Ykkösen kaikkien aikojen ennätys syntyi viime lauantaina

Kalle Multanen kehittyi maalikuninkaaksi

ViiPV:n kasvatti Kalle Multanen pelasi Viialassa Haihunkosken kentällä viimeksi 17-vuotiaana.

ViiPV:n kasvatti Kalle Multanen pelasi Viialassa Haihunkosken kentällä viimeksi 17-vuotiaana.

Kalle Multanen aloitti jalkapalloilun viisivuotiaana Viialan Peli-Veikoissa. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, hän pelaa Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla Ykkösessä Valkeakosken Hakan riveissä ja johtaa sarjan maalipörssiä kaikkien aikojen ennätyksellä. Väliin mahtuu monenlaisia kausia.

Viialassa 7.4.1989 syntyneellä Multasella ei ollut Peli-Veikoissa oman ikäluokkansa joukkuetta, joten pojat pelasivat vuotta vanhempien kanssa. Alkuvuosina Multanen pelasi puolustajana, yleensä oikeassa laidassa. 12-vuotiaana hän siirtyi Valkeakosken Hakan junioreihin, jonne kaivattiin täydennystä, kun oman kylän pojat eivät riittäneet.

Usean vuoden ajan Multanen pelasi kaksoisedustuksella eli jatkoi myös Peli-Veikkojen riveissä -88 syntyneiden kanssa. Vielä 16-vuotiaanakin hän pelasi sekä Hakan junioreissa että Peli-Veikkojen edustusjoukkueessa.

Valkeakosken Hakan silloiseen liigajoukkueeseen Kalle Multanen nousi 18-vuotiaana.

– Harjoittelin A-juniorina edustuksen kanssa ja pääsin debytoimaan liigassa, kun pelasin yhdessä pelissä loppuminuutit. Hakassa oli silloin niin kovia pelaajia, että sitä oli aika kummissaan päästessään heidän kanssaan pelaamaan.

Kausi 2008–2009 kului ensin armeijassa, mutta kesän 2009 loppua kohti Multanen oli kentällä viidessä liigapelissä ja teki niissä kaksi maalia.

– Se kausi loppui hienosti. Seuraavalla kaudella 2010 pelasin monessa pelissä, ja olin useasti myös avauksessa. Tein kaksi maalia, enkä pelannut kovin hyvin. Se sauma olisi pitänyt pystyä käyttämään vähän paremmin, Multanen myöntää.

Kalle Multanen tiesi ennen kautta, että maalijyvä on kohdillaan, mutta kaikkien aikojen ennätys Ykkösessä oli yllätys.

Kalle Multanen tiesi ennen kautta, että maalijyvä on kohdillaan, mutta kaikkien aikojen ennätys Ykkösessä oli yllätys.

Porista ja Lohjalta erilaiset kokemukset

Keväällä 2011 Multasen pelit alkoivat taas Hakan liigajoukkueessa, mutta parin kolmen matsin jälkeen mies koki, ettei saanut niin paljon vastuuta kuin olisi halunnut. Edessä oli siirtyminen lainalle ykkössarjaan ja Porin Palloilijoihin. Siitä reissusta jäi huonot muistot.

– Tein toisessa pelissä maalin, mutta sen jälkeen en saanut mistään sisään. Pääsin koko ajan paikoille, mutta en saanut mistään maalia. Pelikaverit tukivat, vaikka apinan paino selässä kasvoi koko ajan.

Seuralta tukea ei tullut.

– Se, miten seuraa johdettiin, oli ihan hirveää. Se oli ihan sekaisin, ja joukkuehan ajettiinkin konkurssiin kauden päätteeksi.

Jo ennen kauden päätöstä varmistui, että PoPa putoaa. Samalla seurajohto päätti vähentää kuluja. Kalle Multanen ja muutama muu peluri lähtivät Lohjalle kakkosdivisioonaan. Se vierailu nosti leuan rinnasta ja heitti apinan selästä.

– Pelasin Lohjalla loppukesästä viisi ottelua. Taistelimme putoamista vastaan, voitimme viidestä pelistä neljä ja tein 12 maalia. Se pelasti minun kauteni, Multanen sanoo.

