Kosteusongelma pyritään poistamaan koneilla

Kätevän lattiaa ei pureta

Kätevän lattiat on purettava ja uusittava. Kaupungin vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalonen arvioi, että työhön menee puolisentoista kuukautta.

Kätevän lattioita ei sittenkään pureta, vaan rakennuksen alapohjaan asennetaan alipaineistus- ja kuivauslaitteet kosteusongelman poistamiseksi.

Arvo Ylpön koulun Kätevä-rakennuksen lattiaa ei pureta ja uusita. Sen sijaan Akaan kaupunki on päättänyt, että alapohjasta löytyneen kosteusongelman kimppuun käydään konevoimin.

– Alapohjaan tulee kaksi eri toimintaperiaatteella toimivaa laitteistoa. Toinen alipaineistaa alapohjaa ja toinen kuivaa sitä. Tätä on ehdotettu tutkimusraportin lopullisessa lausunnossa yhtenä korjaustapana, kertoo Akaan vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalonen.

Koneet asennetaan pysyvästi, ja niihin tulee mittausjärjestelmä, jolla pysytään tarkkailemaan alipainetta huonetilojen ja alapohjan välillä. Kaupunki selvittää parhaillaan laitteiden hintatasoa, mutta Juha Jalosen mukaan ne ovat toimiessaan edullisempi vaihtoehto kuin alapohjan uusiminen.

– Alapohjan purkamisessa on huomioitava myös se, että se ei poista kosteusongelmaa.

Jalonen ei pidä muovimattoa syynä

Kätevän alapohjasta löytyi rakennusinsinööritoimisto Jommi Suonkedon tekemissä tutkimuksissa mikrobivaurioita, joiden vuoksi kahden luokan opetus siirrettiin viime viikolla koulun liikuntasaliin. Myös Akaan Opiston kursseille piti etsiä uudet tilat.

Kätevän luokkatiloja tyhjennettiin maanantaina.

Kätevän luokkatiloja tyhjennettiin viime viikon maanantaina, kun opetus siirrettiin Arvo Ylpön koulun liikuntasaliin. Rakennuksesta puretaan myös tarpeettomia pesualtaita.

Juha Jalosen mukaan kosteusongelmaan on kaksi syytä. Kymmenisen vuotta sitten tehdyssä peruskorjauksessa lattioihin asennetut muovimatot eivät ole syylistalla.

– Ryömintätilan korkeus on puutteellinen, ja tuuletus alapohjassa on puutteellinen. Näistä syistä kosteuserot ovat vaihdelleet.  Muovimatot eivät vaikuta vaurioon mitenkään. Niiden takia ei ole syntynyt kostetutta, Jalonen kertoo.

Ennen alipaineistus- ja kuivauslaitteiden hankintaa ja asennusta koululla on jo aloitettu valmistelevat purkutyöt. Juha Jalosen mukaan Kätevästä poistetaan muun muassa isoja pesualtaita, joille ei enää ole käyttöä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?