Sote-uudistuksen hedelmät näkyvät kymmenen vuoden kuluttua

Yksi isäntäkunta vai monen kuntayhtymän malli?

 

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja ja maakuntajohtaja Esa Halme uskovat uuden sotelain syntyvän aikataulussaan, koska se perustuu laajaan parlamentaariseen tukeen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen (vas.) ja maakuntajohtaja Esa Halme uskovat uuden sotelain syntyvän aikataulussaan, koska se perustuu laajaan parlamentaariseen tukeen.

Pirkanmaan kuntakehityshankkeen järjestämä Pirkanmaan SOTE-foorumi kokosi viime viikon maanantaina toista sataa pirkanmaalaista päättäjää, virkamiestä ja sosiaali- ja terveysalan toimijaa keskustelemaan sote-uudistuksen vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista. Tilaisuudessa puhuivat kansanedustajat Hanna Tainio (sd) ja Arto Satonen (kok) sekä Pirkanmaan maakuntajohtaja Esa Halme. Tilaisuutta veti toimittaja ja Aamulehden Näkökulman-toimituksen esimies Matti Mörttinen. Foorumin avannut Pirkanmaan liiton kehityspäällikkö Reijo Kahelin avusti Mörttistä tilaisuuden keskusteluosuudessa jakamisessa.

Akaasta tilaisuuteen osallistuivat perusturvajohtaja Elina Anttila, sosiaalityön johtaja Pirjo Kukkonen sekä johtava ylilääkäri Juhani Grönlund. Perusturvajohtaja Elina Anttila esitteli sote-uudistusta keskiviikkoiltana Akaan valtuustolle, jossa lakiesitys on lausuntokierroksella.

Anttilaa kiinnosti muiden foorumiin osallistuneiden tavoin eniten se, syntyykö Pirkanmaalle koko maakuntaa koskeva yksi sote-tuottaja vai neljän tuottajan kuntayhtymä. Neljän tuottajan mallissa Pirkanmaan sote-palveluita tuottaisi Tampereen lisäksi 1–3 kuntayhtymää sekä yliopistosairaala.

– Minusta viesti on ollut tähän saakka tiukasti niin, että maakuntamallilla mennään. Ainakin täällä vaihtoehtoja on muitakin, Elina Anttila kommentoi tilaisuuden puolivälissä.

Demokratia ohi?

Maakuntamallin puolustajat, muun muassa Ylöjärven kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Antti Teivaala (kok) sekä Ylöjärven valtuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (sd) uskoivat, että maakuntamalli on ehkä asiakkaan kannalta tasa-arvoisin vaihtoehto maakunnan laajuuden ja monimuotoisuuden vuoksi. Joensivu totesi virasto-organisaation olevan demokratian loppu.

– Pitkän luottamusmiesurani pohjalta voin vain todeta, että aika näennäisen demokratian kanssa olemme tekemisissä.

Maakuntajohtaja Esa Halme uskoi kahvikupin äärellä hänkin vahvasti yhden tuottajan maakuntamalliin, vaikka mitään karttaan perustuvaa mallia hän ei alustuksessaan esitellytkään.

– Etelä-Pirkanmaalla 100 000 ihmisen väestöpohjan syntymiseen ja palveluiden tuottamiseen omin voimin tarvitsisi katsella kyllä melko laajalle nykyisten rajojen yli.

Pirkanmaan sote-uudistuksen mustaksi kortiksi nimettiin Tampereen yliopistollisen keskussairaalan asema. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen halusi korostaa puhuvansa tilaisuudessa omana itsenään.  Sairaanhoitopiirin hallitus ottaa kantaa sote-lakiluonnokseen kokouksessaan ensi viikon maanantaina.

Ihalainen uskoi sote-lain syntyvän ajallaan, koska sen pohjalla on laaja parlamentaarinen tuki.

– Yliopistosairaalan opetus ja tutkimus näkyvät olevan liian vähäisessä roolissa tässä uudistuksessa. Opetusta ja tutkimusta ei sovi tulevaisuudessakaan unohtaa, Rauno Ihalainen painotti.

Keskusteluissa keskiöön nousivat myös lakiesityksen puutteet. Halme totesikin mallissa olevan paljon auki, koska kyse on vasta ensimmäistä vaiheesta.

Myös Hanna Tainio muistutti, että sote-uudistuksen hedelmät ovat nähtävissä aikaisintaan kymmenen vuoden kuluttua.

– Ratkaisematta on hyvin paljon muun muassa rahoitukseen liittyviä asioita. Tämä on iso uudistus, johon pitää ehkä suhtautua kymmenen vuoden harjoituksensa, maakuntajohtaja Esa Halme painotti.

Pirkanmaan maakuntajohtaja Esa Halmeen mukaan uusi sote-laki on kuitenkin askel kohti sivistysvaltiota.

– Parhaimmillaan sote-uudistus on sitä, että ihmiset voivat vapaasti ja tasavertaisesti hakeutua sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaaksi missä vain. Tämä edellyttää tietenkin yhtenäisten tietojärjestelmien luomista, mutta toivon, että tässäkin asiassa siirrymme pian lähemmäksi Viron-mallia, Halme visioi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?