Ilveksen kautta takaisin Hakaan

Tusina tuoretta maalia takataskussaan Kalle Multanen alkoi syksyllä 2011 etsiä seuraavalle kaudelle paikkaa ykkösestä tai liigasta. Niihin ei ovi auennut. Pelipaikka löytyi kakkosdivisioonasta, ja samalla alkoi uusi nousu.

– Tampereen Ilves oli minuun yhteydessä, ja maalis–huhtikuussa tein sopimuksen heidän kanssaan. Se oli upea kausi. Sain pelata paljon, ja voitin kakkosen maalikuninkuuden 26 maalilla. Se, kun nousimme ykköseen, oli upea kokemus. Ensimmäistä kertaa saavutin jotain jonkun joukkueen kanssa.

Viime kaudella Kalle Multanen jatkoi Ilveksessä ja teki 12 maalia. Joukkue oli Ykkösen neljäs, mitä Multanen pitää hyvänä saavutuksena nousijajoukkueelle. Kauden jälkeen katseet ja puheet kääntyivät kuitenkin Valkeakoskelle.

– Olin antanut Hakan ymmärtää, että voisin palata sinne. He ottivat yhteyttä, ja pääsimme sopimukseen aika nopeasti. Halusin tulla Hakaan, koska se on ollut 12-vuotiaasta saakka kasvattajaseurani. Myös valmentaja Juho Rantalalla oli iso vaikutus.

HJK piti Kalle Multasen ja muun Haka-joukkueen pihdeissään ja voitti Suomen Cupin puolivälierän Valkeakoskella 30. huhtikuuta.

HJK piti Kalle Multasen ja muun Haka-joukkueen pihdeissään ja voitti Suomen Cupin puolivälierän Valkeakoskella 30. huhtikuuta.

HJK oli liian kova Suomen Cupissa

Tämän vuoden keväällä Suomen Cupin peleissä Haka aloitti hyvin. Arpaonni toi vastaan alempien sarjojen joukkueita, joita vastaan Multanen heilutti verkkoa tiheään tahtiin. Huhtikuun lopussa cup-tie nousi pystyyn, kun maan ykkösseura HJK kävi puolivälierässä hakemassa Tehtaan kentältä 0–3-voiton.

Ykkösessä Hakalla oli elokuun loppuun saakka mahdollisuudet taistella voitosta ja noususta liigaan. Sarjajohtaja KTP kuitenkin voitti Hakan Kotkassa 1. syyskuuta ja jätti koskilaisjoukkueen taistelemaan muista sijoista.

– Ei meistä kukaan ole varmaan tyytyväinen. Tavoite oli nousta liigaan, ja on totta kai pettymys, että sitä ei tule tapahtumaan, vaikka voimmekin olla toisia. Olemme kuitenkin pelanneet KTP-tappion jälkeen hyvin ja halunneet viedä kauden kunnialla loppuun.

Ennätys syntyi Olympiastadionilla

ViiPV-pakista vuosien saatossa Haka-hyökkääjäksi muokkautunut Multanen osoitti jo kahdella edelliskaudella Ilveksessä, että maalinteko onnistuu. Tänä vuonna Suomen Cup antoi Multasen mukaan hyvän buustin ja tunteen siitä, että pallo osuu edelleen tolppien väliin.

Ykkösen sarjapeleissä maaleja tuli kesällä tasaiseen tahtiin, ja 6. syyskuuta FC Viikinkejä vastaan syntyneet kolme maalia nostivat Multasen lähelle maalipörssiä johtanutta KTP:n Jussi Aaltoa. Seuraavassa kotipelissään 11. syyskuuta Haka voitti Ilveksen 4–1 ja Multanen teki kaikki Hakan maalit. Samalla hän nousi 26 maalillaan Ykkösen maalipörssin kärkeen.

Oli ainutlaatuista, että neljän maalin kimara syntyi Pirkanmaan paikalliskamppailussa ja kokonaan toisella puoliajalla. Se, että vastassa oli Multasen edellinen joukkue, näkyi miehen reaktioissa. Perinteisesti pelaajat kunnioittavat tällaisissa tilanteissa entisiä pelikavereitaan.

– Kyllä minunkin piti olla tuulettamatta, ja kahden ensimmäisen maalin jälkeen pystyinkin, mutta en enää kolmannen jälkeen.

