kova tulee sarja olemaan. Kovia joukkueita sekä huomattavasti pidempiä pelimatkoja, arvioi Lehtimäki.

D12 notkahti syyskierroksella

Topan C-15 juniorit tuskailivat kokoonpanojensa kanssa, koko kauden. Parhaimmillaan peli kyllä sujui, sillä Tervakosken Padon sarjaa hallinnut ryhmä joutui tyytymään Topan kanssa tasapeliin. Kuuden joukkueen sarjassa Topa oli neljäs. Valmentajina toimivat Jari Lappalainen ja Uula Seppänen.

Ilonaiheita tuotti myös D-12 juniorit, jotka pelasivat ykkösdivisioonaa. Kevätkierroksen ottelut toivat lähestulkoon pelkkiä onnistumisia. Tämä tarkoitti ykkössijaa lähdettäessä syyskierrokselle.

Kaikki ei ihan natsannut joukkueella, ja harmittavat pistemenetykset jättivät joukkueen kuutossijalle, vaikka esimerkiksi kolmen joukkoon oli täydet mahdollisuudet. Joukkueen valmentajina toimivat Rami LehtonenTommi Nieminen ja Jussi Toivonen.

TFT jatkaa sittenkin kuutosessa

Topan kakkosjoukkue nimellä TP-49/Peli-Veikot pelasi viitosdivisioonan ykköslohkossa. Sijoitukseksi kahdentoista joukkueen sarjassa tuli kahdeksas sija.

Lohkovoittaja Parolan Visan sekä kakkoslohkon voittajan Pelikassien lisäksi kolmas nousija nelosdivisioonaan on FC Teivo.

Kuutosdivisioonassa Toijalan Nuorisoseuran joukkue Toijalan Fumblers Team jäi kuin jäikin edelleen tähän sarjaan. Loppukausi ei tuonut riittävästi voittoja. Niinpä nousuhaaveet muuttuivat yhdeksän joukkueen sarjassa kolmossijaksi. Samassa lohkossa Kylmäkosken Veikot oli viides.

Ikämiehissä Topan KKI-45 sijoittui ykkösdivisioonassa kuudenneksi. Sarjassa oli kahdeksan joukkuetta. KKI-35 puolestaan pelasi kakkosdivisioonaa sijoittuen kakkoseksi. Tässä sarjassa joukkueita oli seitsemän.

Jukka Koskinen