Toijalan Sampolassa kerrotaan ikäihmisen turvallisesta kodista

Tuore valokuva auttaa etsijöitä, jos läheinen katoaa

Taina Laakso SPR Hämeen piiristä, Riitta Mäkelä Toijalan SPR:stä ja Miia Männikkö Omaiset mielenterveystyön tukena Tampereen yhdistyksestä  muistuttavat, että kodin turvallisuutta voidaan lisätä monin tavoin. Asiasta puhutaan Toijalan Sampolassa ensi torstaina.

Taina Laakso (vas.)  SPR Hämeen piiristä, Riitta Mäkelä Toijalan SPR:stä ja Miia Männikkö Omaiset mielenterveystyön tukena Tampereen yhdistyksestä muistuttavat, että kodin turvallisuutta voidaan lisätä monin tavoin. Asiasta puhutaan Toijalan Sampolassa ensi torstaina.

Toijalan Sampolassa paneudutaan torstaina 25. syyskuuta ikäihmisen kodin turvallisuuteen monesta eri näkökulmasta. Asiantuntijat kertovat, miten kodin turvallisuutta voidaan lisätä ja kotona asumista tukea, kun terveys ja toimintakyky heikkenevät. Tilaisuus on avoin kaikille kodin turvallisuudesta kiinnostuneille sekä läheisen, tuttavan tai naapurin kotona selviytymisestä huolta kantaville.

– Erityisenä kohderyhmänä ovat ikääntyvien vanhempien lapset, joilla on huoli vanhemmistaan, kertovat Toijalan SPR:n varapuheenjohtaja Riitta Mäkelä, omaishoitajien tukitoiminnan aluetyöntekijä Taina Laakso SPR Hämeen piiristä sekä aluetyöntekijä Miia Männikkö Omaiset mielenterveystyön tukena Tampereen yhdistyksestä.

Apuvälineet avuksi

Ilta alkaa arjen apuvälineillä, joista kertoo Akaan terveyskeskuksen vastaava fysioterapeutti Auli Turunen.

– Moni on aika tietämätön apuvälineistä ja siitä, mihin ottaa yhteyttä esimerkiksi, kun äidin jalat heikkenevät eikä äiti tahdo päästä ylös sängystä. Kaupunki tarjoaa myös määrättyjä apuvälineitä lainaksi ilman kustannuksia ja fysioterapeutti voi tulla kotiin ja arvioida, mitkä apuvälineet auttaisivat kotona pärjäämisessä, Riitta Mäkelä ja Taina Laakso muistuttavat.

Laakson mukaan apuvälineet ovat tarpeellisia myös omaishoitajan työtä ajatellen, jotta tämä ei uupuisi läheistä hoitaessaan.

Akaan Turvan yrittäjä Timo Saarinen puhuu arjen turvallisuudesta ilkivallan, murtovarkauksien ja paloriskien osalta. Ikäihmisten asuntojen muutostöistä sekä niiden avustusmahdollisuuksista kertoo Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojana Pirkanmaalla toimiva Voitto Niska. Korjausneuvojat avustavat maksutta vanhuksia asunnossa tarvittavien muutostöiden kartoittamisessa, suunnittelussa ja korjausavustusten hakemisessa sekä tarvittaessa työt suorittavan urakoitsijan löytämisessä.

Mielenterveysongelmat yleisiä vanhuksilla

Ikäihmisen kotona pärjäämistä voivat varjostaa myös mielenterveysongelmat, mielialahäiriöt, ahdistuneisuus ja harhat.

– Usein ne näyttäytyvät vanhuksella kipuina ja särkyinä, minkä takia niitä voi olla vaikea tunnistaa. Ne voivat näkyä myös muutoksena ajattelussa ja tunteissa. Ihminen voi muuttua aika paljon siihen verrattuna, mitä hän on aikaisemmin ollut. Mutta myös vanhuus itsessään tuo muutosta, toteaa aluetyöntekijä Miia Männikkö Omaiset mielenterveystyön tukena Tampereen yhdistyksestä.

