Kylmäkosken perheliikunnassa opitaan myös rohkeutta

Vajaat 4-vuotias Niklas pääsi ratsastamaan isänsä Jani Salon selässä.

3-vuotias Niklas pääsi ratsastamaan isänsä Jani Salon selässä.

Kirkonkylän koulun liikuntasalissa on eläimellinen meno, kun lattialla vilisee pingviinejä, possuja ja pupuja. Hetken päästä hämähäkit sätkivät lattialla, mistä hypätäänkin sitten hevosten selkään. Kylmäkosken MLL:n perheliikuntaan osallistuvat äidit ja isät muuttuvat ratsuiksi ja lapset ratsastajiksi.

Samalla vähän kuin vaivihkaa opitaan monenlaisia taitoja.

– Perusliikkumistaitojen lisäksi tulee harjoiteltua myös motorisia taitoja, rohkeutta, ryhmässä toimimista ja myös sanallisia taitoja, kuvailee perheliikunnan tavoitteita ohjaaja Paula Pietilä.

Maanantaisin kokoontuva perheliikunta on ensisijaisesti suunniteltu 2–5-vuotiaille, mutta mukaan pääsevät myös vanhemmat sisarukset. 45-minuuttinen sisältää erilaisia liikuntaleikkejä, loruttelua ja liikkumista musiikin tahtiin.

– Tarjolla on vauhdikasta menoa, jossa vanhemmat ovat koko ajan mukana. Välillä lapset irrotetaan vanhemmistaan ja leikitään lasten kanssa. Välillä taas vanhemmat joutuvat hommiin, että heilläkin tulee vähän hiki, Pietilä kuvailee.

Ohjaajan mukaan liikkujien määrä osoittaa ryhmälle olevan tarvetta. Kylmäkosken MLL:n perheliikuntaan osallistuu parikymmentä lasta vanhempineen, jotka tulevat Kylmäkosken lisäksi Urjalasta ja Viialasta.

Katri Hakola Viialasta käy ryhmässä 2. lokakuuta kaksi vuotta täyttävän Irina-tyttärensä kanssa, kun ei löytänyt Viialasta sopivaa ryhmää. Irinalle mieleistä puuhaa löytyy myös muskareista ja seurakunnan kerhoista.

– Nyt kun Irinalle alkaa tulla ikää, kaipaa hän enemmän menoa ja meininkiä ja tykkää musiikista ja musiikin tahdissa liikkumisesta. Täällä näkee myös muita lapsia. Vanhempana on hauska seurata lapsen touhuja ja pääsee itsekin vähän kirmaamaan. Välillä tulee itsellekin hiki, kun juoksentelee lapsen perässä, Katri Hakola kuvailee.

Viialasta ryhmässä käyvät myös Henri ja Sisu Salonen, 2 vuotta ja 2 kuukautta. Perheliikunta on isän ja pojan yhteinen juttu nyt, kun äiti AnnaKaisa odottaa perheen toista lasta, jonka on määrä syntyä joulukuussa. Henri ja Sisu käyvät myös Toijalan MLL:n järjestämässä perheliikunnassa, joka kokoontuu Toijalan Sampolassa torstaisin.

– Sisua tykkää juosta ja mennä kuperkeikkoja ja voltteja. Mieleisin juttu taitaa olla juokseminen, isä Henri arvelee.

Perheliikunta alkoi Kylmäkoskella vuosi sitten. Kevätkaudella tarjolla oli myös taaperojumppaa 1–3-vuotiaille ja vauvajumppaa alle vuoden ikäisille, mutta ryhmät ovat nyt tauolla, kun ohjaajien lapset kasvoivat ulos ryhmistä, eikä uusia vetäjiä saatu tilalle. Moni taaperojumpasta on mukana nyt perheliikunnassa.

13 vuotta aikuisia ohjannut Paula Pietilä innostui lastenryhmän perustamisesta, kun hän etsi sopivaa jumppaa omalle Nuutti-pojalleen. 3,5-vuotias Nuutti on innokas apuohjaaja, jota kiinnostavat erityisesti musiikkilaitteet.

– Valkeakoskella olisi ollut lähin ryhmä, mutta päätin, ettemme lähde iltaisin ajamaan sinne. Olin jo mukana MLL:n hallituksessa, ja ajattelin, että ryhdytään pitämään ryhmää sitten itse, Paula Pietilä kertoo.

Ohjaajan mukaan aikuisten ja lasten ohjaamisella on ero kuin yöllä ja päivällä.

– Suurin ero on vapaus. Toki aikuisillekin pitää antaa vapautta, mutta lapsille vielä enemmän.

Kylmäkosken MLL:n perheliikunta kokoontuu Kirkonkylän koululla joka maanantai lukuun ottamatta kuukauden ensimmäistä maanantaita.

 

Justiinat lahjoittavat lämmintä Kylmäkosken taaperoille

Kylmäkosken MLL:n alaisuudessa toimiva käsityökerho Justiinat lahjoittaa jokaiselle 1-vuotiaalle Kylmäkosken alueen taaperolle lämmintä päälle pantavaa, joka voi olla esimerkiksi sukat, pipo tai tumput. Lahjoitukset kulkeutuvat saajilleen neuvolan kautta. Samalla perheet saavat tietoa Kylmäkosken MLL:n toiminnasta.

Justiinat kokoontuvat tekemään käsitöitä, kahvittelemaan ja juttelemaan Kylmäkosken Olkkarilla joka toinen torstai.

– Kerho syntyi tarpeesta tehdä käsitöitä toisten kanssa ja jakaa ideoita käsitöistä, kertoo ryhmän perustaja Tiia Välimäki.

Kun ryhmässä virisi ajatus tehdä myös jotain yhteiseksi hyväksi, ryhtyivät Justiinat neulomaan ja virkkaamaan lämmintä Kylmäkosken 1-vuotiaille. Käsityökerho on kaikille avoin, myös miehille.

– Justiinat-nimi sopii hyvin käsitöistä innostuneille, mutta on meillä ollut kerran yksi Jussikin. Miehetkin saavat toki tulla mukaan, Tiia Välimäki sanoo.

 

Salosen perheessä perheliikunta on Henri-isän ja Sisun yhteinen juttu.

Salosen perheessä perheliikunta on Henri-isän ja Sisun yhteinen juttu.

Vajaat 4-vuotias Niklas pääsi ratsastamaan isänsä Jani Salon selässä.

Vajaat 4-vuotias Niklas pääsi ratsastamaan isänsä Jani Salon selässä.

Katri Hakolan Irina-tyttö tykkää liikkua musiikin tahdissa.

Katri Hakolan Irina-tytär tykkää liikkua musiikin tahdissa.

Puolapuut vetivät puoleensa Arttu Kontiota.

Puolapuut vetivät puoleensa Arttu Kontiota.

41perheliikunta6
Hämähäkit sätkii, sätkii, sätkii.

Hämähäkit sätkii, sätkii, sätkii.

41perheliikunta4 41perheliikunta3 41perheliikunta1 41perheliikuntaSalonenHenriSisu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?