Tämän huomasi yleisökin, kun Multanen ryntäsi hattutempun synnyttyä katsomon kaiteelle heittämään tuplayläviitoset kahden kohdalle osuneen juniorin kanssa. Historiankirjoihin jää sekin fakta, että kyseiset Haka-junnut sattuivat olemaan Viialan Peli-Veikkojen kasvatteja ja siirtyivät Hakaan 12-vuotiaina kuten Multanen aikoinaan.

– Kyllä minä tiesin, että pystyn tekemään paljon maaleja, mutta että enemmän kuin kukaan ennen, sitä en uskonut. Ennen Ilves-peliäkään en ajatellut, että minulla olisi mitään saumaa saada Aaltoa kiinni, Multanen sanoi viime viikon torstaina.

Koko sarjan historiassa vain OTP:n Wladyslaw Dabrowski oli tehnyt 26 maalia kaudella 1981. Lauantaina 20.9.2014 Dabrowski jäi taakse, kun Multanen teki kauden 27:nnen maalinsa. Vastustajana oli HIFK ja paikkana ei enempää eikä vähempää kuin Helsingin Olympiastadion.

Pelinrakentamiseen voisi osallistua enemmän

Kalle Multasella on sopimus Valkeakosken Hakan kanssa myös ensi kaudesta. Tätä selkänojaa vasten maalikuningas odottaa rennosti ja rauhallisesti sitä, aukeaisiko ovi ylemmälle tasolle. Vielä ei liigaseuroista ole soiteltu.

– Kyllä tässä varmaan pelataan ensin kausi loppuun. Totta kai minua kiinnostaa, jos on mahdollisuus pelata liigaa, mutta ei mikä tahansa paikka ole parempi vaihtoehto kuin pelata Hakassa divaria.

Ennätyssuuri maalimäärä kertoo Multasen mukaan siitä, että hän on kehittynyt pelaajana monella osa-alueella, oppinut menemään paremmin maalipaikkoihin ja myös tekemään paikoista maalit.

Kausi on osoittanut myös sen, että valmentaja Juho Rantala oli hyvä peruste Multasen siirtymiselle Ilveksestä Hakaan.

– Olen tykännyt tosi paljon siitä, miten hän valmentaa. Aiemmat valmentajat ovat ehkä halunneet, että olen vanhan liiton target-pelaaja, mitä minä en ole. Hän on ajanut minua pelaamaan sillä tavalla, missä olen hyvä. Multasen mukaan hänellä on vielä varaa kehittyä juurikin siinä, että kärjessä kyttäämistä olisi entistä vähemmän.

– Peruspelaamisessa on parantamisen varaa. Siinä, että pystyisin enemmän osallistumaan pelinrakentamiseen, ottamaan palloa haltuun ja tekemään sen kanssa ratkaisuja.

Rasin koulun oppilaat tunnistivat ohi kulkeneen Kalle Multasen ja saivat miehestä hetkeksi pelikaverin. Juuri tämän enempää Multanen ei mielellään tekonumrilla pelaa, eikä halua misään nimessä, että sellainen tulisi myös Tehtaan kentälle Valkeakoskelle.

Rasin koulun oppilaat tunnistivat ohi kulkeneen Kalle Multasen ja saivat miehestä hetkeksi pelikaverin. Juuri tämän enempää Multanen ei mielellään tekonurmilla pelaa, eikä halua misään nimessä, että sellainen tulisi Tehtaan kentälle Valkeakoskelle.

Tekonurmi saa tylyn tuomion

Fiilis Tehtaan kentällä on Multasen mukaan ollut yhtä hyvä Ykkösessä kuin aikoinaan liigassakin. Yleisöä on mukavasti, ja se on yhtä kriittistä kuin ennenkin.

Multanen itse on erittäin kriittinen erästä mahdollista muutosta kohtaan. Se on Tehtikselle kaavailtu tekonurmi.

– Eihän kukaan voi tykätä pelata tekonurmella. Itse en tykkää yhtään, enkä ole törmännyt sellaiseen, joka tykkäisi, Multanen jyrähtää rauhallisen rupattelun päätteeksi.

Haka pelaa Ykkösessä kauden viimeisen kotipelinsä lauantaina 4. lokakuuta. Edellisenä päivänä Kalle Multanen tulee vierailemaan ja jakamaan palkintoja Viialan Peli-Veikkojen kauden päättäjäisiin Hirvialhon koululle. 40Kalle Multanen5

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?