Perheelle läheisen mielenterveysongelmat voivat aiheuttaa hämmennystä ja kuormittavat varsinkin puolisoa. Männikön mukaan omaisyhdistys tarjoaa matalan kynnyksen kanavan ottaa yhteyttä, kun perheellä on huoli tai epäilys läheisen mielenterveydestä.

– Sairastunut vaatii paljon läheisiltään. Omaisen jaksamisen kannalta tärkeää on, että osaa tunnistaa omat rajansa. Omaisen ei kannata sairastua sen ihmisen rinnalla, jolla on mielenterveyshäiriö. Sen takia on tärkeää, että omaiset tapaavat tahoja, jotka voivat auttaa tilanteessa, Miia Männikkö kannustaa.

Sampolan tilaisuudessa Mari HelinTuominen Omaiset mielenterveystyön tukena Tampereen yhdistyksestä puhuu lähisuhdeväkivallasta ikääntyvien omaisten arjessa. Sanallisen tai fyysisen väkivallan lisäksi turvattomuutta kodissa voi aiheuttaa päihteiden käyttö. Päihdekäyttäjä voi olla myös ikäihmisen oma lapsi.

SPR:n Asikkalan osaston puheenjohtaja, valmiuskouluttaja Pasi Murto päättää illan opastamalla, miten varautua läheisen katoamiseen. Murto kertoo myös kadonneen etsinnästä.

– Meistä itse kukin voi varautua tällaiseen tilanteeseen. Ensinnäkin valokuvia voi ottaa tietyin väliajoin, koska etsijät tarvitsevat tuoreen kuvan kadonneesta, ei vanhaa rippikuvaa. Kuinka moni meistä muistaa edes sitä, mitä puolisolla on ollut päällä aamulla? Tärkeää on reagoida myös siihen, jos näemme jonkun liikkuvan yöpukuisillaan tai käyttäytyvän oudosti. Meidän täytyy välittää toisistamme sen verran, SPR Toijalan osaston varapuheenjohtaja Riitta Mäkelä ja aluetyöntekijä Taina Laakso muistuttavat.

Parituntinen Turvallisesti kotona -tilaisuus alkaa Toijalan Sampolassa kello 18. Sen järjestävät SPR:n Toijalan osaston omaishoitajien tukitoiminta, Omaiset mielenterveystyön tukena Tampereen yhdistys, Pirkanmaan Muistiyhdistys, Vanhustyön keskusliitto ja Akaan Turva.

 

 

Omaishoitajille oma turvakortti

Suomen Punainen Risti on kehittänyt omaishoitajille mukana kannettavan turvakortin, josta löytyvät omaishoitajan sekä yhteyshenkilön tiedot. Jos omaishoitaja joutuu onnettomuuteen, yhteyshenkilö osaa antaa tarvittavat tiedot hoidettavasta.

– Jos omaishoitaja jää auton alle, ei välttämättä kukaan tiedä, että kotona on hoidettava. Näin on jopa tapahtunut, että hoidettava on joutunut olemaan pari päivää yksin kotona. Olen kehottanut omaishoitajia myös merkitsemään terveyskeskuksen henkilötietoihin, että on omaishoitaja, omaishoitajien tukitoiminnan aluetyöntekijä Taina Laakso Hämeen piiristä kertoo.

Taina Laakso SPR Hämeen piiristä, Riitta Mäkelä Toijalan SPR:stä ja Miia Männikkö Omaiset mielenterveystyön tukena Tampereen yhdistyksestä  muistuttavat, että kodin turvallisuutta voidaan lisätä monin tavoin. Asiasta puhutaan Toijalan Sampolassa ensi torstaina.

Taina Laakso (vas.), Riitta Mäkelä  ja Miia Männikkö toivottavat ikäihmisten kodin turvallisuudesta  kiinnostuneet Toijalan Sampolassa järjestettävään Turvallisesti kotona -tilaisuuteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?